Gość huri_khan Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Opiszę moje boje z błędem 163 w układzie chłodzenia może ktoś będzie miał kiedyś ten sam problem. Objawy. Podczas jazdy samochodem na ułamek sekundy zaświecała się kontrolka z układu chłodzenia i check silnika, autem szarpnęło tak jakby tracił moc, po czym dalej jechał i kontrolki gasły. Problem się objawiał co około 10-20 km, natomiast w późniejszym okresie zwiększył częstotliwość. W pewnym momencie podczas jazdy po około 40 km zaświeciły się ww kontrolki i samochód się zatrzymał. Wyłączyłem zapłon, chciałem zapalić ale po przekręceniu zapłony świeciły się kontrolki. Standardowo z ładowania i oleju oraz z układu chłodzenia (która normalnie się nie świeci), natomiast nie świeciła się kontrolka silnika (check) który zawsze się świecił i samochód nie dawał się uruchomić, chodziły obydwa wentylatory nawet po wyłączeniu zapłonu. Po około 20 minutach przy kolejnej próbie przełączenia zapłonu zgasła kontrolka wentylatorów i zaświeciła się od silnika, więc sytuacja wróciła do normy i wróciłem do domu. Podpiąłem komputer i wyskoczył błąd w układzie chłodzenia 163 (Błąd 163 to brak sygnału temperatury chłodziwa) a w silniku błąd 115 (Czujnik temperatury silnika). Kupiłem czujnik, wymieniłem i po pewnym czasie znowu to samo. Pozostawały 3 możliwości: ECU, moduł chłodzenia (ten w nadkolu) wiązka. Pod garażem zapaliłem silnik i przy wyginaniu wiązki idącej od ECU do modułu okazało się że samochód gaśnie. Okazało się że jeden z kabli we wiązce miał uszkodzoną izolację a jako że miało to miejsce pod akumulatorem to miedź w tym miejscu się skruszyła i dawała takie rezultaty. Po zlutowaniu tego kabla samochód już nie pokazuje błędu 163 Podczas tego szarpania silnikiem podczas jazdy pojawił się także przypadkowo błąd w silniku (0335 Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego „A") temat przesunąłem/zbyszek670   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31724-b%C5%82%C4%85d-163-w-uk%C5%82adzie-ch%C5%82odzenia-problem-rozwi%C4%85zany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi