Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Machony

Witam wszystkich serdecznie

Ostatnio musiałem rozebrać środkową konsolę w celu zamocowania MIDa (urwane zaczepy) po złożeniu wszystkiego do kupy przestało mi działać radyjko ( nie oryginalne Panasonic) - spalony bezpiecznik - Jakież było moje zdziwienie gdy po wymianie bezpiecznika w skrzynce bezpieczników pojawił się ciągły piskliwy dźwięk (bezpiecznika nie spaliło) radio działa, gdy przekręcę kluczyk w stacyjce dźwięk znika - po wyłączeniu stacyjki dźwięk się pojawia, po wyciągnięciu bezpiecznika przez chwilę jeszcze wyje i znika. Myśląc ze to radio robi zwarcie odłączyłem je zupełnie aż do oryginalnych kostek, nic nie pomogło dalej jest ten pisk.

Pomocy jazda bez radia to kara :wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/30645-dzwi%C4%99k-w-skrzynce-bezpiecznik%C3%B3w-po-wymianie-bezpiecznika/

po wymianie bezpiecznika w skrzynce bezpieczników pojawił się ciągły piskliwy dźwięk (

Kolego może gdy wkładałeś bezpiecznik miałeś włączone światła i otwarte drzwi a piszczy ten sygnalizator włączonych świateł.

Gość Machony

Niestety to nie to światła są zgaszone, drzwi zamknięte dźwięk jest ciągły

Bezpiecznik który jest spalony to nr 21 - 7,5 (A) - Wyłączenie zapłonu,sygnalizacja alarmowa, radio, układ informacji i rozrywki

dodam że rozłączałem akumulator i nie pomogło

Bezpiecznik który jest spalony to nr 21 - 7,5 (A) - Wyłączenie zapłonu,sygnalizacja alarmowa, radio, układ informacji i rozrywki

Hmm według programu bezpiecznik nr 21 5A odpowiada za zamek centralny (?)

Gość Machony

Nie wiem jaki to program ale u mnie 21 to 7,5 sprawdzałem w instrukcji i to sie zgadza.

Wyłączenie zapłonu,sygnalizacja alarmowa, radio, układ informacji i rozrywki

Dodatkowo po wyjęciu kluczyka z stacyjki jest odcinane zasilanie do radia tak ze za każdym razem trzeba je programować (wcześniej przed rozebraniem konsoli tego nie było)

Dźwięk znika jak zamknę drzwi od kierowcy

• 1 rok później...

Witam. Taki dźwięk ma być. Przypomina o zostawionym w stacyjce kluczyku. Radio źle podłączyłeś. Sprawdź kable żółty i czerwony. Jeden jest permanent+ drugi od pamięci. Jak je skręcisz razem i dasz pod zacisk 30 tj plus cały czas to radio będzie grało również bez kluczyka. Pozdrawiam.

Edytowane przez Witek1952

Hmm według programu...

A może panowie uzupełnicie profile o rodzaj auta wtedy będzie można zerknąć do właściwego programu odpowiadającemu modelowi - Astry F,G,H,I ...

Zachodzą też zmiany w skrzynce bezpieczników w czasie produkcji dla przykładu Astra G http://forum.opel24.com/topic/45974-Bezpieczniki-i-przekazniki-Astra-G/

Machony , co do piszczenia po wyjęciu kluczyka, to możesz gdzieś mieć zwarcie, może przyciąłeś jakiś kabel składając tą konsole.