Skocz do zawartości

nie odpala :(

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie, zakupilem opelka astre rocznik 96 1.6 benzyna + gaz. Odpalal bez problemu. Dzisiaj chcialem go odpalic i nie da rady... ani na benzynie ani na gazie. Kreci normalnie takze to raczej nie akumulator, poszedlem do sklepu kupilem nowe swiece i kable zaplonowe, wymienilem i to samo, bez reakcji. Nie wiem czy to istotne ale w tym urzadzeniu od przelaczania z benzyny na gaz tak strzela w trakcie pruby uruchomienia. Ostatnuio bylem zmuszony zmienic stacyjke na nowa. wszystko jest dobrze wymienione bo normalnie wczesniej odpalal. pomoze ktos? bardzo prosze o pomoc

https://forum.opel24.com/topic/34484-nie-odpala/

to moze cos z tym przelacznikiem, a czy slyszysz charakterystyczny dzwiek przelaczania w jakiejs czesci samochodu(pod maska lub w bagazniku gdzie jest zapewne zbiornik gazu-takie "pstryk") gdy przy wlaczonym zaplonie przelaczasz tym wlacznikiem BENZYNA-GAZ??

wiem, troche zakrecilem.

warto tez byloby sprawdzic swiece gdy po probie uruchomienia na benzynie nie udaje sie.

Jesli zalane-mokre to cos z elektryka, jesli sie nie myle to tam jest palec i rozdzielacz, mozna byloby sprobowac i sprawdzic czy tam nie ma wilgoci a jeszzce lepiej uzyc suszarki do wlosow.

Wiem smiesznie brzmi ale jesli to co mysle to pomoze, pomagalo u mnie jak mialem kadetta c14nz.

To co musisz zrobic to:

- zdjac rozdzielacz-kopulke nastawic suszarke na HOTTURBO(bardzo gorace) i troszke podmuchac tym goracym powietrzem do srodka kopulki(az sie troche nagrzeje- delikatnie poczujesz w dloni ze jest lekko ciepla)

- pozniej podmuchac na ta czesc silnika gdzie jest palec

- zlozyc i odpalic

Mam nadzieje ze pomoze, jesli nie to bedziemy szukac dalej...

A jesli pomoze, to chyba trzeba bedzie wymienic palec i kopulke.

p.s.

no tak, tak jak kolega napisal

sprawdz czy faktycznie nie ma nagaru-chociaz to nie nagar taki osad na tych metalowych kolkach-precikach w kopulce.

https://forum.opel24.com/topic/34484-nie-odpala/#findComment-38965

z ta kopułka to jeszcze bardzo wazne by nie miała nagaru, jesli jest nagar to go zdrap nozem bo czystego metalu. JEsli pomoze to powoli szykuj sie na zmiane kopułki i palca.

https://forum.opel24.com/topic/34484-nie-odpala/#findComment-38955