Gość Cubuś Opublikowano 20 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Witam. Planuje wymienić pierścienie w silniku swojego samochodu. Nigdy nie robiłem tego do końca samodzielnie, więc mam parę pytań. Czy pierścienie można ze sobą pomylić(pierwsze dwa od góry tłoka patrząc), czy różnią się tak znacznie, że nie będzie problemu z ich ulokowaniem. Ciekawi mnie też, czy pierścień ma swój "kierunek" montażu, mianowicie czy musi być "dołem na dół" czy np. do góry nogami i jest to obojętne. Nie chcę zrobić "pipy" bo pęknie przy zakładaniu i pozamiatane Chciałbym też poznać moment skręcania korbowodów, spotkałem się na forum z danymi: "łożyska stopy korbowodu śruby z długością gwintu 15mm = 25Nm śruby z długością gwintu 40mm = 25Nm+15°" Wydaje mi się to dość lekko, nie za lekko?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/34555-wymiana-pier%C5%9Bcieni-c14nz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi