Skocz do zawartości

omega 2.5 tds problem z paleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

witam wszystkich, jestem tu po raz pierwszy wiec wszystkich goraco pozdrawiam i przechodze od razu do rzeczy :mrgreen:. otoz zakupilem dwa tygodnie temu ow ome 2.5 tds rocznik 1996 z przebiegiem 280 tys okazalo sie ze ciezko pali na cieplym silniku a na zimnym ciut lepiej, przy zakupie myslalem (i tak sugerowal sprzedawca) ze to kwestia swiec, bylo to dla mnie zrozumiale bo moj ojciec ma diesla i mial podobny problem (potem okazalo sie ze 2.5 tds z bwm to nie to samo co 90 konny turbo diesel z peugeota 406 rocznik 98 :mrgreen: ) pojechalem to serwisu ktory zajmuje sie bmw od 20 lat i tam sie dowiedzialem prawdy na jaka mine depnalem ;) 2000 pln bo prawdobodomnie choc gosc nawet nie zajrzal pod maske ze to pompa wtryskowa ??? i tu moje pytanie: czy da sie cos taniej i ewentualnie gdzie? czy warto kupic uzywke? poradzcie cos bo nie dosc ze poplynalem na kasie to jeszcze bardziej poplyne hehe :) poza tym o co chodzi z tym grzaniem sie tego diesla, czytalem juz ze to ponoc nie udane silniki ale, gdy jade delikatnie to temp mam w granicach 90-95 na autobahnie gdy jade 180 - 200 to temp siega 100 - 102 stopni, czy mozna jakos temu zapobiec? jakie sa tego skutki? w sumie reszta w tym wozku jest ok pali na trasie do 120km/h ok 6 litrow po miescie ciut wiecej bo ok 9 litrow, zawieszenie nie stuka, jest pare poprawek z plastikami i swiatelkami na desce rozdzielczej ale to chyba niuanse :) (chyba ze sie myle) ale ktos mi doradzil zeby szybko opchnac ten woz bo to same problemy, jak wy uwazacie? sam juz nie wiem co o tym myslec. bardzo prosze o jakies konkretne odpowiedzi bo nie ukrywam nie wiem co mam zrobic - pozdro dla wszystkich :) shaman

[ Dodano: Czw Cze 21, 2007 17:52 ]

aha a co powiedziecie na temat tego urzadzenia? http://moto.allegro.pl/item204248159_zle_odpala_twoja_omega_bmw_tds_wysylka_w_24h_odss.html czy to moglo by rozwiazac sprawe z pompa wtryskowa?

https://forum.opel24.com/topic/3516-omega-25-tds-problem-z-paleniem/

Gość Anonymous

Wiec tak. mój ojciec też ma taką omegę jak ty i myślę, że to nie wina pompy. te silniki z dużym przebiegiem tak mają, chociaż u ojca nie ma jeszcze problemów z odpalaniem. jeżeli chodzi o temperaturę silnika to sprawdź wentylator chłodnicy. na postoju, przy nagrzanym silniku(wyłączonym) złap za wentylator i spróbuj przekręcić, jeżeli kręci się w miarę lekko musisz wymienić sprzeęgło wiskotyczne na którym ten wentylator się znajduje, tyle że ono kosztuje ze 200-300zł.

https://forum.opel24.com/topic/3516-omega-25-tds-problem-z-paleniem/#findComment-326572

Gość Anonymous

Wiec tak. mój ojciec też ma taką omegę jak ty i myślę, że to nie wina pompy. te silniki z dużym przebiegiem tak mają, chociaż u ojca nie ma jeszcze problemów z odpalaniem. jeżeli chodzi o temperaturę silnika to sprawdź wentylator chłodnicy. na postoju, przy nagrzanym silniku(wyłączonym) złap za wentylator i spróbuj przekręcić, jeżeli kręci się w miarę lekko musisz wymienić sprzeęgło wiskotyczne na którym ten wentylator się znajduje, tyle że ono kosztuje ze 200-300zł.

ale dzis sie dowiedzialem ze to kwestia wylaczenia czujnika ktory jest odpowiedzialny za grzanie swiec zarowych, tylko pytanie czy jak go wylacze to jak szybko sie beda zuzywac swiece i czy to nie bedzie mialo negatywnych skutkow dla pompy wtryskowej lub samego silnika?

https://forum.opel24.com/topic/3516-omega-25-tds-problem-z-paleniem/#findComment-326463

• 4 tygodnie później...
Gość tomekiewa

ponoc to norma w tym modelu silnika w pompie siada jakis zaworek i sa takie obiawy naprawa jest droga ale z tego co wiem mozna oszukac go zakladajac elektronike dostepna na allegro i auto pali bez wzgledu czy zimny czy cieply motor i zopinii innych uzytkownikow omci w tds-e zdaje to egzamin

https://forum.opel24.com/topic/3516-omega-25-tds-problem-z-paleniem/#findComment-323541

Gość Anonymous

Problem z odpalaniem diesla z silnikiem BMW jest b często spotykany, odpowiedzialny jest za to zaworek w głowiczce pompy wtryskowej koszt naprawy tego elementu ok 800 złotych choć cena zapewne jest zależna od warsztatu.

Silnik bmw grzeje świece tylko i wyłącznie gdy temp cieczy chłodzącej spada do ok 40 stopni celsjusza- czyli świece grzeją na zimnym i ledwo ciepłym silniku, później silnik jest odpalany juz bez użycia świec żarowych.

Nieprawdą jest iż problem z paleniem przy dużym przebiegu spowodowany jest spadkiem kompresji, diesel ma takie sprężanie iż nawet niewielki spadek nie powoduje problemów z paleniem.

Urządzenie dostępne na allegro to nie żadem magiczny bajer tylko zwykły "włącznik" świec żarowych za każdym przekręceniem kluczyka nawet na gorącym silniku.

Wiadomo iż podgrzane powierze w cylindrze na gorącym silniku zaowocuje natychmiastowym zapaleniem diesla od pierwszego kopa.

Jeżeli Twója omega cieżko zapala prawdopodobnie jest uszkodzony w/w zaworek, który nalezy zregenerować możesz zastosować urządzenie z allegro i one zniweluje TWoja usterke do minimum ta jakbyś miał w 100% sprawne autko będzie palił na zimnym i ciepłym..ale to jest naprawa kosztem włączania za każdym razem świec żarowych niezaleznie czy silnik jest ciepły czy goracy czy b gorący ;()

Jeżeli Twój diesel to kopciuch i pożera duże ilości oleju tzn iz nie pomoże już nawet urządzenie z allegro tylko naprawa silnika

ale silniki 2,5TDS przy rozsądnym użytkowaniu to potwory nie do zabicia, silnik 2,5 w takim autku to baaardzo wielgachny diesel, ma obniżoną moc w stosunku do pierwowzoru stosowanegow BMW co zwiększa jego żywotność.

Przebiegi rzędu 300 tys są normą 400-500 też bez problemu i jeżdzą dalej - jednostka zastosowana w omedze to porównywalny trwałościa i kulturą pracy silnik do diesla użytego w niesmiertelnym mercedesie 124.

Silnik a dokładniej osprzęt ma jedną wade - wisko czyli wiatrak przy zakupie autka o przebiegu 200tys nalezy sprawdzić gdyż może być juz niewydajny wiatrak i silnik łatwo przegżać.

Forumowicze często opisują skaczącą temperature i mówią iż normą jest jak autko stoi w korku i ma blisko 100 stopni na szafie.

NIe wiem moja omesia ma nowe wisko i nawet jak stoje 2 godz w korku przy temp 25 stopni skazówka wskazuje 90 a najwyżej kreseczkę nad 90.

Przy b dużych upałach jak teraz 36 i wlączonej klimie normalne jest iz wskazówka idzie dwie reski nad 90 stopni a przy ruszaniu gdy wiatrak kręci się z dużymi obrotami spada.

Także stojąc w korku i ruszając kilka metrów możesz zaobserować wachania wskazówki od temp

ufff koniec wykładu 8)

https://forum.opel24.com/topic/3516-omega-25-tds-problem-z-paleniem/#findComment-322996

• 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

hmm.. u ojca też padło wisko a nowe kosztuje ponad 200 zł i zamontowanie nawet nie wiem ile. przyszedł mi taki pomysł, aby skleic poksilina wisko, aby cały czas obracało sie z taka prędkościa jaka ma silnik, ale czy nie spowoduje to zbyt dużego niedogrzania motoru? dzisiaj przy 27 stopniach na dworzu jechałem 110 i temp była na drugiej kresce nad 90, nawet nie można wkręcic troche silnika na obroty bo zaraz temperatura skacze po 100 stopni. co myślicie o moim pomyśle?

https://forum.opel24.com/topic/3516-omega-25-tds-problem-z-paleniem/#findComment-320460

Gość Anonymous

myśle, że to tylko wisko bo na silniku jest spora ilośc oleju, a silnik nie bierze, ani nie ma wycieków oleju, a wisko przy temp silnika 100 stopni luźno się kręci (ruszałem je ręką po zgaszeniu silnika)

https://forum.opel24.com/topic/3516-omega-25-tds-problem-z-paleniem/#findComment-320390