Gość Soprano Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Witam serdecznie, prawie miesiąc temu zakupiłem ową Corsę. Przyznam szczerze, że nic w niej nie wymieniałem ponieważ poprzedni właściciel wymienił wszystko na nowe w grudniu 2009 roku, a dowodem tego były opisane karteczki pod maską silnika samochodu (rozrząd, olej, akumulator, filtry itd.) Samochód sprawuje się świetnie, nic nie stuka, dobrze się prowadzi, nagrzewa się do temperatury około 95 stopni. Chodzi natomiast o spalanie, po pierwszym tankowaniu przejechałem za 100 zł ok 250 km od rezerwy do rezerwy (spalanie ok. 8,48) 75% w mieście, 25% trasy - dojazd do pracy , po drugim tankowaniu również od rezerwy do rezerwy za 100 zł około 210 km (9,98l) z tym, że przez 2, 3 godzinki była włączona klimatyzacja. Wiem, że źle to spalanie sprawdzam, gdyż należy zatankować do pełna i później po jakimś czasie dolać i sprawdzić. Taka sytuacja zaistnieje w niedzielę, gdyż wybieram się w trasę i mam zamiar zatankować do pełna, a po powrocie sprawdzić jak wygląda sprawa. Chciałbym się przygotować na fakt, że na trasie spali mi ponad 8l, czyli co w pierwszej kolejności mogę wymienić? Sonda Lambda? Filtry? Nie zauważyłem żadnych wycieków, żadnego zapachu paliwa. Jedyny objaw jaki mnie ostatnio zaniepokoił, to bardzo słaby silnik przy włączonej klimatyzacji, ale nie wiem czy to można jakoś powiązać? Ostatnie głupie pytanie jak zatankować do pełna? Pistolet trzymać w baku i sam odskoczy? Nie ma szans, żeby przelać? Czy jeżeli nie będzie chciał tankować mogę autem poruszać na wszystkie strony? Wyjąć pistolet i jeszcze dolewać, czy musi pistolet być w głęboko w baku, przejść tą granicę (nie wiem jak to się nazywa, guma jakaś czy jak?) Przepraszam, za głupie pytanie ale jest to pierwsze auto pozdrawiam Poprawiłem w tytule "regulamin 3,1"/ andrzej_m55   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomekkoko Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Spalanie tej corsy nie jest nadzwyczajne. Po prostu te silniki tak pala. Jeśli chcesz się upewnić ile ci palić, to zalej do pełna jak jedziesz w trasę. Zobaczysz ile tak naprawdę "łyka" Co do tego ze silnik słabszy na klimie to raczej normalne. 1.4 to nieduży silniczek, obciążony wspomaganiem, alternatorem i do tego sprężarką klimy musi trochę słabnąć. Co do tankowania, jak pistolet poczuje ze dochodzi do niego paliwo to sam odskoczy. Także nie wylejesz paliwa.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/#findComment-79946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość konrado666 Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Witam serdecznie, prawie miesiąc temu zakupiłem ową Corsę. Przyznam szczerze, że nic w niej nie wymieniałem ponieważ poprzedni właściciel wymienił wszystko na nowe w grudniu 2009 roku, a dowodem tego były opisane karteczki pod maską silnika samochodu (rozrząd, olej, akumulator, filtry itd.) Samochód sprawuje się świetnie, nic nie stuka, dobrze się prowadzi, nagrzewa się do temperatury około 95 stopni. Chodzi natomiast o spalanie, po pierwszym tankowaniu przejechałem za 100 zł ok 250 km od rezerwy do rezerwy (spalanie ok. 8,48) 75% w mieście, 25% trasy - dojazd do pracy , po drugim tankowaniu również od rezerwy do rezerwy za 100 zł około 210 km (9,98l) z tym, że przez 2, 3 godzinki była włączona klimatyzacja. Wiem, że źle to spalanie sprawdzam, gdyż należy zatankować do pełna i później po jakimś czasie dolać i sprawdzić. Taka sytuacja zaistnieje w niedzielę, gdyż wybieram się w trasę i mam zamiar zatankować do pełna, a po powrocie sprawdzić jak wygląda sprawa. Chciałbym się przygotować na fakt, że na trasie spali mi ponad 8l, czyli co w pierwszej kolejności mogę wymienić? Sonda Lambda? Filtry? Nie zauważyłem żadnych wycieków, żadnego zapachu paliwa. Jedyny objaw jaki mnie ostatnio zaniepokoił, to bardzo słaby silnik przy włączonej klimatyzacji, ale nie wiem czy to można jakoś powiązać? Ostatnie głupie pytanie jak zatankować do pełna? Pistolet trzymać w baku i sam odskoczy? Nie ma szans, żeby przelać? Czy jeżeli nie będzie chciał tankować mogę autem poruszać na wszystkie strony? Wyjąć pistolet