Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam..w sobote odebrałem astre od mechanika..wymienial mi amortyzatory wszystkie przód i tył...i od tego dnia..pojawia mi sie na komputerze wyswietla mi sie czasami takie słowo:"Abblent Rückchling" auto sprowadzone było z niemiec komputer wyswietla wszystko po niemiecku...co to może znaczyć..?wczesniej mi sie to nie wyświetlało :D to znaczy ze jakas nierówna praca silnika..?tak? czy cos takiego..? help :)

przekręciłem troche nazwe..teraz spisałem ja dokładnie:"ABBLENDL RüCKCHLICHT" co to może być...?to teraz mi sie wyświetla jak uruchomie silnik a wczesniej nic takiego nie miałem tylko po uruchomieniu silnika mi sie wyświetlało"Olemange" a teraz to i czasami"Oelmangel"po uruchomieniu jak nic nie zmieniam przyciskami komputera. co to może być?

https://forum.opel24.com/topic/3194-oelmangel/

Gość Anonymous

tak jak pisze adrianopelek to jest mala ilosc jakiegos plyny....a jesli faktycznie tak jest to proponowal bym sprawdzic pokolei kazdy zbiorniczek z plynem i olej i bedziesz wiedziec...:)a juz byl chyba taki temat na forum poszukaj tez i zobacz bo duzo tego bylo

https://forum.opel24.com/topic/3194-oelmangel/#findComment-330246

Gość Anonymous

tak zgadza sie...to przepalona żarówka z tyłu..jutro ide kupić...a jak mi sie cały czas wyswietla OLEMANGEL to co to...? bo wczesniej mi sie to cały czas wyswietlało...ale nie dawno co byłem u mechanika i wszystko mi robił wymienial wszystkie płyny i olej...a moze tak poprostu sie wyswietla OLEMANGEL przy silniku eco-tec?

https://forum.opel24.com/topic/3194-oelmangel/#findComment-330161

Gość Anonymous

Premium, OELMANGELOILSTAND jedno tyczy się od ilości oleju a drugi od jakości oleju....a co jest co to już zapomniałem.....te dwa komunikaty moje poprzednie autko omega 2.5 v6 uwielbiało najbardziej.....

https://forum.opel24.com/topic/3194-oelmangel/#findComment-330160

Gość Anonymous

Mi wyświetla się Ölstand prüfen jak mam na wskaźniku jedną działkę poniżej MAX, szczególnie jak pod górkę wjeżdżam (prawie cała droga do pracy). Wpienia mnie to powoli, ale był przegląd i wszystko jest niby w porządku.

https://forum.opel24.com/topic/3194-oelmangel/#findComment-330145

Gość huri_khan
Mi wyświetla się Ölstand prüfen jak mam na wskaźniku jedną działkę poniżej MAX,

Czyli sprawdź stan oleju.

Jeżeli masz prawie MAX to jadąc pod góre dotyka czujnika i wyświetla komunikat.

https://forum.opel24.com/topic/3194-oelmangel/#findComment-330128

Gość Anonymous

Komputer pokładowy wyświetla następujące funkcje, w tym przypadku w języku niemieckim (kolejność porządkowa):

Mom. Verbr - chwilowe zużycie paliwa. Wskazanie wyrażane jest w l/h przy prędkości poniżej 13 km/h ( w przypadku wskazań gal/h - do 8 mil/h); w l/100 km przy prędkości powyżej 13 km/h ( mil/gal - pow. 8 mil/h). Przy wyłączonym dopływie paliwa wyświetlacz wskazuje 0.0/100 km lub 999,9mil/gal.

Verbrauch - średnie zużycie paliwa. Funkcję obliczania średniego zużycie paliwa można w każdej chwili uruchomić od nowa, wciskając przycisk R. Wskazanie w l/100 km.

Abs. Verbr - całkowite zużycie paliwa. Pomiar można w każdej chwili uruchomić od nowa przyciskiem R.

Geschw - średnia prędkość. Funkcję tę można w każdej chwili uruchomić od nowa wciskając przycisk R. Przerwy w podróży przy wyłączonym zapłonie nie są uwzględniane. Wskazanie w km/h.

Weastrecke - liczba przejechanych kilometrów. Pomiar można rozpocząć od nowa naciskając R. Wskazanie w km.

Reichweite - zasięg jazdy powyżej 50 km. Zasięg jazdy jest obliczany na podstawie aktualnej ilości paliwa w zbiorniku i średniego jej zużycia na odcinku ostatnich 20-30 km. Po zatankowaniu paliwa wciskając przycisk R można uzyskać nową wartość zasięgu jazdy bądź też wyświetla się ona automatycznie po przejechaniu niewielkiego odcinka drogi. Wskazanie w km.

