Gość herbu Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam 2 tyg. temu stałem się posiadaczem Astry G 1.7 DTI. Czy szczęśliwym czas pokaże. Jeździ się super, mało pali, ale mam wrażenie, że przy obrotach poniżej 1800 nie chce zbytnio przyspieszać. Trzeba wtedy delikatnie obchodzić się z pedałem gazu, tzn. jeśli się go delikatnie dodaje, wtedy płynnie, choć nie za szybko przyspiesza. W przypadku mocnego wciśnięcia gazu silnik się jakby dławi i powoli przyspiesza, aż przekroczy 1800-2000 obr. Po przekroczeniu tych obrotów jest już super, a po przekroczeniu 2200 przyspiesza aż miło, mimo tylko 75 KM. Przy wyższych obrotach również jest ok. Dodam, że z zapalaniem nie ma najmniejszych problemów, pali od dotknięcia nawet po kilku dniowym postoju. Nie dymi, nie szarpie. Astra ma przejechane 152000 km, więc z tego co poczytałem, przepływomierz może przy takim przebiegu zastrajkować. A prawdopodobnie nie był wymieniany, gdyż w rachunkach , które dostałem wraz z autem (ponoć wszystkie) nie znalazłem nic na temat jego wymiany. Generalnie chodzi mi o to, żeby ktoś użyczył mi na chwilkę swój sprawny przepływomierz i wtedy wszystko będzie jasne. No chyba, że ten model tak ma i takie zachowanie to nic dziwnego i nie ma się czym przejmować. Niestety wcześniej nigdy nie miałem diesla, a jedynie benzyniaki z gazem i one zupełnie inaczej sprawują się przy niskich obrotach (obecny Passat 1.8 pięknie ciągnie od samego dołu, tj. od 1000-1200 obrotów). Zawsze wydawało mi się, że diesle tym bardziej tak potrafią, ale może się mylę. Poradźcie proszę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/35345-czy-to-przep%C5%82ywomierz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość password Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 w/g mnie z przepływką jest ok , mój zachowuje sie identycznie , choć z tą różnicą że u mnie płynnie przyspiesza od najnizszych obr. a tzw. ,, sporego kopa ma przy około 1800 obr. ale jadąc delikatnie wyczuwalne małe szarpnięcie mam przy 1300-1500 obr. padnieta przepływka to przyśpieszenie równe 126p. a nawet gorzej. jak jesteś ,,świerzym" posiadaczem 1,7 dti to zalecam częstą kontrolę zbiorniczka wyrównawczego, poczytasz forum to zrozumiesz   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/35345-czy-to-przep%C5%82ywomierz/#findComment-30920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bolek Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 herbu, Rozumiem, że masz na myśli przepływomierz powietrza do silnika. Jesli tak, to miałem doświadczenie z takim w oplu corsa ale z silnikiem benzynowym. Objaw był taki. W czasie rszania z miejsca silnik dławił się a za chwilę ruszał z impetem do przodu. Sytuacja była bardzo niebezpieczna, szczegulnie na skrzyżowaiu. Gdy udało się ruszyć z miejsca silnik zachowywał się poprawnie. Pozdrwaiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/35345-czy-to-przep%C5%82ywomierz/#findComment-30840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi