Skocz do zawartości

Montaż kabli audio w Astra F

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam Serdecznie jestem nowy! Zerkałem na forum ale nie znalazłem podobnego postu może źle szukałem, ale sprawa u mnie wygląda następująco, posiadam astrę r95 hatchback i chce zamontować w niej jakiś konkretniejszy sprzęt CA ale mam z tym małe problemu na samym początku iż nie wiem jak i którędy przeprowadzić + od akumulatora do środka samochodu jeżeli ktoś wie o jakimś miejscu pod maską gdzie można to zrobić prosił bym o wskazanie tego miejsca bo ja sie dopatrzeć nie mogę. Następny problem to chce wymienić przednie głośniki ale nie wiem jak zdjąć korbkę od opuszczania szyb z przednich drzwi bo chce ściągnąć tapicerkę ale blokuje mnie ta korbka a nie chce nic na siłę bo jeszcze coś pourywam.

Może to błahe problemy ale jednak stoją mi na drodze jeśli ktoś był by w stanie mi pomóc będę wdzięczny. Dziękuje i Pozdrawiam.

poprawiłem tytuł/Kacper

https://forum.opel24.com/topic/3628-monta%C5%BC-kabli-audio-w-astra-f/

Gość Anonymous

zacznijmy od kabla :lol:

Otwórz maskę ;/ Jak spojrzysz od przodu to po twojej prawej stronie za akumulatorem dostrzeżesz grubą wiązkę przewodów idącą przez gumę do środka ;)

Ja zrobiłem tak ;) wziąłem płaski śrubokręt i zrobiłem z boku tej gumy dziurkę (taką szerszą na krzyż najlepiej ). Potem bierzesz drut (ok 1m) i wkładasz do w tę dziurkę ;)

potem wchodzisz do autka i macasz ręką żeby znaleźć ten drut (zdjęcie osłonki progu dużo pomoże bo będziesz od razu go widział ;))

Ogólnie ręką można dojść aż do tej gumy z wiązką przewodów w ścianie grodziowej bez demontażu niczego ;)

Jak już znajdziesz drut to zakrzywiasz go na końcówce i przyczepiasz do niego przewód napięciowy ;) Od strony maski delikatnie wyciągasz drut i jeśli wszystko dobrze przymocowałeś to masz już przeciągniętą napięciówkę z kabiny pod maskę :)

potem jak już masz zdemontowany próg to możesz poprzyczepiać ten kabel do tej wiązki co już jest :) a dalej to już sobie poradzisz ;)

tylko pamiętaj że kable sygnałowe od radia muszą iść progiem od strony pasażera bo inaczej będą zakłócenia :D

co do tapicerki drzwi i korbki to też jest proste :D zaopatrz się w cieńki płaski śrubokręt :D

cała rączka trzyma się na takim druciku w kształcie omegi który zahacza się w rowku :D

jak przyjrzysz się pod właściwym kontem i popchniesz lekko tapicerkę to zobaczysz przy tej rączce nóżki tego drucika :D bierzesz po prostu śrubokręt i popychasz jedną nóżkę aż cały drucik wyskoczy :D

https://forum.opel24.com/topic/3628-monta%C5%BC-kabli-audio-w-astra-f/#findComment-325633

Gość Anonymous

O spoko jesteś dla mnie zbawieniem :lol: Dzienx wielkie a jak już tak rozmawiamy o tych kablach to czemu " tylko pamiętaj że kable sygnałowe od radia muszą iść progiem od strony pasażera bo inaczej będą zakłócenia " i jeszcze jedno jak juz przeciągnę ten kabel( + ) od akumulatora do bagażnika to gdzie znaleźć ( - )minus i bo to całe uziemienie czy jakoś tak jest chyba przy tylnej lampie za tym plastikiem tam (chyba ze sie mylę).

https://forum.opel24.com/topic/3628-monta%C5%BC-kabli-audio-w-astra-f/#findComment-325632

Gość Anonymous

1 kable sygnałowe muszą iść po stronie pasażera bo nie mogą się znajdować zbyt blisko przewodów zasilających a w progu kierowcy jest ich całe mnóstwo :) niby te kable są ekranowane ale czasem nawet to nie wystarcza i potem mogły by być jakieś piski, szumy itd albo byś słyszał pracę wycieraczek w głośniku :)

po prostu taka jest zasada że sygnałowe nie mogę iść obok kabli zasilających i nie chodzi tu tylko o ten kabel co ciągniesz z akumulatora ale o wszystkie kable w radiu :lol:

2 uziemienie ;/

ogólnie minus możesz wziąć z każdego miejsca który Ci będzie pasował ;) bo minus to masa ;) czyli możesz wywiercić dziurkę w blaszce jakiejś, papierkiem ściernym zdjąć powłokę lakieru żeby było widać gołą blachę i tam przykręcić kabel ;)

czyli najprościej to doczepić się do jakiegoś stałego metalowego elementu karoserii ;)

[ Dodano: Pią Cze 29, 2007 12:31 ]

tu masz zdjęcie jak zasilający wchodzi w tę gumę do kabiny:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

tutaj już zdjęcie kabla w środku po tym jak przeszedł przez gumę:

potem dalej idzie sobie progiem

Dołączona grafika

tu kabel wychodzi z progu i wchodzi do bagażnika:

Dołączona grafika

tu już w bagażniku:

Dołączona grafika

kabel masowy jest zamocowany gdzieś tam za boczkiem i przechodzi tam za tą tapicerką nadkola ;) ale nie chce mi się tego rozkręcać więc fot nie będzie ;)

https://forum.opel24.com/topic/3628-monta%C5%BC-kabli-audio-w-astra-f/#findComment-325630

Gość Anonymous

Ok wielkie dzięki to już wszystko jasne teraz tylko muszę zrobić skrzynie pod mojego blaupunkta i kupić wzmacniacz do niego i postąpićz tym wszystkim jak mi poleciłeś i muzyka będzie grać ;/:lol:

Pomogłeś mi bardzo Dziękuje jeszcze raz i Pozdrawiam ;);)

https://forum.opel24.com/topic/3628-monta%C5%BC-kabli-audio-w-astra-f/#findComment-325627