Skocz do zawartości

Astra F 1.6Si, C16SE układ chłodzenia - dziwne zachowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

mam taką dziwną przypadłość.

mianowicie:

po przejechaniu ok 2-3km na wskaźniku temp. ustala się na 100 stopni i stoi.

Termostat się otwiera - bo nowy ???

Otworzyłem zbiornik wyrównawczy i zmierzyłem temp. 40 stopni.

Zakręciłem zbiorniczek i zostawiłem włączony silnik aby się zagrzał i włączył się wentylator.

Na wskaźniku temp. przekroczyła grubo ponad 100 stopni. wentylator się nie włączał a płynu w zbiorniczku przybywało.

Zgasiłem silnik, poczekałem chwile i otworzyłem zbiorniczek wyrównawczy i wypluło płyn.

Pomyślałem może gdzieś w silniku zrobiła się poduszka powietrzna i wypycha płyn.

Test 2.

Odkręcony zbiornik wyrównawczy, odpalony silnik, temperatura na wskaźniku 100 stopni i rośnie. przekroczyło 100 ale nie doszło jeszcze do czerwonego płyn rośnie do pewnego poziomu ale nie wywala go, natomiast z górnego prawego wężyka co idzie z chłodnicy do zbiorniczka nagle zaczyna walić para. Objaw taki jak by się w chłodnicy płyn gotował. Wentylator nawet nie drgnął. Zmierzyłem temperaturę w zbiorniczku około 90-100 stopni.

Objaw nie włączania się wentylatora jak by walnięty czujnik na chłodnicy. Czujnik jest dwustopniowy - nie wiem jakie przedziały otwarcia i zamknięcia ma ten czujnik.

Sam wentylator sprawny sprawdzałem na krótko.

Uruchomiłem wentylator na krótko i przejechałem się kawałek.

Temperatura na zegarze 100 stopni. Po zatrzymaniu efekt włączonego na stałe wentylatora jest jedynie taki że płyn w zbiorniczku nie rośnie.

Brak mi już koncepcji co może być przyczyną takiego zachowania się.

Może ktoś z Was

ma jakiś pomysł.

pozdrawiam,

djlexus

Jeszcze jedno,

wtyczka od wentylatora czujnika wentylatora ma trzy piny, załóżmy 1,2,3 gdzie 2 będzie środkowy, wentylator odpala się tylko po zetknięciu 1,2 a po 2,3 już nie.

I dodatkowo tylko na przekręconej stacyjce.

https://forum.opel24.com/topic/30474-astra-f-16si-c16se-uk%C5%82ad-ch%C5%82odzenia-dziwne-zachowanie/

Gość ARKADIO

Witam

Wymień czujnik na chłodnicy, oraz sprawdź przewody dochodzące do wentylatora, też to miałem.

Pozdrawiam

usunąłem cytat,jest zbędny/daro

Temat świeży ale user nieobecny.