Skocz do zawartości

Skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam!

Może ktoś wie gdzie ten model CORSY ma podany numer skrzyni i jej przełożenie ( np. F13 C374 ).

Skrzynia się rozsypała a do kupienia nowej ( używanej ) potrzebny jest ten numer. Nawet po wyjęciu skrzyni nie sposób znaleźć to cudo. Serwis OPLA umywa ręce twierdząc że jest na obudowie skrzyni a ich mechanik nie potrafi określić w którym miejscu. Po numerach nadwozia i silnika OPELA nie można ustalić żadnych rodzajów podzespołów użytych do ich montażu. Szkoda że dopiero teraz dowiedziałem się jakie to dziadowskie auto.

Może ktoś ma taki model i wie jaki jest ten numer?

Wszelkie sugestie mile widziane.

https://forum.opel24.com/topic/3438-skrzynia-bieg%C3%B3w/

rysa, przecież tylko po numerach można dojść jaka była tam zamontowana więc zadzwon do innego bardziej profesjonalnego serwisu bo jeżeli w tym modelu były montowane jeszcze inne skrzynie to na tym wszystkim się dopiero pogubisz bo każdy będzie ci podawał co innego prawda :/:) ja się nigdy z takim czymś nie spotkałem aby w serwisie autoryzowanym nie wiedzieli co tam jest zamontowane ;):lol:

https://forum.opel24.com/topic/3438-skrzynia-bieg%C3%B3w/#findComment-327239

Gość Anonymous

Podobno były montowane trzy rodzaje skrzyni a inne serwisy też twierdzą że po numerach w oplu to można ustalić gdzie był wyprodukowany i inne takie duperele a nie jakich podzespołów użyto do montazu. To dlatego próbuje tutaj bo może ktoś już coś podobnego przechodził

https://forum.opel24.com/topic/3438-skrzynia-bieg%C3%B3w/#findComment-327179

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam,

Ja w swoim Combo 1,7 Dti (rok prod. 2003)wymieniam wlasnie 3 skrzynie. Nie wiem co sie dzieje. Jezdze normalnie, tzn bez szalenstw. Poczatkowo zaczyna byc glosna, od czasu do czasu ktorys z biegow zgrzytnie podczas zmiany, a w koncowej fazie slychac tylko mielenie trybow, ktore doslownie blokuje samochod. Wtedy pozostaje laweta, albo jesli udalo nam sie wczesniej wrzucic luz- hol. W ostatniej skrzyni cos zrobilo dziure w obudowie od strony sprzegla:( Teraz szukam uzywanej skrzyni, ale nie pamietam przelozenia. Wiem tylko, ze jest to skrzynia F13 do silnika Y17 DTL (48kW) z hydraulicznym wysprzeglikiem.

Moje pytanie do Was brzmi: "Czy mozna wstawic skrzynie od tego mocniejszego silnika (55kW) F17? Czy półosie będą pasowały? Czy wie ktos moze gdzie szukac informacji na temat przelozenia jakie aktualnie jest w rozsypanej skrzyni?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/3438-skrzynia-bieg%C3%B3w/#findComment-324112

• 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Takie pytanie żeby nowego tematu nie zakładać.

Ktoś wie ile oleju wchodzi do skrzyni biegów (ręcznej) do Corsy B??

Bo chciałem wymienić na syntetyka i nie wiem ile mam kupić.

https://forum.opel24.com/topic/3438-skrzynia-bieg%C3%B3w/#findComment-320798

• 7 miesięcy temu...
Gość Anonymous

Witam,

Ja w swoim Combo 1,7 Dti (rok prod. 2003)wymieniam wlasnie 3 skrzynie. Nie wiem co sie dzieje. Jezdze normalnie, tzn bez szalenstw. Poczatkowo zaczyna byc glosna, od czasu do czasu ktorys z biegow zgrzytnie podczas zmiany, a w koncowej fazie slychac tylko mielenie trybow, ktore doslownie blokuje samochod. Wtedy pozostaje laweta, albo jesli udalo nam sie wczesniej wrzucic luz- hol. W ostatniej skrzyni cos zrobilo dziure w obudowie od strony sprzegla:( Teraz szukam uzywanej skrzyni, ale nie pamietam przelozenia. Wiem tylko, ze jest to skrzynia F13 do silnika Y17 DTL (48kW) z hydraulicznym wysprzeglikiem.

Moje pytanie do Was brzmi: "Czy mozna wstawic skrzynie od tego mocniejszego silnika (55kW) F17? Czy półosie będą pasowały? Czy wie ktos moze gdzie szukac informacji na temat przelozenia jakie aktualnie jest w rozsypanej skrzyni?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Piotr

Witam wszystkich miłośników Opla

Mam ten sam problem ze skrzynią w Combo 1,7 DTI 2004r. Wyciekł (chyba) olej i skrzynia zaczęła głośniej pracować -lekie buczenie podczas jazdy. Wyciek następował przy półosi dłuższej. Zanim znalazłem czas by to spraawdzić pojawił się kolejny odgłos przy hamowaniu silnikiem jak i przy puszczaniu sprzęgła (podczas obciążania skrzyni) dżwięk przypominający cięcie drewna piłą tarczową :roll: auto zaczęło słabiej jechać i serwis stwierdził rozsypke skrzyni. Po rozebraniu w skrzyni pokazał sie wielki otwór od strony sprzęgła. Typ skrzyni to: F17 W374. Moje pytanie brzmi: czy jak mi aktualnie założono inną skrzynie z innym przełożeniem W4..coś tam (nie zanotowałem całego numeru) ogólnie mocniejsza i wolniejsza to czy w tym momencie silnik nie będzie zbytnio przesilony zwiększonymi obrotami przy zalożeniu normalnej jazdy 90 km/h obroty ponad 3 tys. :D a były ok 2 tys. że nie wspomnę o spalniu ON. Proszę o opinie.

licze na fachowców :)

https://forum.opel24.com/topic/3438-skrzynia-bieg%C3%B3w/#findComment-282602