Reichweite - zasięg jazdy poniżej 50 km. Wskazanie przełącza się na "Reichweite" bez wciśnięcia przycisku S, gdy ilość paliwa w zbiorniku starcza na mniej niż 50 km. Wskazanie miga. Funkcję tę wyłącza wybranie innej funkcji. Ponowne automatyczne przełączenie na wskazanie zasięgu jazdy następuje po przerwie w podróży. Wskazanie w km.

Stoppuhr - stoper. Kolejne wciskanie przycisku R powoduje: start - stop - zerowanie ... . Określenie czasu jazdy: wyłączenie zapłonu powoduje zatrzymanie stopera. Po włączeniu zapłonu stoper znów zaczyna działać.

Aussentemp. - temperatura otoczenia. Na spadek temperatury czujnik reaguje natychmiast, na jej wzrost z pewnym opóźnieniem. Po włączeniu zapłonu wskazanie przełącza się automatycznie na temperaturę zewnętrzną. W celu ostrzeżenia przed oblodzeniem nawierzchni w temperaturze otoczenia poniżej 3şC wskazanie temperatury włącza się automatycznie i zaczyna migać. W temperaturze otoczenia poniżej -5şC wskazanie świeci się w sposób ciągły.

Funkcje kontrolne

Układ kontroli nadzoruje poziomy płynów, grubości okładzin hamulcowych przednich hamulców tarczowych, działanie automatycznej skrzyni biegów i ważniejsze żarówki oświetlenia zewnętrznego włącznie z przewodami i bezpiecznikami. Przy kontroli żarówek usterka jest wskazywana tylko wtedy, gdy dane obwód elektryczny jest włączony. Po włączeniu zapłonu układ samokontroli sprawdza wszystkie funkcje i jednocześnie pojawia się literka F koło wskazania czasu oraz napis CHECK zostaje podświetlony. W razie usterki, na wyświetlaczu pojawia się odpowiedni komunikat i nadal świeci się literka F oraz napis CHECK. Jeżeli wystąpiło kilka usterek, wyświetlane są one po kolei. Niektóre komunikaty wyświetlane są w formie skróconej.

W razie zgłoszenia usterki, wskazania komputera zostają zablokowane. Potwierdzamy przyjęcie komunikatu do wiadomości wciskając przycisk S lub R. Jeżeli wystąpiło kilka usterek, trzeba je akceptować po kolei. Po wykonaniu tej operacji komunikat znika z wyświetlacza i mogą się na nim pojawić wskazania komputera pokładowego. Napis CHECK z lewej strony wyświetlacza i literka F koło czasu nadal się świecą przypominając o wystąpieniu jednej lub kilku usterek.

Komunikaty:

Bremslicht - światła hamowania,

Bremslicht Sicherung - bezpiecznik świateł hamowania,

Abblendlicht - światła mijania,

Rücklicht - światła pozycyjne.

Automatik Getriebe - automatyczna skrzynia biegów, nie przełącza się automatycznie. Przełączamy biegi ręcznie. Po skasowaniu usterki należy zgłosić się do serwisu.

Bremsbelag - okładzina hamulcowa zużyta. Należy ją jak najszybciej wymienić.

Waschwasser Stand - za niski poziom płynu w spryskiwaczu szyb.

Motoröl Stand - poziom oleju silnikowego jest za niski. Należy bezwzględnie uzupełnić poziom oleju.

Ölmangel - brak oleju. Należy natychmiast wyłączyć silnik i uzupełnić olej do normalnej wartości. Zgłosić się do serwisu celem ustalenia miejsca i przyczyny usterki.

Kühlmittel Stand - poziom płynu chłodzącego za niski. Uzupełnić poziom płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym do normalnej wartości. Zgłosić się do serwisu celem ustalenia miejsca i przyczyny usterki.

no i by było na tyle

dodatkowo dla majsterkowiczów info do tych komend

Abblendlicht - światła mijania,

Rücklicht - światła pozycyjne.

aby całkowicie zlikwidować ten błąd należy zamontować takie ustrojstwo powszechnie zwane chekiem fotka poniżej

kontroler380arwekchekcoff1.jpg

Powyższa instrukcja dotyczy komputera wyświetlającego komunikaty w języku niemieckim. Istnieją oczywiście inne wersje językowe, choć wśród nich brak polskiego. Możemy jednak przeprogramować komputer na inny język. Zrobi to oczywiście Autoryzowana Stacja Obsługi Opel

Wyświetlanie w j.polskim nie występuje

https://forum.opel24.com/topic/3194-oelmangel/#findComment-330120