Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sebixsjus

Witam

Od wczoraj mam problem ze wspomaganiem w Zafirce 1.8 2006, przy maksymalnym skręcie tracę wspomaganie, po ponownym uruchomieniu silnika wspomaganie wraca aż do wykonania maksymalnego skrętu niezależnie w którą stronę wtedy sytuacja się powraca.

Temat dość pilny z góry dziękuję za podpowiedzi.

usunąłem CL i zmieniłem tytuł/zbyszek670

https://forum.opel24.com/topic/36439-zafira-przy-maksymalnym-skr%C4%99cie-ko%C5%82ami-ginie-wspomaganie/

Gość zbyszek670
  Cytat

Od wczoraj mam problem ze wspomaganiem w Zafirce 1.8 2006, przy maksymalnym skręcie tracę wspomaganie, po ponownym uruchomieniu silnika wspomaganie wraca aż do wykonania maksymalnego skrętu niezależnie w którą stronę wtedy sytuacja się powraca.

A kontrolka od układu wspomagania się wtedy nie zapala? A sprawdzałeś poziom płynu w zbiorniczku?

Gość sebixsjus

Witam

Żadna kontrolka sie nie pojawia, co do płynu to nie jestem pewny gdzie ten zbiorniczek jest, wydaję się że za silnikem z lewej strony na dole, ale dojście spartańskie. Jaki płyn powinien tam iść? Czy jego brak sugeruje jakiś wyciek?

Gość zbyszek670
  Cytat

Żadna kontrolka sie nie pojawia, co do płynu to nie jestem pewny gdzie ten zbiorniczek jest, wydaję się że za silnikem z lewej strony na dole, ale dojście spartańskie. Jaki płyn powinien tam iść? Czy jego brak sugeruje jakiś wyciek?

Po odkręceniu korka jest od razu na nim bagnet a wyciek to może być wszędzie gdzie są połączenia ale musisz sprawdzić stan.

Gość zbyszek670
  Cytat

Jaki płyn powinien tam iść?

Tutaj masz podana nazwę:

http://forum.opel24.com/zafira-b-19-cdti-ile-i-jakie-plyny-vt24542.htm

Gość sebixsjus

Witam

Na bagnecie nic nie bylo, uzupełniłem około 0,3 litra (lokalni handlowcy polecili zakup orginalnego z Opla 60,90 PLN za litr). Ale nic to nie pomogło. Przy masymalnym skręcie dzwięk ze wspomagani zwiększa się i serwo twardznieje na dobre. Może sprawdzenie usterek w sterowaniu coś pomoże w wyjaśnieniu ?

Gość zbyszek670
Gość sebixsjus

Witam Ponownie

Regulator napięcia OK 14,4VDC, a czy Zafirka ma coś takiego jak czujnik skrętu??

Może go należy skalibrować. Sprawdziłem błędy na wyświetlaczu dziennego przebiegu i wyszło tylko ECN 000970. Nie mam pojęcia co to za błąd.