Gość Anonymous Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 witam wszystkich na forum przeczytałem wszystko klimie i nic co by mi pomogło ustalić usterkę więc proszę radę ,rozleciało mi się łożysko w sprężarce [to co jest pod kołem pasowym ]wymontowałem sprężarkę założyłem nowe łożysko wymieniłem również cewkę bo wdawała mi się przypalona ponieważ to [coś] czym była zalana było spękane i brakowało w kilku miejscach widać było druty dla pewności wymieniłem , zamontowałem sprężarkę, znajomy sprawdził mi szczelność naładował gazem a klima się nie włącza okazało się że walnięty jest bezpiecznik wymieniłem bezpiecznik klima ruszyła ale tylko na około 2min. pózniej zaczyna ślizgać sprzęgło i tak się nagrzewa że prawie topi w nim gumę wywnioskowałem że sprężarka po chwili chodzenia stawia taki opór że sprzęgło zaczyna ślizgać wskutek tarcia blach o blachę noi sie nagrzewa tylko nie wiem jaka może być tego przyczyna czy to jakiś czujnik , zawór wiem tylko jedno że po włączeniu klimy powinny się włączyć wentylatory od wody i skraplacza a niestety się nie włączają nie wiem czy to może być przyczyną takiego oporu sprężarki jeżeli może mi ktoś coś poradzić to bardzo proszę ,mam jeszcze jedną prozbę czy może mi ktoś podesłać schemat elektryczny klimy czy rysunek gdzie są czujniki aby je zewrzeć by wentylatory chodziły cały czas i sprawdzi cz to jest przyczyną za informacje z góry dziękuję tak w nawiasie pisałem o zafirze 2.0dth 2001r wielkie dzięki cześć   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/3432-klima-dzia%C5%82a-tylko-przez-chwil%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zibi Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 wojtekb, w układach klimy jest filtr,który też podlega wymianie i jeżeli jest przytkany,to cisnienie sie tworzy i stopuje sprężarke,wiec mozliwe,ze to jest powód twojego problemu. Ostatnio kumpel w VW tak mial i niestety,ale łącznie wyszlo ponad 3 stówy,bo 2 razy napełniał klime + filtr i czyszczenie azotem.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/3432-klima-dzia%C5%82a-tylko-przez-chwil%C4%99/#findComment-327047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi