Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

czołem oplomaniacy

chciałem ruszyć temat różnego rodzaju kontrolek na desce w oplach

czy może jest ktoś kto zna dokładnie opis tych dziwniejszych

oczywiście niektóre są proste i jasne ale ... czy każdy wie że świecąca kontrolka odblokowanego hamulca ręcznego oznacza mało płynu itp.

- kiedy się powinny lub nie powinny zapalać i na odwrót

może temat jest błachy i banalny ale książki typu "sam naprawiam..."

nie zawsze wspominają o ich znaczeniu

życzę wszystkim przyjemnej jazdy w opelkach

https://forum.opel24.com/topic/3150-kontrolki/

Gość Anonymous

ja cos takiego mam moze pomoze:)

Kontrolki:- Czerwona kontrolka ładowania (z obrazkiem akumulatora) - powinna zgasnąć po zapaleniu silnika, a jeśli się dalej pali, to sygnalizuje słabe ładowanie akumulatora.

Czerwona kontrolka ciśnienia oleju (z obrazkiem olejarki) - powinna zgasnąć po zapaleniu silnika, a jeśli dalej się pali, to zbyt małe ciśnienie oleju - niski poziom oleju lub coś nie tak ze smarowaniem silnika.

Czerwona kontrolka hamulców (ze znaczkiem wykrzyknika w kółku) - w przypadku Astry G i niektórych Astr F powinna zgasnąć po zapaleniu silnika, a jeśli się dalej pali, to problem z hamulcami (niski poziom płynu hamulcowego, zaciągnięty ręczny), w przypadku niektórych Astry F ta kontrolka nie zapala się po włączeniu zapłonu, a tylko po zaciągnieciu ręcznego i w przypadku niskiego poziomu płynu hamulcowego. W Astrze F czasem montowano 2 kontrolki - jedna (P)- od hamulca ręcznego i drugą (!) od systemu hamulców, czyli od pozimu płynu.

Żółta kontrolka sprawności silnika (wizerunek silnika z piorunem) - powinna zgasnąć po zapaleniu silnika, a jeśli się pali, to problem z układem wtryskowym silnika - uszkodzony jakiś czujnik lub zły skład spalin albo problem z immobilizerem - wtedy kontrolka miga. Przy dwóch żółtych kontrolkach (jedna z samochodem i kluczem a druga z silnikiem) jedna gaśnie sama po kilku sek. a druga po odpaleniu silnika. –

Czerwona kontrolka poduszek powietrznych - powinna się zapalić na kilka sekund i zgasnąć niezależnie od zapłonu (najczęściej nie jednocześnie z innymi kontrolkami), jeśli nie zgaśnie, to sygnalizuje uszkodzenie w układzie poduszek (najczęściej złączki), a jeśli gaśnie równo z innymi, to może sugerować brak poduszek. –

Czerwona kontrolka ABS - powinna się zapalić na kilka sekund i zgasnąć niezależnie od zapłonu, jeśli nie zgaśnie, to sygnalizuje awarię ABS - często zły kontakt z którymś z czujników w piaście. –

Żółta kontrolka świec żarowych w dieslu (z wizerunkiem grzałki) - po włączeniu zapłonu na zimnym silniku powinna zapalić się, gaśnie tym szybciej, im cieplejszy silnik, a gdy silnik jest dostatecznie ciepły może się wogóle nie załączać. Kontrolka ta zapala się na kilka sekund i po jej zgaszeniu należy uruchomić silnik. W trakcie jego pracy już się nie powinna zapalić. - Żółta kotrolka rezerwy paliwa: w niektórych Astrach nie występuje, w innych zapala się, gdy zaczyna być mało paliwa, a w jeszcze innych zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie sama po jakimś czasie, jeśli paliwa jest wystarczajaco. W Astrach II, gdy zaczyna być mało paliwa, kotrolka rezewy najpierw zapala się na stałe, a po jakimś czasie zaczyna migać poganiając kierowcę na stację paliw. –

Żółta kontrolka elektronicznie sterowanego układu chłodzenia silnika (prostokącik z gwiazdką w środku i koreczkiem na prawej górnej linii) - świeci się kilka sekund po włączeniu zapłonu. Jeżeli lampka zaświeci się podczas jazdy: w ukladzie chlodzenia silnika lub w obiegu chłodzenia klimatyzacji wystapila usterka. Uklad elektroniczny przelącza się na tryb awaryjny. Można kontynuowac jazdę.

https://forum.opel24.com/topic/3150-kontrolki/#findComment-330730

• 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...
Gość bolo1234

Witam!

Przeszukałem to forum i nie tylko i nie znalazłem odpowiedzi. Mianowice byłem na przeglądzie ostatnio i gość stwierdził mi że świeci się kontrolka serwisu że trzeba olej zmienić. Olej był niedawno zmieniany ale ta kontrolka nie została zresetowana. Moje pytanie brzmi jak ta kontrolka wygląda i w którym miejscu jest?

https://forum.opel24.com/topic/3150-kontrolki/#findComment-183906

• 9 miesięcy temu...
Gość Anonymous

Witam, mam problem z kontrolką taka jakby żółta chłodnica przeczytałem na tym forum, że to awaria układu chłodzenia. Nie wiem czy to możliwe bo 2 dni temu wymieniałem chłodnice i dzień po ta kontrolka zaczęła się świecic ale nie zawsze tylko czasami nie wiecie co może byc tego przyczyną:mrgreen: Proszę o odpowiedź. Mój Opel to Zafira A rok prod. maj 2003 2.0 DTI 101km

https://forum.opel24.com/topic/3150-kontrolki/#findComment-111775