Skocz do zawartości

Gasnący silnik i wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Posiadam Astre III 1.9 CDTI 120 km (sport) z 2005 roku - przebieg 60000 tys

Od jakiegoś czasu mam problem związany z samoistnym gaśnięciem samochodu - dzieje się tak zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku - po prostu silnik nie trzyma minimalnych obrotów - dodatkowo wskazówka obrotomierza ma delikatne drgania w górę i w dół ale nie jest to odczuwalne w pracy silnika. Zauważyłem również że chwilowe spalanie jest czasami wyższe przy rozgrzanym silniku niż przy zimnym - gdy dodam gazu wraca do normy. Jakiś mechanik powiedział ze może być tego przyczyna słabej jakości paliwo. Zalałem lepsze paliwo dolałem jakiś tam dodatek do paliwa i niby się polepszyło bo nie gaśnie na rozgrzanym silniku ale na zimnym tak . Dzisiaj miałem taki przypadek że zgasł i przez jakieś 10 minut nie mogłem go odpalić. Na razie zakładam że jest to wina paliwa ale chciałbym się dowiedzieć co jeszcze może być przyczyną takiego stanu i w najgorszym wypadku z jakimi kosztami sie to wiąże. Zauważyłem również że na biegach 3,4,5 przy prędkościach 60-80 km samochód wpada w dziwne drgania

https://forum.opel24.com/topic/33664-gasn%C4%85cy-silnik-i-wibracje/

Gość zbyszek670

Jakiś mechanik powiedział ze może być tego przyczyna słabej jakości paliwo. Zalałem lepsze paliwo dolałem jakiś tam dodatek do paliwa i niby się polepszyło bo nie gaśnie na rozgrzanym silniku ale na zimnym tak . Dzisiaj miałem taki przypadek że zgasł i przez jakieś 10 minut nie mogłem go odpalić. Na razie zakładam że jest to wina paliwa ale chciałbym się dowiedzieć co jeszcze może być przyczyną takiego stanu

To jeszcze bym wymienił filtr paliwa bo może być uwalony syfem i ten efekt wciąż będzie taki sam.Pzdr. A przebieg to 60tys. :piwo: a masz od nowości autko :piwo:

https://forum.opel24.com/topic/33664-gasn%C4%85cy-silnik-i-wibracje/#findComment-47247

Filtr wymieniony w zeszłym miesiącu bo robiłem przegląd jak tylko go kupiłem a to było jakoś ponad miesiąc temu . Zakładam że auto ma autentyczny przebieg gdyż mam pełną dokumentacje przeglądów w formie ksiązki serwisowej i sprawdziłem to w serwisie ASO na komputerze- generalnie wszystko idzie podrobić ale nie o tym ten wątek

może inaczej zadam pytanie - jeżeli to nie złej jakości paliwo to co ( w benzynie odpowiada za to silniczek krokowy tutaj tego nie ma) - i ile to może kosztować. generalnie nigdy nie miałem diesla i nie znam podzespołów silnika i co za co odpowiada więc trudno jest mi cokolwiek wywnioskować dlatego potrzebuje waszej pomocy

https://forum.opel24.com/topic/33664-gasn%C4%85cy-silnik-i-wibracje/#findComment-47225

Gość zbyszek670

Od jakiegoś czasu mam problem związany z samoistnym gaśnięciem samochodu - dzieje się tak zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku - po prostu silnik nie trzyma minimalnych obrotów - dodatkowo wskazówka obrotomierza ma delikatne drgania w górę i w dół ale nie jest to odczuwalne w pracy silnika.

A słuchaj jak tam u ciebie był sprawdzane luzy zaworów bo powinno się je sprawdzać co 50 tys i ewentualnie wyregulować bo silnik 1.9-8V ma zawory sterowane przez popychacze szklankowe i okresowo trzeba je regulować wymieniając podkładki regulacyjne.Pzdr.

https://forum.opel24.com/topic/33664-gasn%C4%85cy-silnik-i-wibracje/#findComment-47036

Witam serdecznie

Posiadam Astre III 1.9 CDTI 120 km (sport) z 2005 roku - przebieg 60000 tys

Od jakiegoś czasu mam problem związany z samoistnym gaśnięciem samochodu - dzieje się tak zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku - po prostu silnik nie trzyma minimalnych obrotów - dodatkowo wskazówka obrotomierza ma delikatne drgania w górę i w dół ale nie jest to odczuwalne w pracy silnika. Zauważyłem również że chwilowe spalanie jest czasami wyższe przy rozgrzanym silniku niż przy zimnym - gdy dodam gazu wraca do normy. Jakiś mechanik powiedział ze może być tego przyczyna słabej jakości paliwo. Zalałem lepsze paliwo dolałem jakiś tam dodatek do paliwa i niby się polepszyło bo nie gaśnie na rozgrzanym silniku ale na zimnym tak . Dzisiaj miałem taki przypadek że zgasł i przez jakieś 10 minut nie mogłem go odpalić. Na razie zakładam że jest to wina paliwa ale chciałbym się dowiedzieć co jeszcze może być przyczyną takiego stanu i w najgorszym wypadku z jakimi kosztami sie to wiąże. Zauważyłem również że na biegach 3,4,5 przy prędkościach 60-80 km samochód wpada w dziwne drgania

Klasyczne objawy padania zaworu EGR. Producent zapewnia sprawne działanie jego przy dobrym paliwie ok.50 tys. km. Czyszczenie daje krótkotrwały efekt (część mech plus część elektr.)

Zalecana wymiana egr. Kosztuje on ok. 400zł plus robota, a w ASO opla 580zł plus robocizna.

Warto przeczyścić przepustnicę plus wlot kolektora z kanalikami na obwodzie i boost sensor (jedna śrubka obok EGR).

https://forum.opel24.com/topic/33664-gasn%C4%85cy-silnik-i-wibracje/#findComment-46795

Poczytałem tematy na forum i zrobiłem odczyt błędów metodą gaz-hamulec

Nie bardzo wiem co tam odczytywać wiec zapisałem wszystko co się wyświetliło

ECN

00025A

009009

019007

a na samym początku wyświetla się INSP 0

https://forum.opel24.com/topic/33664-gasn%C4%85cy-silnik-i-wibracje/#findComment-46487

019007

Błąd 0190-uszkodzenie w układzie czujnika ciśnienia paliw w listwie wtryskowej.

Za fajnie to nie brzmi - ktos wie jakie koszta z wymianą są związane a może to tylko błąd ale nie występuje - a co z reszta kodów (chyba bez kompa w aso się nie obędzie)

Już zaczynam się gubić - stawiać na wadliwy EGR

Pozostaje pytanie skąd te błędy - mogły one wyniknąć z wadliwego EGR - nie chciałbym wywalać pieniędzy w błoto jak trzeba wymienić to wymienię tylko podpowiedzcie od czego zacząć bo serwis pewnie każe wymienić części które działają a tak żeby było

https://forum.opel24.com/topic/33664-gasn%C4%85cy-silnik-i-wibracje/#findComment-46457