Skocz do zawartości

Telepie silnikiem, wysokie obroty i gasnie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rssilver

Kobicie dziś auto odmówiło dalszej jazdy, odholowałem ją, ponieważ dalsza jazda była niemożliwa.

Symptomy które wcześniej występowały to:

- ja mu gaz a on pas, dopiero po chwili się budził i dostawał kopa

- telepał silnikiem (chyba z 1-2 gary nie paliły), świece nie zalewa

- pali bez problemu, rozrusznik sprawny

- iskry nie sprawdziłem

Podejrzewam moduł zapłonowy (czujnik Halla, sama kopułkę )

Nie wiem tez czy to nie wtrysk ew. nawet pompa paliwowa.

Po zaholowaniu, auto udaje sie odpalić silnikiem trzęsie, wchodzi na obroty 2-3 tys. po czym gaśnie (podobnie jak w przypadku uwalonego MAP sensora)

- silnik krokowy był wymieniany ok. 2 lata temu.

Acha, ponoć coś się zadymiło na biało spod maski chwile po tym jak zgasł.

Myślę, że właściwie opisałem problem :)

Kontrolka silnika nie miga, raczej błędów brak. Jutro podepnę opcoma i sprawdzę czy czy coś nie jest zapisane.

Poziom płynów OK. nic nie ubywa, nic nie przybywa. Węże chłodnicze nie dziurawe.

https://forum.opel24.com/topic/30350-telepie-silnikiem-wysokie-obroty-i-gasnie/

Gość andrzej_m55

Acha, ponoć coś się zadymiło na biało spod maski

chwile po tym jak zgasł

Nie wjechała w kałużę :)

Błędy możesz s czytać na zworkę

jest wilgoć więc sprawdź po ciemku czy nie świecą kable i cewka

https://forum.opel24.com/topic/30350-telepie-silnikiem-wysokie-obroty-i-gasnie/#findComment-78703

Gość rssilver

To jest bardzo możliwe z ta kałuża, bo ochlapana była skrzynia woda, jakby nurkowała.

Cewka sucha, masę wczoraj przeczyściłem jest przejcie. Wyczyściłem klemy. Ale qrcze nie może być tak ze jak będzie mokro to auto unieruchomi, nie takie graty jeżdżą i nie maja problemów. Jak był mróz to tez byl problem, paliło jak na 2 gary.

Co wymienić w pierwszej kolejności, może rozdzielacz halla + kopułkę? kable WN jest bardzo dobrej jakości i przejście jest.

Błędów brak. Zresztą tak myślałem, bo to widać, że jest problem z paleniem garów.

https://forum.opel24.com/topic/30350-telepie-silnikiem-wysokie-obroty-i-gasnie/#findComment-78545