Skocz do zawartości

Automatyczna skrzynia biegów AF20, brak biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bielik77

Witam wszystkich serdecznie.

Mam problem ze skrzynią biegów, autko to Opel Calibra 1991 z silnikiem c20ne (8v), skrzynia AF20 PA.

Mam ten samochód 3 lata, w skrzyni wymieniany olej co roku, żadnych problemów do tej pory. Tej zimy przy zimnym silniku rozpoczęło się w skrzyni jakby lekkie brzęczenie trybów które ustawało gdy się nagrzała. Przedwczoraj odpaliłem auto, rozgrzałem jak zwykle kilka dobrych minut (-20 st) i problem. Samochód nie ma siły jechać, silnik na obrotach 4-5 tys. i ledwo rusza z położenia 1, wsteczny R to samo. Jazda 50-60 km/h i słychać że włącza się tylko 1 mimo położenia 2,3,D. Po przejechaniu kilkuset metrów koniec jazdy, na żadnym biegu nie ma napędu.

Sprawdzam błędy: 39-brak sygnału obrotów na wyjściu skrzyni, 56-złe położenie dźwigni zmiany biegów. Wyczyściłem selektor, zmieniłem olej na nowy.

Błędy: 39-brak sygnału obrotów na wyjściu skrzyni. Nadal brak biegów.

Zdjąłem "parasol" (obudowa skrzyni od strony koła) i na dziś wystarczy, reszta jutro.

Czy to pompa? Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć, lub miał taki przypadek? Pierwszy raz zabieram się za automat w samochodzie.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/35957-automatyczna-skrzynia-bieg%C3%B3w-af20-brak-bieg%C3%B3w/

• 2 tygodnie później...

Więc odpowiadam sam :beer:

Napewno komuś się przyda wiedza...

Po kompletnym rozebraniu skrzyni znalazłem całkowicie zapchany filtr oleju (wymiana jego jest możliwa tylko poprzez rozpołowienie skrzyni) który zatrzymywał olej płynący do pompy oraz spalony zespół tarcz ciernych do jazdy w przód (c1) w tzw. parasolu. Wymiana tych tarcz jest możliwa bez wymontowania skrzyni. Od strony lewego koła znajduje się pokrywa po zdjęciu której mamy dostęp do większości elementów.

Naprawa została wykonana przy pomocy Pana Andrzeja z Pomorza o nick'u Ak2301 którego rady oraz dostępne w sieci posty były niezastąpione.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/35957-automatyczna-skrzynia-bieg%C3%B3w-af20-brak-bieg%C3%B3w/#findComment-23489