Skocz do zawartości

szarpanie przy ruszaniu po wymianie sprzęgła!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

witam. mam taki sam problem. dodam że oprócz kompletnego sprzęgła (wymieniane 14tyś km temu) miałem ostatnio wymieniany przewód z łożyska do odpowietrznika gdyż "teoretycznie był walnięty" a autko dalej szarpie przy ruszaniu na 1 i wstecznym biegu. jak sprawdzić poduszkę skrzyni samemu??? nie chcę żeby mechanik wymienił pół auta szukając przyczyny.

dzięki

usunąłem zdublowany tekst/DAROMV6

Jeżeli sprzęgło było liche lub zostało uszkodzone podczas montażu to ma prawo się rozsypac dosyc szybko.

Poduszki obejrzec, zobaczyc jak zachowują się podczas odpalania (posadzi kogoś niech zakręci).

Gość Anonymous

Przypne sie do tematu.Ja u siebie dalej nie znalazłem przyczyny poszarpywania.U mnie występuje przewaznie na nie rozgrzanym silniku 1,2 i czasami 3 biegu przy niskiej stałej prędkosci obrotowej silnika.Dodam ,ze na gazie ten problem wogóle nie występuje a na wyższych obrotach na benzynie tez nie.Pompa jakby sie zacinała to i na wyższych obrotach,na luzie jak odpalę i postoje posłucham to tez obroty delikatnie skaczą ale nie falują.

Gość Anonymous

sprzęgło jest firmy LUK

dziwne to zjawisko, bo nie zawsze tak się dzieje.... podlączony komputer nic nie wskazuje. gdzie mogę się z tym udać:beer: co robić? dodam tylko że przed wymianą sprzęgła tego nie było.

regemen, polataj ostro dłuższy czas tylko na samej benzynie,odmuli się co nie co i wtedy napisz

jak sprawdzić poduszkę skrzyni samemu??? nie chcę żeby mechanik wymienił pół auta szukając przyczyny.

zaciągnij ręczny i ruszaj autem do tyłu,jak coś puka,to poduszki,ale moze też i poducha pod silnikiem

• 1 miesiąc temu...

krisk łożysko oporowe hałasuje na biegu jałowym, po wciśnięciu sprzęgła hałas zanika

wczoraj mnie to dopadło w citroenie,po niedzieli auto idzie na rozbiórkę skrzyni biegów

Gość Anonymous

Witam od ponad 2 latek jeżdże Vectrą przez ten czas niestety nagromadziło mi się usterek nie chcę jechac do zakładu bo będzie to dużo kosztować i nieopłacalne to będzię. Więc jakbyście mogli mi pomóc w diagnozie.

1. Dziwne stukanie w kierownicy (końcówki drążków do wymiany?)

2. Hałaśliwe doś głośne stuki w tylnym zawieszeniu podejżewam że jakieś "gumy" się już zurzyły (tuleje itp)?

3. kontrolka CHECK zapala się na wonych obrotach ale tylko wtedy gdy silnik jest nagrzany;

4. dość często muszę wymieniać swiece wcześniej na gazie miałem taki sam kłopot ale teraz w ogóle na gazie nie chce jechać automatycznie się przełącza na bęzyne po minucie lub dwóch jazdy na gazie.

5. nierówna praca na wolnych obrotach początkowo suterka wystepowała na gazie lecz teraz i na benzynie.

6, częste usterki z centralnym zamkiem (dostrajanie pilota - na włączonym zapłonie wciśnięcie guzika na pilocie)

7. Dziwnie łapie temperaturę raz jezdże i jest wszystko w pożądku a czasem dochodzi do ponad 100C (na czerwony zakres) jest to dość często najgożej gdy stoję na światłach lub w korku:( (pompa wody i cały rozrząd nowe)

8.Szarpanie przy ruszaniu i zmianie biegów im wyższy bieg tym słabsze szarpanie.czy może być to poduszka czy raczej sprzęgło?

Proszę was o sugestię i cenne wskazowki co może być nie tak podzielcie się swoim doświadczeniem. Dodam że odczyt kodów usterek dotyczy sondy lambda ale jej wymiana na niewiele się przydała. chce to zrobic w miarę mozliwości sam lecz nie mam pojęcia a w zakładzie jest to doś duża kwota.

Gość andrzej_m55

irek1983, ty chcesz zrobić kapitalny remont na jednym oddechu

wejdź w dział Vectry i op czytaj

wiem że od razu chcesz wszystko wiedzieć ale to tak nie działa