Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Pytanie jak w temacie. Muszę wyjąć wyświetlacz komputera bo mam pionowe przerwy i momentami jest nieczytelny - nie wiem od czego to zależy ale raz jest mniej pionowych przerw a raz dużo.

Widzę że jak sie wyjmie popielniczkę to tam są jakieś srubki które pewnie trzeba wykręcić ale co dalej?Radio pewnie też trzeba wyjąć - robiłem już dwa podejścia ale nawet nie drgnie... Załóżmy że wygrzebię juz radio to co potem?Czy pokrętła się ściąga?Czy w górnej części ten środkowy plastik ma jakieś zatrzaski i czy trzeba wyjmować środkowe kratki nawiewów?

Gość Anonymous

demontaż tylko wygląda na trudny :-)

ja juz to robiłem bo wymieniałem podświetlenie mojego wyswietlacza

a jaki człowiek potem dumny jest z siebie.... niezapomniane :)

Gość Anonymous

Teraz jak już wiem gdzie są śrubki to najwiekszym problemem byłoby wyjęcie radia.... Byłoby bo temat już nieaktualny - chciałem to zdemontować żeby naprawić wyświetlacz komputera (model z obsługą telefonu z radia CCRT700) ale skorzystałem z wyszukiwarki i znalazłem na forum namiary na jakiegoś meljey'a który naprawia wyświetlacze. Jak do niego zagadałem to dostałem odpowiedz:

"akurat ten komputer jest nienaprawialny, z racji zastosowanej tam taśmy. Najczęściej ulega ona uszkodzeniu po zalaniu wyświetlacza jakimś płynem do czyszczenia tapicerki itp. Niestety w tym przypadku nie mogę pomóc"

Szkoda ale co zrobić.....Wprawdzie nie ma tragedii bo bez problemu wszytsko z niego odczytuję ale fajnie by było gdyby był w 100% sprawny.

Gość Anonymous

Fakt, najczesciej pada tasma.Nie ma problemu z dostaniem sie do wyswietlacza, gorzej jest z wyjeciem wtyczki za nim.Ja mielem wielki problem i darowalem sobie z wsciekloscia .Pozdrawiam

Gość Anonymous

Wiem że temat o wyświetlaczu powinien być w dziale CAR AUDIO ale zacząłem od pytania związanego z rozebraniem konsoli. Mam pytanie odnośnie wyświetlacza więc nie bede tam zakładał kolejnego tematu tylko napisze tu.

Dziwi mnie fakt że w innych wyświetlaczach da radę naprawić tą taśme a tu nie...Tak sobie myśle że moze gość boi się ryzykować o bo zwykły wyświetlacz kosztuje grosze i nawet jak go uwali to kasując 50zł za robote kupi używke bądź niewiele dołoży. Jak korzystałem z wyszukiwarki i przejrzałem wszystkie tematy na forum to jakiejś osobie odpisał to samo a potem okazało się że ten wyświetlacz kosztuje ponad 2 tysiaki w oplu - może właśnie tu jest przyczyna bo kupic używkę jest bardzo ciężko bo mało ich jest - nie to co zwykłe z godziną, datą i temperaturą. U mnie na bank coś niedobrze styka (pewnie tam taśma) bo ilość lini które nie świecą jest uzależniona od temperatury - jak jest zimno to 2-3 nie świecą a jak ciepło to znacznie więcej - pewnie taśma delikatnie pracuje .

Może ktoś sam podejmował ryzyko?A może ktoś rozebranego wyświetlacza żeby pokazać jak ta taśma wygląda?Czy nie da rady przerobić tego jakoś na zwykłe przewody?

U mnie na wyświetlaczu jest coś takiego:

http://www.hostino.pl/pic.php?u=852sdAHu&i=19252

http://www.hostino.pl/pic.php?u=852sdAHu&i=19253

http://www.hostino.pl/pic.php?u=852sdAHu&i=19254

http://www.hostino.pl/pic.php?u=852sdAHu&i=19255

Gość Anonymous

Mam u siebie identyczny problem, wydaje mi sie ze w zaleznosci od temp ta tasma roznie sie uklada i stad te nieswiecace linie.Tyle ze ja obstawialbym sama tasme a nie styk.Gdyby wina byla samego miejsca laczeninia to roznie bywaloby na wybojach a nie w zaleznosci od temp otoczenia. Pozdrawiam

Gość Anonymous

Może ktoś sam podejmował ryzyko?A może ktoś rozebranego wyświetlacza żeby pokazać jak ta taśma wygląda?Czy nie da rady przerobić tego jakoś na zwykłe przewody?

U mnie na wyświetlaczu jest coś takiego:

Witaj, problem polega na tym, że w tych wyświetlaczach na tasiemcje jest jeszcze naklejony układ scalony i to najczęściej on puszcza. Nie jest to regułą bo ja kupiłem wyświetacz na którym brakowało połowy linii a po regeneracji brakuje może 3 -4 linie.

Pozdr

Gość Anonymous

Witaj, problem polega na tym, że w tych wyświetlaczach na tasiemcje jest jeszcze naklejony układ scalony i to najczęściej on puszcza. Nie jest to regułą bo ja kupiłem wyświetacz na którym brakowało połowy linii a po regeneracji brakuje może 3 -4 linie.

Pozdr

Dzięki za informację odnośnie taśmy i układu na niej. A takie jeszcze jedno pytanie - jak już zrobiłeś regenerację to te 3-4 niepalące się linie są zawsze w tym samym miejscu czy tak jak u mnie pojawiają się w różnych? U mnie jak są 3-4 to jest luz i raczej mi to nie przeszkadza ale jak pojawia się 10-15 to wtedy już mnie to trochę drażni. Regenerację robiłeś sam?Czy można niechcąco schrzanic jeszcze bardziej? Mam nature taką że we wszystko lubię sam wepchać łapy ale w niektórych przypadkach powstrzymują mnie ewentualne późniejsze koszty jak coś skopie :roll: