Skocz do zawartości

[1.7 50kW X17DTL] Problem wysokiego spalania itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć koledzy!

Wcześniej pisałem trochę na forum w różnych tematach dot. mojej Asterki '98 i nie tylko. Chciałbym w końcu zrobić z nią raz do porządku to co należy, ale brakuje mi już pomysłów co jeszcze.

Najbardziej istotny problem to wysokie spalanie tj. średnio 8 l /100 km czy w zimie czy w lecie. Poprzedniego lata było znacznie niższe tj. ok 5 l / 100km na trasie i 6,5 l / 100km po mieście co średnio 8 l / 100 km nie daje nawet przy analizie matematycznej przy połówce wyborowej :)

Poniżej wymienię co zrobiłem z autkiem do tej pory i co na pewno zostało do zrobienia, jednak nie wiem co jeszcze mogę zrobić aby zredukować to piekielnie wysokie spalanie jak na dizelka :) Kolegom po fachu dodaję filmiki nagrane z testu na OpelScanner'ze co może pomoże stwierdzić co mu jest i co powinno się zrobić. Ja jedynie wiem, że część parametrów jest wyższa lub niższa od typowych.

Najważniejsze wymiany:

- nowe świece;

- nowy czujnik położenia wału;

- nowy czujnik przepływu powietrza (bosch);

- nowy termostat;

- standardowo filtry, olej;

- pompa wody.

Obecnie do zrobienia:

- do wymiany poduszka środkowa przednia (ta zaraz za chłodnicą) - zerwana guma;

- prawdopodobnie do wymiany pompa podciśnienia vac - bije olej tym małym przewodem co idzie na sterownik zaworu EGR, nie sprawdzałem czy także idzie olej na serwo. Hamulce w każdym bądź razie działają dobrze, a w pompie już raz wymieniałem uszczelki. EGR działa, nie muli mi auta, jak na 68KM diesla zbiera się dobrze :) raz na ruski rok wywali błąd P0400, wtedy zwykle wyczyszczę zagnojony grzybek i jest ok.

- minimalne roszenie w okolicy pierwszego wtryskiwacza;

- wali olej w okolicy filtra oleju - już kilka razy okazało się że filtr jest niedokręcony mimo uprzedniego dokręcenia - wnioskuję, że to od wywalonej poduszki.

Ponadto:

- dziwny szelest (jakby lejąca się woda) podczas jazdy i mocniejszym wciśnięciu gazu.

- w momencie gaszenia ciepłego silnika krótki zgrzyt/pisk - wnioskuję że to też przez wywaloną poduszkę.

A teraz filmiki:

Mass Air Flow Sensor

Barometer Sensor

Boost Pressure

Intake Air Temperature

Coolant Temperature

Engine Oil Temperature

Start Of Delivery

Desire Injestion Start

Actual Injection Start

EGR Command

EGR Pulse Ratio

Engine Speed

Pump Speed

oraz

Zestawienie kilku na wykresie

Wg tego co jest napisane w OpelScanerze mam za wysoką wartość przepływu powietrza na dolocie oraz za wysoką za niską zadeklarowaną i aktualną ilość paliwa ?!

Reszta z tego co widać chyba w normie.

https://forum.opel24.com/topic/32560-17-50kw-x17dtl-problem-wysokiego-spalania-itp/

Gość marian132

To już Ci pisze bo szkoda twoich pieniędzy:

-z pompą vac i egr nic nie rób jak wszystko działa, egr z oleju to norma i szkoda pieniedzy jak działa

-roszenie koło wtryskiwacza - wymien wężyki przelewowe - to kosztuje grosze

-wali olej w okolicy filtra oleju - w tyk silnikach to norma - trzeba wymienić taką uszczelke ale śruby do niej kosztują ze 100 zł -jak jest troche mokro to nie warto chyba ze dolewasz z 2 litru oleju

- kontrolka P0400 - też mi zaświeci raz na pół roku i zaraz gaśnie jak się doda gazu a zapala się na 5 biegu przy 2000 obrotów- I zawsze tak będzie choćbyś się niewiem jak się gimsatykował , ten typ tak ma po pewnym czasie, najlepiej byłoby mu zmienić soft w sterowniku jak się by dało i to wyregulować.

