Skocz do zawartości

Problem z hamulcami, pilna sprawa :(

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Otóż mam problem...

zmieniałem sobie klocki hamulcowe w moim kadecie, z prawej strony obeszło się bez WIĘKSZYCH problemów, bo oczywiście byl zapieczony zacisk. Odwrócilem auto, żeby robic lewą strone, nawet hamulce calkiem niezle byly .. i udalo mi się zdjąć zacisk wsyztko w porządu niby, ale jak założyłem nowe klocki na lewe koło i zacząłem to wszystko skręcać, to się okazało że się to wszystko " nie mieści". Mówiąc inaczej... nie da się w żaden sposób kołem obrócić, klocki trzymają tarcze i koło jest zachamowane. Dodam jeszcze że jak ściskalem tłoczek żeby założyć klocki to mi wybilo płyn i mi się cały układ zapowietrzył... efekt jest taki że pedal mi wpada w podłoge, a auto nie hamuje wcale.

Co robić ? wiem, odpowietrrzyć .. ale co może być przyczyną tego że mam zblokowane koło ?!

Przypomniało mi się jeszcze.. z lewym kołem byl problem.. przy ostrym hamowaniu nawet śladu nie zostawialo, a prawe koło calkiem normalnie. Klocek hamulcowy w lewym kole był dojechany na maxxa jede, drugi w miare.

Przepraszam, za ten chaotyczny tekst, ale zły jestem !

Pomóżcie !

W szukajce nic konkrentego nie znalazłem :D

[ Dodano: Pią Cze 08, 2007 21:06 ]

ehhhhh... sam sobie juz odpowiedziałem na pytanie ...

prawdopobnie mam zapieczony zacisk hamulca :D

https://forum.opel24.com/topic/3345-problem-z-hamulcami-pilna-sprawa/

Piotrek_Krk, jeżeli dobrze nie poczysciłeś prowadnic klocka i posmarowałeś miedzią lub inną pastą,a takze rozruszałeś tłoczek czymś z odrdzewiaczo-smarowaczy,to na długo taka robota nie starcza i potem klocki się zapiekaja.

https://forum.opel24.com/topic/3345-problem-z-hamulcami-pilna-sprawa/#findComment-328222

Gość Anonymous

Ja też stawiam na zacisk dał ciała. Ja tak miałem wprawdzie po kilku dniach ale jednak wszystko staneło wtedy już nie bawiłem się z zaciskiem, ale kupiłem nowy. Ty też tak zrób bo i tak wcześnie czy później będziesz musiał to zrobić czyszczony zacisk to już jednak nie to ( przez jakiś czas może podziałać tylko po co pchać dwa razy w to samo ręce)

https://forum.opel24.com/topic/3345-problem-z-hamulcami-pilna-sprawa/#findComment-328115