Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich,

Szykuje mi się poważna robota koło mojej Asterki (Astra I heatchback, 1.4 8V r.91 przeleciane 150tys.), a mianowicie wymiana amortyzatorów + sprężyn przód i tył, wymiana tarcz i klocków oraz bębnów i szczęk hamulcowych, zakup opon letnich (felgi stalowe 13). Ponieważ taki ze mnie mechanik, jak i z kury ptak, więc szukam porady, jakich producentów części wybrać. Od razu zaznaczam, że nie jestem sportowcem i od szybkości bardziej cenię sobie komfort oraz wyznaję zasadę, że lepiej dołożyć parę złotych więcej niż potem robić drugi raz tę samą robotę. Proszę o radę i za wszelkikie uwagi serdeczne dzięki.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/355-wymiana-amortyzator%C3%B3w-i-innych-cz%C4%99%C5%9Bci-w-astra-i/

Gość Anonymous

cześć!

jesli chodzi o amorki to olejowe kayaba przednie+tylne ok. 400 zl plus robocizna, tylne spoko ok 30min ale przednie to sporo roboty bo kolumny trzeba demontować i ze 100 zaplacisz. co do sprężyn to nie mam pojęcia... a co pękly ci?? Dalej tarcze "lukasa" i klocki "abs" - nie ma żadnych pisków! do tego plyn hamulcowy (organika) polecam wymienić razem ok 300 (z robocizną). bębnów i szczęk nie wymienialem jeszcze więc nic tu ci ne doradze. jeśli dysponujesz kasą na oponki to polecam dunlopu, conti lub micheleny - będziesz jeżdzil pewnie i bezpiecznie i starczą na dlużej

informuj jak tam przebiega remoncik! nara

Gość Anonymous

co do amortyzatorów też polecam kayaba tylko gazowo-olejowe niewiele droższe ale jednak lepsze, sprężyny jeśli niesą pęknięte to niema sensu wymieniać, tarcze i klocki na allegro widziałem sprzedają komplety tarcze brembo i klocki ferrodo z tego co się orientuję to niezłe zestawienie,a bębny myśle że oplowskie lub jakiś zamiennik bym założył bo hamulce przednie są podstawą, części najlepiej chyba kupić w INTER CARS-ie najleprze ceny mają i chyba w wielu miastach są

pozdro

no co do inter-cars to nie wiem czy maja tak tanio, jak kupowłem ostatnio wzmocnione spręzyny to chcieli za tył pi 160pln a ja na allegro kupiłem za 90pln.

Amorki polecam kayaba jak lubisz komfort to kup olejowe, mam gazowe exel-g i są twardze od olejowych (ale nie moge nażekać zeby jakoś straszna różnica była, prowadi się świetnie), przy zakupie sprężyn, zwróć uwage na tyle, żeby nie były za krótkie i miękkie, ja kupiłem takie i auto leżało na ziemi, teraz zmieniłem na wzmocnione> Hamulce polecam: tarcze brembi i klocki ferrodo, do tego możesz zalać płyn dot 5. Przy wymianie amorków sprawdź odboje i osłpnki amorków(te charmonijki-nowe kosztują coś około 80pln za komplet

• 2 tygodnie później...

Dzięki za porady. Sorry że tak długo nie zaglądałem. No i mam dwie oferty. Jeden machanik chce mi wsadzić Kayaby olejowe, drugi natomiast Bilsteiny olejowo-gazowe. Co wybrać? Co do hamulców to chyba zdecyduję się na brembo + ferrodo. W poniedziałek zaczynam operację. A propos oponek: czy nadal francuskie michelinki są lepsze od polskich, czy to już raczej przeszłość i nie ma znaczenia jakie kupię? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

ja proponuję KAYABA sam na nich jeżdżę i złego słowa niepowiem, a do tego jeszcze niesłyszłem żeby ktoś na nie narzekał, co do oponek to polecam poczytać sobie testy opon rużnych producentów TyreTest.com

różnych, na miłość boską!! :) //rox

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Amorki gazowo-olejowe i drugie olejowe, sam niedawno zmienialem i nie powiem zlego slowa, natomiast nie pamietam firmy (jakies japonskie). Sprawuja sie niezle. Cena z robocizna 420zl za 4sztuki.

Hamulce to rowniez powazna sprawa, sam to niedawno docenilem :wink: gdy przy sporej predkosci ledwo co wyhamowalem za Audi A4 na autobahnie ;) Okazuje sie ze przod to nie wszystko, wazny jest rowzniez dobrze pracujacy tyl. Po jakims czasie doszedlem, ze tyl lapie z jednej strony i to slabo. Okazalo sie ze jeden cylinderek minimalnie przepuszczal plyn, a drugi byl do tego stopnia rozsypany, ze zarzygal caly beben i szczeki. Az dziw ze nie bylo nic z zewnatrz widac, dopiero po rozebraniu.

Po wymianie cylinderkow (cena niewielka 56zl) i plynu DOT4, hamulce sa bomba nic nie rzuca jak sie nawet "przyladuje w hebelki", i autko prawie 2 razy szybciej sie zatrzymuje. Radze sprawdzic tyl rowniez.

Oponki to juz jak kto uwaza, wlasciwie wsrod znanych producentow nie ma juz zlych produktow zarowno polskich jak i zagranicznych.

• 3 lata później...

Witam wszystkich,

Szykuje mi się poważna robota koło mojej Asterki (Astra I heatchback, 1.4 8V r.91 przeleciane 150tys.), a mianowicie wymiana amortyzatorów + sprężyn przód i tył, wymiana tarcz i klocków oraz bębnów i szczęk hamulcowych, zakup opon letnich (felgi stalowe 13). Ponieważ taki ze mnie mechanik, jak i z kury ptak, więc szukam porady, jakich producentów części wybrać. Od razu zaznaczam, że nie jestem sportowcem i od szybkości bardziej cenię sobie komfort oraz wyznaję zasadę, że lepiej dołożyć parę złotych więcej niż potem robić drugi raz tę samą robotę. Proszę o radę i za wszelkikie uwagi serdeczne dzięki.

Pozdrawiam.

Jak wiem to na pewno nie zakladaj amortyzatoròw MONROY nie radze
https://forum.opel24.com/topic/355-wymiana-amortyzator%C3%B3w-i-innych-cz%C4%99%C5%9Bci-w-astra-i/#findComment-85261