Skocz do zawartości

załączanie wentylatorów ZAFIRA 2.0 DTH 2000r. z klimatyzacją

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych :D

Proszę - Nie odsyłajcie mnie do postów bo już swoje przesiedziałem na szukaniu .

Mam Zośkę Diesla 20 DTH (101) rok 2000 z klimą (manual) i staram się ogarnąć pracę wentylatorów . Mam 2 wentylatory jeden do klimy i jeden do chłodzenia płynu chłodniczego silnika . Oba wentylatory są sterowane przez jeden sterownik - ale nie mogę wyczaić zasady kolejności załączania wentylatorów .

Ale konkretnie :

1) ilu stopniowe są wentylator klimy i wentylator chłodzenia silnika ?

2) Mam prośbę do posiadaczy takich aut o sprawdzenie kiedy i jak załączają się wentylatory po włączeniu klimy - czy włączają się natychmiast oba , czy jeden , na którym biegu a może dopiero po pewnym czasie ( po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia czynnika w klimie) ?

Spec od klimy który napełniał mi ostatnio czynnikiem mówił że mam trochę za wysokie ciśnienie czynnika (około 25 bar) i może być to spowodowane braku pierwszego biegu wentylatora. Po włączeniu klimy wentylatory NIE załączają się - dopiero po pewnym czasie jak ciśnienie osiągnie podaną wyżej wartość - taka praca grozi rozszczelnieniem układu (tak myślę) .

Klima działa ale czuje że ciężko jej z tym ciśnieniem Sad temperatura przy tym ciśnieniu wzrasta do 90 stopni - nie jest to zdrowe dla klimy - chyba nominalnie powinno być mniej niż 20 bar.

Czy może ktoś ze sprawną klimą (ale ten model Zośki) mnie oświecić ?

bo jeżeli mam sprawne wentylatory to czeka mnie wymiana presostatu a co za tym idzie ponowne napełnianie czynnikiem i ubytek kasiory :D

https://forum.opel24.com/topic/32675-za%C5%82%C4%85czanie-wentylator%C3%B3w-zafira-20-dth-2000r-z-klimatyzacj%C4%85/

Po włączeniu klimy wentylatory NIE załączają się - dopiero po pewnym czasie

To normalne,