Skocz do zawartości

Szarpanie, duszenie, strzelanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotras76

Witam Wszystkich i zwracam się z prosbą o pomoc, ponieważ cos zaczyna dolegać mojej asterce.

Problemy zaczęły się w poniedziałek, rano nie chciała zapalić, podczas kolejnych prób rozładował się akumulator. Samochód odpaliłem od drugiego i w drogę. Miałem do przejechania trasę 150km, jakieś 10km przed końcem auto zaczęło sie dusić i strzelać. Przez następne 2 dni nic sie nie działo, przejechałem ok 200km, asterka normalnie paliła, nie było zadnych niepokojacych objawów. Dzisiaj rano znowu trasa 150km i po przejechaniu ok 50km zaczęło się mulenie, szarpanie i strzelanie. Po przełączeniu z gazu na benzynę strzelanie ustapiło, ale auto było mułowate, podczas rozpędzania jakąkolwiek reakcję na gaz można było poczuć dopiero po kilku sekundach. Nie dało się szybciej pojechać niż 120km/h. Strzelanie wystepowało raczej tylko pod obciążeniem, gdy zatrzymałem samochód i go gazowałem nic się nie działo. Również podczas ruszania, gdy robiłem to pomału było ok, gdy tylko wcisnąłem mocniej gaz zaczynał strzelać i sie dusić. strzały te słychać było ( tak mi się wydaje) z prawej strony, gdzieś z okolic filtra powietrza. Taka jazda trwała ok 70km, potem wszystko wróciło do normy, zniknęły wszystkie objawy które wystepowały wcześniej. auto jechało równie dobrze na gazie jak i na benzynie.

Mam do was pytanie co może być przyczyną takich objawów? Problemy zaczęły się gdy na dworze sie ociepliło do ok 0 stopni, wcześniej nawet przy mrozie 17-20 stopni samochód palił i jeździł normalnie. M do głowy przychodz tylko zawilgocenie jakiegoś elementu. Do auta bede mógł zajrzeć najwcześniej w poniedziałek, wiec czekam na wasze sugestie. Pozdrawiam wszystkich.

Samochód to Opel atra II, 1.6 75km 8V.

https://forum.opel24.com/topic/36068-szarpanie-duszenie-strzelanie/

Gość zbyszek670

Mam do was pytanie co może być przyczyną takich objawów? Problemy zaczęły się gdy na dworze sie ociepliło do ok 0 stopni, wcześniej nawet przy mrozie 17-20 stopni samochód palił i jeździł normalnie. M do głowy przychodz tylko zawilgocenie jakiegoś elementu. Do auta bede mógł zajrzeć najwcześniej w poniedziałek, wiec czekam na wasze sugestie. Pozdrawiam wszystkich.

Samochód to Opel atra II, 1.6 75km 8V.

Masz samochód zagazowany a nic nie piszesz kiedy były wymieniane takie elementy jak świece zapłonowe czy kable WN bo wszystko wskazuje na te elementy a co do benzyny to czasem kontrolka check engine się nie zapala?

https://forum.opel24.com/topic/36068-szarpanie-duszenie-strzelanie/#findComment-24696

Gość Piotras76

Witam ponownie.

Miałem z samochodem 2 dni spokoju, jeździł normalnie, dzisiaj wszystko wróciło. Na benzynie jest mułowaty, na gazie dodatkowo strzela. Wszystkie te objawy są dopóki silnik nie nakręcci się do 3200 obrotów, potem mu przechodzi.

https://forum.opel24.com/topic/36068-szarpanie-duszenie-strzelanie/#findComment-23801