Skocz do zawartości

Wymiana rozrządu pali sie check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem auto od mechanika wymieniany był pasek rozrządu, pompa wody i rolka i uszczelka pod termostatem. Przyjechałem nim do domu odstawiłem na parking i pojechałem z kumplem do pracy. Kiedy wróciłem z pracy wsiadłem w auto i wybrałem się na małe zakupy zostawiłem je na parkingu pod supermarketem na góra 10 minut. Wychodzę odpalam i zaczynam skrobać szyby nagle słyszę że obroty zaczynają szaleć z 900 na 400 z 400 na 1500 i tak kilka razy po czym zapaliła się kontrolka check engine i obroty zostały na poziomie 1600. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownie obroty poszły od razu na 1600 i po paru sekundach pali się check engine.

Zczytanie błędów wykazało silnik krokowy niewłaściwa liczba kroków (kod 35) tyle że krokowiec nie ma nic wspólnego z wymianą rozrządu.

Po wyjęciu drutu z gniazda diagnostycznego i odpaleniu silnik się zaksztusił chwile trzymał obroty 400-500 później 900 i tak na razie zostało check engine się nie zapalił. Sytuacja jak dla mnie magiczna ale może ktoś jest tutaj mądrzejszy ode mnie.

Model auta: Astra F 1.8 90KM rok produkcji 1992 hatchback.

Może ma ktoś jakąś koncepcje co to może być? Auto oczywiście pójdzie z powrotem do mechanika ale wolę zapytać się ludzi mających do czynienia z oplami i w razie co zabłysnąć wiedzą przed mechanikiem bo wydaje mi się że sam nie wpadnie na to co to może być.

https://forum.opel24.com/topic/35568-wymiana-rozrz%C4%85du-pali-sie-check-engine/

Zczytanie błędów wykazało silnik krokowy niewłaściwa liczba kroków (kod 35) tyle że krokowiec nie ma nic wspólnego z wymianą rozrządu.

mogli go odpiac przy wymianie rozrzadu

wiec nikt nie bedzie strzelal co i jak

posprawdzac czy wszystko podlaczone

czy weze dolotu szczelne

samo sie nie zrobi

https://forum.opel24.com/topic/35568-wymiana-rozrz%C4%85du-pali-sie-check-engine/#findComment-28726

krokowiec nie ma nic wspólnego z wymianą rozrządu.

... bo nie ma ...

Auto oczywiście pójdzie z powrotem do mechanika

... a po co ... poczekaj - może faktycznie się ,,ułożył'' ...

co to może być?

... jeśli falowanie się powtórzy - krokowca trzeba wyczyścić ... a na razie poczyść drobnym papierkiem styki w nim ... pozdro ...

P.S. Wyluzuj trochę ... nie tylko Ty jesteś na forum ... nie zawsze ludzie są ,,pod ręką'' - pracują, uczą się, piją piwo :lol::drunk:

https://forum.opel24.com/topic/35568-wymiana-rozrz%C4%85du-pali-sie-check-engine/#findComment-28695