Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KrzysioCz

Witam.

Po pół rocznym" prawie bezproblemowym "użytkowaniu swojego pojazdu zaczęły się problemy i to całkiem sporo.Zaczęło się od zapalającej się co jakiś czas kontrolki ABS-u.

Pierw rzadko,później (może to śmiesznie zabrzmi ,ale co drugą jazdę)nie raz przez dwa dni się nie włączyła .Przestałem na nią zwracać uwagę do czasu ,kiedy trzy razy w dwu miesięcznych odstępach po włączeniu się owej kontrolki przestał działać prędkościomierz.Po chwili gasła kontrolka a wskazówka na nowo wskazywała prędkość.

Wywnioskowałem więc że jedno z drugim ma dużo wspólnego.Wyczytałem też że odpowiedzialnym za taki stan rzeczy może być czujnik ABS-u zamontowany w piascie

lewego przedniego koła,ale o tym to chyba już wszyscy wiedzą.

Prawdziwy problem zaczął się w sobotę kiedy to pierwsza zapaliła się kontrolka ABS ,

z nią wyłączyło się wskazanie prędkościomierza i tu zdziwienie bo i zapaliła się na minutę kontrolka ładowania oraz CE.(jakaś nowość u mnie)Jaja zaczęły się gdy dojeżdrzając do wybitnie ruchliwego skrzyżowania gdzie po daniu biegu na luz ,włączyły się ponownie te dwie kontrolki i samochód zgasł .Z ponownym uruchomieniem silnika nie było kłopotu a i kontrolki ładowania i CE już się nie zapaliły do końca podróży.Dzisiaj z czytałem kody błędów i wyszło tak: 0500 -->nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP / 0105-->czujnik prędkości własnej pojazdu .Czy ma ktoś z Szanownych Forumowiczów jakieś sugestie, co mogło ulec awarii.Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

jakieś sugestie, co mogło ulec awarii

masz to w opisach błędu

ładowanie zawsze możesz sprawdzić

połączenia i przewody czujnika abs również

nie inaczej jest z czujnikiem MAP i jego połączeniem - podłączone tylko podciśnienie i elektryka

Gość KrzysioCz

masz to w opisach błędu

Witam .

Czy interfejsem diagnostycznym będę mógł zdiagnozować , czy awarii uległa pompa,czy tylko czujnik ABS.Mam zamiar zakupić taki interfejs i mam w zwiazku z tym jeszcze jedno

pytanie ,czym się kierować przy zakupie takiego urządzenia,chodzi mi o odpowiednie oprogramowanie oraz wybór portu w komputerze do komunikacji.USB bardziej wygodny,ale nie wiem czy nie ma jakiś ograniczeń.Prosze o radę i pomoc w wyborze odpowiedniego nie drogiego urządzenia do diagnostyki.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w 2011 roku.

tak, ale raczej nie takim za 50zł

te nowsze są na usb

i użyj tego GUZIKA

bo tematów o fejsach trochę jest na forum

• 1 miesiąc temu...

Tylko to może kiedyś.

Świat idzie na przód, technika też,

tym samym opinia jest przestarzała.

Gość wojtasek

panie admin ... nie wiem zajmowałeś się może interfejsami ?? gdybyś miał troszkę pojęcia to ... zresztą szkoda moich słów ... dla zainteresowanych powtarzam tylko na rs232 pozdrawiam

to co ?

nie zrozumiałeś sentencji, a się gorączkujesz.

Biorąc pod uwagę nawet nie nowego laptopa standardem podłączenia jest samo usb,

będziesz szukał przejściówek itp aby się podłączyć ? Po co skoro są fejsy na usb, które bez problemów łączą się z różnymi modułami, w różnych modelach i rocznikach z tymi nowszymi włącznie.