Skocz do zawartości

Astra II problem z odpalaniem :(

Rekomendowane odpowiedzi

Gość darkside13

Witam znajomy taksówkarz ma problem z Astra postaram sie opisać dokladna sytuacje, dwa dni temu znajomy do mnie wpadł ze ma problem z z odpalaniem Astry II 99r Combi silnik 1.6 benzyna wersja auta podstawowa. Przy odpalaniu auta trzeba bylo lekko dodac gazu zeby odpalil, bez gazu po przekreceniu kluczyka gasł, to sprawdzam filtr powietrza patrze cały ubabrany nadajacy sie tylko do wymiany, znajomy polecial po new filtr , ja spogladam na deske rozdzielcza ze przy pracujacym silniku pali sie "Check Engine" to mysle ze mozliwe jest ze przez ten filt, znajomy wpadl z new filtrem wymieniłem, przekrecamy kluczyk Astra zaczela pieknie odpalac bez dodawania gazu, ale blad "Check Engine" swiecil sie dalej, odłaczylismy ujemna kleme od aku na 20min i po założeniu zaczął się problem 8) "Check Engine" już się nie swiecił, przekrecamy kluczyk a astra gasnie, 2-3-4-5 raz nie chce odpalic gaśnie odrazu , na dodanim gazie odpala , ale po spuszczeniu nogi z gazu odrazu gasnie, to myslę, że trzeba kompa nauczyć od poczatku, to odpalamy noga na gazie pokrecilismy do 5-6tys obrotów potem spokoniej, 2-3-4min sprawdzamy noga z gazu a auto do 400-500 obrotów i zaraz gasnie :) to jeszcze raz , tak na gazie z 10 min potrzymalismy auto i jakoś zalapało i trzymalo 700-800 obrotów , zgasilismy sienik poczekalismy 5 min odpalamy niechce odpalic bez gazu, z gazem odpalila trzymala obroty , ale dziś znow jest ten problem nie chce trzymac obrotów gaśnie ;) mam Corse B i u mnei takie numery sie nie działy, prosze o pomoc co to może być ;) jakies rady sugestie??

PS: silnik to 1,6l 8V (Z16SE)

https://forum.opel24.com/topic/31106-astra-ii-problem-z-odpalaniem/

Gość dizel1982

Wydaje mi sie że krokowiec nie trzyma obrotów. 400-500 obrotów powiadasz? To chyba zdecydowanie za nisko. U mnie jak się ssanie wyłączy to obroty mam 700-800. Albo EGR. Zresztą jaki problem zczytać błędy. Chyba z astry G można to zrobić metodą błysków.

https://forum.opel24.com/topic/31106-astra-ii-problem-z-odpalaniem/#findComment-71723

Gość dizel1982

Poszukaj na google książki "Sam naprawiam Opel Astra G i Zafira" i wszystkiego się dowiesz co gdzie jest. Ja linków tu wklejał nie będe bo za wklejanie linków do instrukcji na forum można dostać bana. Znajdziesz bez problemu. A wogóle to ja nie rozumiem problemu, przepraszam. Mówisz że zapala się check. Bierzesz kawałek kabelka, wkładasz w odpowiednie piny, zczytujesz błędy i masz problem rozwiązany. Jeśli zapala się kontrolka to komputer na pewno jakiś błąd zapamiętał. Sprawdź a dowiesz się co jest nie tak bo jak zaczniecie sami naprawiać to tym sposobem można i pół samochodu rozebrać a usterka może tkwić zupełnie gdzie indziej. Aczkolwiek ja obstawiam na krokowiec albo EGR. Jak doczytasz błędy to daj znać.

https://forum.opel24.com/topic/31106-astra-ii-problem-z-odpalaniem/#findComment-71701

Jeśli to Z16SE to żadne "wkładanie kabelka w odpowiednie piny"" nic nie da, krokowca też sobie odpuść bo go w tym silniku nie ma (znaczy jest ale jest on zabudowany jako całość w obudowie przepustnicy i nie da się tego rozebrać). Proponuje abyś obadał EGR, nawet na próbę bym go zaślepił. Z objawów jakie opisujesz silnik może odstawać za dużo powietrza i dlatego są problemy z wolnymi obrotami (sprawdź czy nie bierze "lewego" powietrza). No i jeszcze jedno jeśli w takim stanie był filtr powietrza to w jakim jest filtr paliwa??

https://forum.opel24.com/topic/31106-astra-ii-problem-z-odpalaniem/#findComment-71385