Skocz do zawartości

Astra 2.0 dti luz na dzwigni zmiany biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Opla Astre 2 2.0 DTI ze skrzynia biegów gdzie wsteczny bieg znajduje sie z tyłu.

Mam pewien problem od dłuższego czasu a mianowicie odczuwam luz na drążku zmiany biegów(spróbuje to opisać). Gdy drążek zmiany biegów znajduje sie np. w pozycji luz to jak sie w lewo porusza drążkiem to dziwnie lata ma w sobie luz . Zdjąłem meszek zmiany biegów i za uwarzyłem ze na tej kulce od drążka jest luz.

Mam pytanie da się to jakoś wymienić , czy luz jest w tym ze kulka sie wyrobiła czy tan plastik w której się porusza ta kulka.

Jakby ktoś miał manual jak to rozebrac to tez byłbym wdzięczny.

https://forum.opel24.com/topic/34829-astra-20-dti-luz-na-dzwigni-zmiany-bieg%C3%B3w/

• 2 tygodnie później...

Jeżeli się da to wymienić to może ktoś opisac jak i co trzeba kupić.

Część;

Troszkę rozszerzę odpowiedź kolegi "złotego" :piwo:

Na pewno się da bo sam to robiłem ale zanim zaczniesz rozbierać powinieneś zaopatrzyć się w zestaw naprawczy (jakiś gość sprzedaje na allegro) koszt ok 100 zł lub kupić używaną całą kasetę zmiany biegów koszt ok 150 zł zależy jak znajdziesz.

Twoja dźwignia zmiany biegów jest jak sądzę na linkach, a wyrabia się w niej plastikowe gniazdo w której osadzona jest ta biała kulka.

Możesz też zdemontować całą kasetę i wysłać gościowi z allegro do regeneracji ... ale wiadomo że samochód wtedy stoi ze 2 tygodnie.

Rozbieranie zajmuje ok 1 h:

1)Należy zdjąć tunel pomiędzy siedzeniami, więc odkręcić obudowy plastiku od stromy nóg pasażera i kierowcy oraz odkręcić śruby przy nawiewie, pod podłokietnikiem

2) zdemontować mieszek zmiany biegów ( zapięty jest na opaskę plastikową na gałce)

3) Teraz wyciągnąć tunel do góry( zdjąć) aby odsłonić mechanizm zmiany biegów. mnie się bez demontażu nie udało, uwaga bo dość ciężko schodzi :piwo:

4) Jak już powyższe zrobisz to widzisz mechanizm i 4-ry śruby mocujące go do podłogi...odkręcamy...teraz trzeba odpiąć takie spinacze na linkach...podważamy to odskoczą.

5) Mamy już mechanizm zdemontowany i idziemy na browara :piwo:

Jak sam będziesz regenerował to jest sporo zabawy, ja kupiłem używany i wstawiłem taki bo mniej roboty.

Można też "naprawić" we własnym zakresie podkładając między kulkę a gniazdo wycięty plastik z butelki ... ale to działa na krótką metę...i trąca stodołą. hi hi

To tyle pozdrawiam a i zajrzyj do książki " sam naprawiam..." to Ci pomoże.

https://forum.opel24.com/topic/34829-astra-20-dti-luz-na-dzwigni-zmiany-bieg%C3%B3w/#findComment-31747

• 1 rok później...