i jeszcze dolewać, czy musi pistolet być w głęboko w baku, przejść tą granicę (nie wiem jak to się nazywa, guma jakaś czy jak?) Przepraszam, za głupie pytanie ale jest to pierwsze auto pozdrawiam Moj kumpel tez ma 1,4 16V corse i jemu pali tak jak mi w trasie 6 litrow. A ja sam za 100 zl robie 300 km i narzekam na spalanie hehe, jak by mi jadla tyle co Tobie (takie małe autko) to odrazu bym to sprzedał   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/#findComment-79740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Witam mam corsę z tym silnikiem z tym samym roczniku od 200r zrobiłem nią ponad 250tyś ale spalanie nigdy nie zeszło poniżej 7.5/100km w trasie a po mieście 1l więcej. mam ją zagazowaną od 2003r to gazu pali 8.5l trasa a miasto 9.5l/100km. Ogólnie nie są to za oszczędne silniki ale skąś te 90KM musi się brać.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/#findComment-79532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soprano Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 No i witam, zgodnie z tym co pisałem wcześniej dzisiaj chciałem zalać do pełna, przejechać trasę 150 km i znowu dolać, tym samym sprawdzając ile pali. No i leje mu, 40 litrów wchodzi, 45 wchodzi, 50 wchodzi, przy 52 dopiero odskakuje, ale można dalej dolewać, zatrzymałem się na 53 bo nie miałem więcej kasy, czy to możliwe że mam aż taki duży bak? Ile tak naprawdę mogłem jeszcze do niego dolać? Bo chcę jeszcze trochę km zrobić, dopiero wtedy dolać i sprawdzić jakie miał spalanie. Poza tym świetnie się sprawuje, mogę polecić ten model Co od odpowiedzi poprzedników, faktycznie poniżej 8 litrów w mieście nie zejdzie. Ale czy ważny jest aż ten 1 litr więcej? Przy założeniu 1000 km to jest 40 - 50 zł więcej, a w trasie przynajmniej bez problemu i stresu mogę tira wyprzedzić. Jeszcze jedno pytanie do znawców - czy to możliwe że w mojej Corsie miałem fabryczny szyberdach (2 funkcyjny) oraz klimatyzację? Bo tak mam i zastanawiam się, co było dokładane, bo raczej nie spotkałem się z klimatyzacją i szyberdachem jednocześnie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/#findComment-77717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Daniel GSi Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Co do zbiornika to nie wiem jak moglo Ci tyle wejsc Mi maksymalnie jak podjezdzalem na oparach to wchodzilo 47 ale to max. Jaka to stacja byla? Moze lepiej ja zmien.... Moja 1.6 16v spalala w trasie okolo 7 niecalych nawt ale jechalem sam i do 100km/h miasto 10litrow benzyny przy zwawej jezdzie, pozniej gaz wlozylem, to srednio kolo 9litrow, trasa pelny zaladunek wychodizlo 8.5litra a miasto do 11litrow, pamietaj ze na spalanie ma bardzo duzo czesci wplywu, np. swiece, przewody WN, filtr powietrza, lambda, zalezy od nogi kierownika tez   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/#findComment-76725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soprano Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Witaj, stacja BP w Poznaniu, tylko na nich tankuje, spróbuje na innej ich stacji, zobaczymy. Jeszcze teraz sprawdzam na paragonie, weszło dokładnie 52,45 litra i mogłem dalej mimo że już odskakiwało. Teoretycznie mogę powiedzieć, że na trasie spalił koło 7 litrów, w mieście podobnie jak Tobie, koło 9. Póki co jak został zakupiony nic jeszcze nie wymieniałem, ale w lato pewnie coś podziałam. pozdro   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/#findComment-76539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość truckman Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Mogę potwierdzić przedmówców. Spalanie silników 1.4 u corsy z tych roczników takie było. Jedynie te silniki ośmio zaworowe biorą trochę mniej. Dlatego opel w późniejszych latach wprowadził silniki ECOTec któe niby mniej palą, ale opini o nich są różne. Niestety musisz się pogodzić z takim spaleniem 7-8 litrów to norma. Zakłądam że jeździsz ekonomicznie bez gaz,hamulec,gaz....   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30217-corsa-b-14-16v-sport-1997r-spalanie/#findComment-74711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi