Skocz do zawartości

problem z lampką cisnienia oleju w Zafirze 2,0 DTI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

radi1965,dobrze gada cimon102

Dzieki.Ja wlasnie slyszalem pare dni temu od kumpla z roboty ze mial identyczne objawy i mu rozebrali pol silnika bo mysleli ze pompa oleju, ale okazalo sie ze uszczelka ma przestrzal w trzech miejscach i stad brak cisnienia oleju w obiegu.Lepiej tego nie bagatelizowac.

Pozdrawiam

Gość Anonymous

Dzieki.Ja wlasnie slyszalem pare dni temu od kumpla z roboty ze mial identyczne objawy i mu rozebrali pol silnika bo mysleli ze pompa oleju, ale okazalo sie ze uszczelka ma przestrzal w trzech miejscach i stad brak cisnienia oleju w obiegu.Lepiej tego nie bagatelizowac.

Pozdrawiam

Ale czy ta kontrolkapaliła się Twojemu kumplowi cały czas na wolnych obrottach, czy tylko sporadycznie ( co jakiś czas ). U mnie zapaliła się dwa lub trzy razy, na wolnych obrotach i ciepłym silniku. Nie jestem znawcą ale myślę, że jakby puszczałą uszczelka to by lampka świeciła się cały czas na wolnych obrotach, co ?

Gość Anonymous

Napisz czy nie zmieniałeś ostatnio typu oleju.

Ja miałem kiedyś taki problem, okazało się ze smok oleju zapchał się jakimś osadem z miski.

W Twoim przypadku problem pojawia się przy rozgrzanym silniku w niskich obrotach, więc chyba mniej prawdopodobne żeby coś blokowało obieg oleju.

No ogólnie to nie polecam takiej jazdy. U mnie jak przytkał się smok jechałem ok. 1,5km do stacji benzynowej na migającej kontrolce oleju. W rezultacie panewki poszły do wymiany :P

Gość Anonymous

Pozdrawiam

Ale czy ta kontrolkapaliła się Twojemu kumplowi cały czas na wolnych obrottach, czy tylko sporadycznie ( co jakiś czas ). U mnie zapaliła się dwa lub trzy razy, na wolnych obrotach i ciepłym silniku. Nie jestem znawcą ale myślę, że jakby puszczałą uszczelka to by lampka świeciła się cały czas na wolnych obrotach, co ?

Kontrolka ta mrugala na wolnych obrotach.Pozdrawiam

Gość Anonymous

u mnie było podobnie czasem-bardzo rzadko mrygała na wolnych obrotach kontrolka oleju. przyczyną byłą usterka czujnika- minimalny wyciek oleju przez środek czujnika. według mnie był to czujnik ciśnienia oleju (zamontowany z tyłu silnika nad miską z prawej strony) ale jak go wymontowałem i pojechałem kupić w ASO to u nich nazywało się to czujnik temperatury oleju. nie wiem nie znam się. :P po jego wymianie problem znikł. koszt czujnika w ASO 55zł. Pozdrawiam

• 1 rok później...

Ja miałem tak : Kontrolka paliła mis ie na wolnych obrotach i ciepłym silniku. Po wymianie czujnika ( przeciekał czy jakoś tak ) wszystko wróciło do normy. Koszt niecałe 100 zł z robocizna.

Widze ze to kolejna standardowa usterka zafir. Ja mialem tak jak piszecie dokladnie dwa razy. Cieply silnik, obroty ponizej 800, na skrzyzowaniach, a kontrolka jak stroboskop. Wtedy szybki telefon do mechanika i diagnoza telefoniczan, czunik oleju. Od tamtej pory tzn od 2 miesiecy jest spokój. Czujnika nie wymienialem bo mialem wieksze wydatki w postaci pompy wtryskowej :shock: