Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Witam, mam taką dziwną przypadłość. mianowicie: po przejechaniu ok 2-3km na wskaźniku temp. ustala się na 100 stopni i stoi. Termostat się otwiera - bo nowy Otworzyłem zbiornik wyrównawczy i zmierzyłem temp. 40 stopni. Zakręciłem zbiorniczek i zostawiłem włączony silnik aby się zagrzał i włączył się wentylator. Na wskaźniku temp. przekroczyła grubo ponad 100 stopni. wentylator się nie włączał a płynu w zbiorniczku przybywało. Zgasiłem silnik, poczekałem chwile i otworzyłem zbiorniczek wyrównawczy i wypluło płyn. Pomyślałem może gdzieś w silniku zrobiła się poduszka powietrzna i wypycha płyn. Test 2. Odkręcony zbiornik wyrównawczy, odpalony silnik, temperatura na wskaźniku 100 stopni i rośnie. przekroczyło 100 ale nie doszło jeszcze do czerwonego płyn rośnie do pewnego poziomu ale nie wywala go, natomiast z górnego prawego wężyka co idzie z chłodnicy do zbiorniczka nagle zaczyna walić para. Objaw taki jak by się w chłodnicy płyn gotował. Wentylator nawet nie drgnął. Zmierzyłem temperaturę w zbiorniczku około 90-100 stopni. Objaw nie włączania się wentylatora jak by walnięty czujnik na chłodnicy. Czujnik jest dwustopniowy - nie wiem jakie przedziały otwarcia i zamknięcia ma ten czujnik. Sam wentylator sprawny sprawdzałem na krótko. Uruchomiłem wentylator na krótko i przejechałem się kawałek. Temperatura na zegarze 100 stopni. Po zatrzymaniu efekt włączonego na stałe wentylatora jest jedynie taki że płyn w zbiorniczku nie rośnie. Brak mi już koncepcji co może być przyczyną takiego zachowania się. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł. pozdrawiam, djlexus Jeszcze jedno, wtyczka od wentylatora czujnika wentylatora ma trzy piny, załóżmy 1,2,3 gdzie 2 będzie środkowy, wentylator odpala się tylko po zetknięciu 1,2 a po 2,3 już nie. I dodatkowo tylko na przekręconej stacyjce.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30474-astra-f-16si-c16se-uk%C5%82ad-ch%C5%82odzenia-dziwne-zachowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ARKADIO Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Witam Wymień czujnik na chłodnicy, oraz sprawdź przewody dochodzące do wentylatora, też to miałem. Pozdrawiam usunąłem cytat,jest zbędny/daro Temat świeży ale user nieobecny.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30474-astra-f-16si-c16se-uk%C5%82ad-ch%C5%82odzenia-dziwne-zachowanie/#findComment-76766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi