Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Dudi, ma racje chodź ja miałem np tak samo jak magda, ale ze świeczkami!Ale żebym się upewnił magda, ta kontrolka zapala się zawsze czy tylko jak silnik jest zimny????Jak się rozgrzeję dalej jest to samo?:znudzony: Bo już w pierwszych swoich postach pisałem że to albo egr albo świeczki.

https://forum.opel24.com/topic/3066-tajemnicza-kontrolka/page/3/#findComment-331506

Gość Anonymous

Dzieki Dudi za porzadny wyklad. Ja czytam wszystkie odpowiedzi, ale jak zwrocisz uwage mowa jest i o swieczkach i o egr. Ja chcialam zaczac od sprawdzenia swiec. Auto nie ma zwykle problemow z odpalaniem, czasem troche sie zaciagnie i pojdzie bialy dym, ale tak poza tym jest ok

Akurat wczoraj zapalila mi sie kontrolka podczas ruszania ze swiatel i tak na ok. 10 sek, ale auto zachowywala sie normalnie , rozpedzilam sie czwratego biegu i zgasla. Ale kiedys to ze swiatel nie moglam sie pozbierac (to chyba wlaczyl sie tryb awaryjny).

Kontrolka zazwyczaj wlacza sie na rozgrzanym silniku.

A jak juz wczesniej pisalam, auto bylo podlaczane pod komputer i nie wykryto zadnego bledu.

A tak poza tym auto jest w Irlandii Polnocnej, i naprwy sa tu strasznie drogie, a poza tym oni niezbyt sie na wszystkim znaja. Ja za auto dalam 3000 funtow, a to kolejne chodzienie od mechanika do mechanika wiaze sie z nielada kosztami. tak u jednego za przeglad i podlaczenie pod kompa 100 trzeba zostawic, do tego jeszcze jak juz cos znajdzie czesci i robocizna, wiec moze sie zrobic niezla sumka.

Dlatego szukam pomocy na forum, wybiore sie do mechanika i poprosze o sprawdzenie tego doladowania, mam nadzieje ze w koncu mi sie uda znalezc przyczyne.

Dzieki ???

https://forum.opel24.com/topic/3066-tajemnicza-kontrolka/page/3/#findComment-331481

Tak teraz to już dochodzimy malymi kroczkami do usterki jak już poruszane są tu kwestie zaworu to w pelni popieram te wnioski .Czytając zwłaszcza ostatni post magda, to zdecydowanie odrzucam świece żarowe :mrgreen: Jak już pisałem swieca uszkodzona nie ma nic z trybem awaryjnym ,zaswieca się i po dodaniu gazu gasnie lub sama gasnie ale po dłuższym czasie. W przypadku magda, zapala się po rozgrzanym silniku jest czasami mułowaty i na dodatek czasami kopci , a to są objawy uszkodzenia lub zacinania sie zaworu turbo . Swiece można sprawdzić bez wykręcania probówką w 6 min , ale zawór to by należało wymienic w stacji która posiada sprzet i najważniejsze części a tu niestety ale zwykłe warsztaty tego nie mają a i na częsci trzeba czekać za czym sprowadzą i tu ASO robi od ręki ale za to każą sobie słono płacić. Sęk w tym że tych zaworów jest jeszcze kilka i nie sposób je zdiagnozować bo nie które z nich są ze sobą polączone ??? Wydaje mi się że warto jednak zaryzykować kupując taki zawór w kraju i spróbować go wymienić koszt około 200 zl. Ciężko jest doradzać gdy samochód na uchodztwie całkiem inne realia i możliwości , życzę szybkiego usunięcia usterki magda, A tak na marginesie uszkodzony zawor lub przepływomierz może nie wykazać na komputerze ???

https://forum.opel24.com/topic/3066-tajemnicza-kontrolka/page/3/#findComment-331456

Gość Anonymous

brzoza, no też już widzę że to EGR lub jak wspomniałeś przepływomierz.Dlatego pytałemmagda, czy problemy ma na zimnym silnika....ale że dzieję sie to zarówno na zimnym i ciepłym to świeczki odpadają a poza tym by tak silnika nie "zamulały" a problem przy świeczkach tyczył by się w sumie tylko samej kontrolki na zimnym silniku.I myślę ze warto kupić tu ten zawór tzn w Polsce bo poza granicami na pewno kosztuje więcej.

https://forum.opel24.com/topic/3066-tajemnicza-kontrolka/page/3/#findComment-331425

Gość Anonymous

Dzieki za pomoc na pewno zaczne od tych dwoch rzeczy.

Ale tak nawiasem mowiac mam juz dosc tego auta, dzisiaj kontrolka zapalila sie na zimnym silniku, tzn. zaraz po odpaleniu auta i po dodaniu gazu do 2500 obrotow zgasla, ale jak podjechalam pod dom zapalila sie znowu i tak chyba palila by sie do rana juz gaz nic nie pomogl, zgasilam auto i odpalilam jeszcze raz i juz sie nie palila. No i auto jak na razie nie traci na mocy.

???

https://forum.opel24.com/topic/3066-tajemnicza-kontrolka/page/3/#findComment-331409

magda, więc coś z tych 2 rzeczy na pewno...chodź nad przepływomierzem też bym pomyślał

Słusznie szkoda że to nie w kraju bo można by pożyczyć od kolegi lub w najgorszym wypadku w serwisie metodą prób i zawsze znajdą .Co do przepływki to byłem naocznym swiadkiem bo holowałem kolegę do serwisu bosha i okazało sie że dopiero trzecia przeplywka byla sprawna , a odpakowywał z kartonu przy naszej obecnosci. Magda nie wpadaj w pesymizm jeszcze nie jednemu wlaścicielowi opla zapali się ta czy inna kontrolka , wiem że to denerwujące i kosztowne ale naturalne i trzeba sie z tym pogodzić :flower:

https://forum.opel24.com/topic/3066-tajemnicza-kontrolka/page/3/#findComment-331375