Filmików nie oglądałem to nie pomoge bo niewiem jakie są u mnie parametry a pali mało

https://forum.opel24.com/topic/32560-17-50kw-x17dtl-problem-wysokiego-spalania-itp/#findComment-58390

marian132 trochę przegiałes. Przy sprawnej pompie vac, egr wężykach nie ma prawca check sie zapalać. Przeważnie ludzie mają problem z vac, która nie działa prawidłowo, przepuszcza olej i zapycha egra, wtedy sie zawiesza i wyświetla kontrolkę. Przy 2000 obrotów też nic sie nie dzieje.

oizo najlepiej wymienić wężyki od przelewów i dokręcić wtryskiwacz. Przeczyść vac, zamontuj krócieć na godzinę 10 i powinno byc :) Przeczyścić grzybek, zatankować poszaleć, wypocząć:beer::beer:

https://forum.opel24.com/topic/32560-17-50kw-x17dtl-problem-wysokiego-spalania-itp/#findComment-58382

marian132 a Twój ile pali? Wężyki przelewowe wymieniłem już jakiś czas temu, jedynie nie ruszałem wtryskiwacza. Czy u Ciebie też na ostatnim wtryskiwaczu wężyk przelewowy jest zaślepiony? P0400 znika tak jak u Ciebie - po dodaniu gazu a zazwyczaj pojawiał się przy ok 2000rpm. Oleju bierze 0,5-1.0 l / 1000 km. Ale czy zarówno to jak i vac mają wpływ na takie spalanie ? A może pora już rozrząd zmienić to wyleczy moją Asterkę ? Wg poprzedniego właściciela (znajomy) i zapisków w książce serwisowej powinienem zmieniać rozrząd co 60'000km czyli jeszcze jakieś 15'000km mógłbym przejechać.

mik Spróbuję tak jak napisałeś z przekręceniem dekla aby króciec był wyżej - mam nadzieje że coś to da.

https://forum.opel24.com/topic/32560-17-50kw-x17dtl-problem-wysokiego-spalania-itp/#findComment-58279

• 5 miesięcy temu...

P0400 to problem EGR prawdopodobnie albo wymiana albo soft który omija jego pracę bądź zatkanie czymś tego i po problemie :roll: sam właśnie szukam dobrego rozwiązanie tego problemu :)

https://forum.opel24.com/topic/32560-17-50kw-x17dtl-problem-wysokiego-spalania-itp/#findComment-10177

Ja u siebie tez miałem problem z EGR - em. Najczęściej dawał się we znaki podczas dużych mrozów.

Po dokładnej diagnozie okazało się, że pompa vac bardzo długo "bije" podciśnienie oraz ładuje olejem w przewody aż miło - póki silnik był ciepły to nawet nie było problemu, ale jak postał na mrozie to olej w przewodach podciśnienia tężał i komp łapał P0400.

Najlepsze wyjście to wymienić pompę vac, sprawdzić (czy membrana trzyma podciśnienie) oraz wyczyścić zawór EGR.

Pamiętajcie, że jak pompa vac będzie długo traktować olejem serwo hamulca oraz membranę EGR - a to skończy się to ich pęknięciem i dodatkowymi kosztami.

https://forum.opel24.com/topic/32560-17-50kw-x17dtl-problem-wysokiego-spalania-itp/#findComment-9591

Mi już się check wogule nie świeci. Powodem było to, że miałem olej w tym cienkim wężyku który idzie od pompy vac do zaworku przy egr.Obróciłem dekiel pompy vac zgodnie z instrukacjami z forum i od pół roku nie ma w tym wężyku oleju i check się nie zaświeca.

https://forum.opel24.com/topic/32560-17-50kw-x17dtl-problem-wysokiego-spalania-itp/#findComment-9529