Skocz do zawartości

Gaśnięcie silnika X16XEL po wciśnięciu sprzęgła podczas jazd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Zanim zacznę jeździć po mieście i szukać mechaników chciałbym poznać Waszą opinię.

Problem, który występuje w moim aucie, to gaśnięcie silnika po wrzuceniu na luz

w trakcie jazdy. I nie ma znaczenia czy wrzucę na luz przy 100km/h czy przy 30km/h

silnik i tak zgaśnie.

Po ponownym uruchomieniu silnika chwilkę świeci się kontrolka "check engine", która

gaśnie po wkręceniu silnika na obroty.

Mam zamontowaną w aucie instalację LPG.

Problem występuje zarówno na gazie jak i na benzynie.

Co ciekawe zdarza się, że problem istnieje przez cały tydzień a potem nagle znika

i wszystko jest OK przez dłuższy czas aż do czasu powrotu wyżej opisanych objawów.

Tak więc problem nie występuje stale.

Przepustnica była czyszczona w lecie 2009 roku a problem występuje od lata 2010 więc

to chyba nie tu tkwi przyczyna.

Moje auto to Opel Astra F z roku 1997 z silnikiem X16XEL (przebieg ok. 204 tys)

Gość zbyszek670

Problem, który występuje w moim aucie, to gaśnięcie silnika po wrzuceniu na luz

w trakcie jazdy. I nie ma znaczenia czy wrzucę na luz przy 100km/h czy przy 30km/h

silnik i tak zgaśnie.

Po ponownym uruchomieniu silnika chwilkę świeci się kontrolka "check engine", która

gaśnie po wkręceniu silnika na obroty.

Musisz odczytać błąd w pierwszej kolejności ale stawiam na czujnik położenia wału korbowego-usterka.

To nie to. Czujnik też wymieniłem ale to dlatego, że ciepły silnik ciężko było uruchomić.

Więc to nie tu leży problem.

Gość zbyszek670

To nie to. Czujnik też wymieniłem ale to dlatego, że ciepły silnik ciężko było uruchomić.

Więc to nie tu leży problem

A błąd odczytałeś :wino:

Kolega, który jest wziętym mechanikiem podłączał mi auto do komputera już nie raz.

Mówił o jakichś błędach, ale jego zdaniem nie są to błędy związane z tym gaśnięciem.