Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam Astre F 1994r

Byłem dzisiaj u mechanika, aby wymienić czujnik temperatury (załączający wiatrak), i stwierdził że nie da się wykręcić czujnika(tulejka się w czujniku obraca i jak nim kręci to nie wykręca z chłodnicy, tylko kręci chyba jakąś częścią w czujniku) i jak pociągnie mocniej to wyrwie z kawałkiem chłodnicy, stwierdził że albo narazie zostawić, albo trzeba wymienić chłodnicę?

Czy coś takiego jest możliwe? Bo mechanik wyglądał na niezbyt... :)

https://forum.opel24.com/topic/34133-nie-mo%C5%BCna-wykr%C4%99ci%C4%87-czujnika-temperatury-z-ch%C5%82odnicy/

Skoro nie może go w ogóle wykręcić bo coś mu się coś obraca to jak ma niby wyrwać kawałek chłodnicy? Nie za bardzo to rozumiem. -Chyba że myślał o wyrwaniu czujnika. A wymiany chłodnicy z powodu czujnika to już w ogóle nie rozumiem. To tak jakby wymieniać silnik z powodu jednego tłoka. To już lepiej ten czujnik (mając wyjętą chłodnicę) przeciąć i porozwiercać czy coś...

Ja wymieniałem niedawno czujnik. Wygląda on tak:

Dołączona grafika

wydaje mi się że gwint i łeb (śruba) do kręcenia to jedna całość

wydaje mi się że gwint i łeb (śruba) do kręcenia to jedna całość

Witam.

To nie problem jest z czujnikiem tylko z nakrętką która obraca się w chłodnicy razem z czujnikiem. Brak możliwości przytrzymania nakrętki. Jedyne wyjście wyjąc chłodnice obciąć czujnik resztę rozwiercić usunąć resztę gwintu, wkręcić nowy. Przy dokręcaniu nowego czujnika będzie ten sam problem co przy wykręcaniu. Jeżeli chłodnica jest w nie ciekawym stanie lepiej poszukać drugiej na szrocie ewentualnie nowa.

To nie problem jest z czujnikiem tylko z nakrętką która obraca się w chłodnicy

aaaa no to ok :spoko: -to mnie zmyliło:

tulejka się w czujniku obraca