Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość buczo123

Witam , od dluzszego czasu borykam sie z problemami z kontrolkami ABS + Ladowanie , wczesniej tez TC . Bylem juz u 3 specow (Autoryzowane salony opla , magicy od elektorniki)

W salonie opla Krakow ( Al. Jana Pawla - odrazdam !) skasowali mnie juz 3 krotnie , za kontrole komputera , sprawdzanie wiazek , stykow i wszelkiej masci diagnozy zwiazane z tematem i dalej zostalem z problemem - ich ostania diagnoza " prawdopodobnie modul ABS na szynie CAN sieje zaklocenia i stad biora sie problemy - zalecana wymiana modulu ABS - koszt :beer: 4000zł ) , podjechalem do innego magika z polecenia , podpiol komputer i stwierdzil problemy z komunikacja z modulem ABS , trzeba podmienic elektronike i zobaczyc czy problemy znikna , ewentualnie pozniej jesli to nie pomoze komputer do wymiany (chyba mial na mysli komputer ECU ) . oczywiscie skasowal za kasowanie bledow .

Teraz sam opis bledow :

- przed wizytami w ASO Opel zaswiecaly sie kontrolki TC + ABS ( w roznych odstepach czasu np raz w miesiacu , raz na 2-3 miesiace ) , po 2-3 ktornym poprawnym zaplonie kontrolki gasły i zero problemow. po wizycie w ASO (czyszczenie stykow modulow itd) byl spokoju z 4 miesiace , pozniej znowu to samo, ale tym razem juz rzadziej kontrolka TC z ABS , a czesciej ABS + Ladowanie (Akumulator) + licznik predkosci na 0 i obrotow na 0 .

Problem pozniej jakby sie nawarstwil ( pomimo iz kontrolki zaswieca sie dwa razy na miesiac) to gdy w trakcie jazdy zaswiecily sie ABS + Ładowanie i zegary na 0 to po

Dołączona grafika

zgaszeniu samochodu efekt jest taki iz nie chce odpalic (przypuszczam imobiliser lub inna pierd-ola elektroniczna)

Dołączona grafika

Pomoaga wtedy jedynie rozpiecie klem od akumulatora na jakies 10 min , podwojnie poprawne odpalenie samochodu i wszystkie kontrolki gasna jakby nic sie nie dzialo . Magik od komputera diagnozuje zapisane bledy te same czyli problem z komunikacja z modulem ABS co przeklada sie podobno na problem z modulem silnika stad nie mozna odpalic samochodu.

Rozpoczelem poszukiwania za modulem ABS ale chyba oznaczenia ktore mi przepisali na kartke sa jakies bledne bo google , fora nic nie znajduja

Poradzcie co robic bo juz mnie trafia ta walka i koszty , wstepnie zdecydowalem sie juz nawet na zakup (oczywiscie podrobka) modulu op-c*m aby samemu moc podlaczyc kompa i cos probowac sam sprawdzic , pokasowac bledy itd , bo za kase i obietnice serwisow i magikow - znalezienia problemu to kupilbym pewnie z 3-4 rodzaje (podrobek i sam te bledy spokojnie kasowal a przy okazji cos sie nauczyl)

Nr pompy abs i calego ustrojstwa to : GG HZ2

2285 100 468 085

0265 234050

24469611

Ps. Na cos zwrocic uwage przy ewentualnym zakupie tego modulu ABS , czy trzeba przy zmianach w samochodzie je jakos wyrejstrowac , zarejestrowac poprzez komputer w samochodzie ?

Ewentualnie jakby ktos mial jakie katalogi czesci aby sprawdzic te numery

to Corsa C 2004 1,8 Silnik

Dziękuje za wszelkie sugestie.

https://forum.opel24.com/topic/31241-cc-kontrolka-%C5%82adowania-abs-po-sprawdzaniu-w-serwisach/

Sprawdź zegary może się wypinają bo to dość częsty problem w CC mi wypinające zegary powodowały właśnie nie odpalanie auta a na kompie wyszło ze to błąd imo

https://forum.opel24.com/topic/31241-cc-kontrolka-%C5%82adowania-abs-po-sprawdzaniu-w-serwisach/#findComment-70602

Gość marcel_kk

U mnie jak sie złącze wielowtykowe od zegarów rozłaczało podczas jazdy to zapalała sie kontrolka hamukca recznego oraz opadały wskazniki obrotów, prędkosciomierza, paliwa i temperatury. Na postoju pojawiał sie problem z odpaleniem widocznie blokował immo.

Na poczatku waliłem dłonia i pomagało, póżniej przyszedł czas na rozebranie ustrojstwa i podłożenie gąbki, która jak do tej pory sprawdziła sie dociskając te felerne złącze.

https://forum.opel24.com/topic/31241-cc-kontrolka-%C5%82adowania-abs-po-sprawdzaniu-w-serwisach/#findComment-70591

U mnie jak sie złącze wielowtykowe od zegarów rozłaczało podczas jazdy to zapalała sie kontrolka hamukca recznego oraz opadały wskazniki obrotów, prędkosciomierza, paliwa i temperatury. Na postoju pojawiał sie problem z odpaleniem widocznie blokował immo.

Na poczatku waliłem dłonia i pomagało, póżniej przyszedł czas na rozebranie ustrojstwa i podłożenie gąbki, która jak do tej pory sprawdziła sie dociskając te felerne złącze.

Moze cos w tym jest ,,, ale czy to na komputerze nie powinno jakos wyjsc ?

Zwazywszy iz u mnie tylko predkosciomierz , licznik kilometrow STAJE, i obrotomierz , natomiast poziom paliwa , temperatury + podswietelenie tarcz dzialaja poprawnie

To fotka zrobiona w trakcie jazdy :

Dołączona grafika

Dodatkowo porobilem zdjecia bebechow zwiazanych z ABS

Moze mi ktos powiedziec czy sama elektronike do ustrojstwa abs mozna przelozyc od innego modelu ?

ABS jest z EPS i TC

Fizycznie ABS i TC dzialaja (testowane na piasku , szybkim ruszania itd , tylko sam modul elektroniczny cos musi nawalac )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

https://forum.opel24.com/topic/31241-cc-kontrolka-%C5%82adowania-abs-po-sprawdzaniu-w-serwisach/#findComment-70446

Moze cos w tym jest ,,, ale czy to na komputerze nie powinno jakos wyjsc ?

U mnie jak pisałem po podłączeniu pod kompa pisało ze mam błąd Imobilaisera, dodatkowo po przekroczeniu kluczyka zapałały sie tylko dwie lampki z prawej strony tak jak u ciebie na zdjęciu i auto nie odpalało dodatkowo w czasie jazdy jak się kiedyś wypieły to nie paliły się lampki kierunków. Ja dociskałem zegary w okolicy lampki ręcznego a później rozebrałem i porządnie docisnołem.

https://forum.opel24.com/topic/31241-cc-kontrolka-%C5%82adowania-abs-po-sprawdzaniu-w-serwisach/#findComment-70385