Gość damian88 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 wiatam wszystkich mam asterkę f 97 rok 1,6 16v. od zakupu w silniku zrobione zostało bardzo dużo: uszczelka pod głowicą, wymiana pierścieni i tłoków, wymienione zawory na nowe wraz z gniazdami popychaczami i całą resztą, wymieniony rozrząd wszystkie napinacze włącznie z napinaczem paska na alternatorze, nowy alternator, nowy rozrusznik nowe świece kable, nowy egr, nowy map sensor nowa sonda lambda, nowe hamulce komplet: tarcze bębny szczeki klocki zaciski, nowy układ wydechowy: tłumik środkowy i tylny, nowy zbiornik paliwa oraz pompa paliwa, nowe sprzęgło komplet tarcza docisk i łożysko. samochód jednak nie działa prawidłowo. Na biegu jałowym silnikiem lekko rzuca siedząc w środku ma się wrażenie że samochodem delikatnie buja do przodu. W czasie jazdy natomiast jadąc w trasie po zredukowaniu biegu na niższy przy próbie przyspieszenia samochód szarpie. Dzieje sie tak również bez redukcji biegu np: przyhamowując samochód jest na trzecim biegu pragnę dodać mu więcej gazu (przyspieszyć gwałtownie) silnik szarpie. podczas postoju na biegu jałowym z tyłu tłumika słychać czasami jakby prykanie motorek czasami sobie popiarduje:). check engine nie wykazuje żadnych błędów. proszę o pomoc co to może być mi już opadają ręce może katalizator jest przebity może to cewka(dis), nie wiem nie mam juz pomysłów proszę o pomoc i sugestie z gór dziękuję może ktoś miał również takie objawy dodatkowo dodam, że wszystkie filtry też są nowe oraz komplet poduszek silnika i skrzyni tez jest nowy dodatkowo dodam że dzieje sie tak na ciepłym silniku na zimnym jest lepiej   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/32495-problem-z-silnikiem-astra-f-16-16v/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jachu Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 wymiana pierścieni i tłoków, Tego nie rozumie, tłoki wymieniłeś bez szlifu czy dałeś nominalne, jeśli nominały to bez sensu. Wymienia sie tylko pierścienie w takim wypadku. Co do problemu, który jest w tej chwili, to posprawdzaj podciśnienia i połączenia na dolocie, może gdzieś "lewe" powietrze łapie. ja37 opatentował taki sposób; lejesz do butelki z psikaczem trochę benzyny i psikasz na połączenia w dolocie, przy silniku pracującym na jałowym, jak obroty wzrosną to znalazłeś nieszczelność.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/32495-problem-z-silnikiem-astra-f-16-16v/#findComment-59107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mr_luke Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 na ciepłym silniku na zimnym jest lepiej i jeszcze sprawdź sobie cewkę Jeśli szarpanie występuje na ciepłym silniku to może oznaczać, że coś jest nie tak z cewką bo ogólnie szarpanie to w 80% przypadków układ zapłonowy. Pomierz sobie cewkę a jeśli masz możliwość to podmień ją na sprawną i potestuj. Masz x16xel czyli masz moduł DIS jak w c16xe etc. Sprawdzanie cewki: Odłączasz wszystkie przewody i wtyczkę. Włączony zapłon - sprawdzasz czy między pinem 1 (na wtyczce jest opis) a masą masz napięcie aku. Wyłączony zapłon - pomiędzy masą i pinem 2 rezystancja musi być zerowa. Następne dwa pomiary wykonujesz również na wyłączonym zapłonie ale już na samej cewce. Pomiędzy pinem 1-3 oraz 1-4 rezystancja 5,1-6,1 Ohma Pomiędzy pinem 1 a każdym złączem PWN rezystancja 5,95-6,05 kOhma   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/32495-problem-z-silnikiem-astra-f-16-16v/#findComment-59098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian88 Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 dzięki wielkie za pomoc postaram się to sprawdzić mam na mysli cewkę oraz czy nie łapie czasem lewego powietrza ale to raczej mało prawdopodobne bo wszystkie wężyki mam powymieniane na nowe łącznie z odmami i całą reszta ale jeszcze raz sprawdzę   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/32495-problem-z-silnikiem-astra-f-16-16v/#findComment-58869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi