Gość themarvin Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam! Ostatnie dwa dni silnik na gazie przy wysokich obrotach czasem szarpał - myślałem, że to takie kaprysiki... Raz chyba nawet coś strzeliło, ale pewności nie dam bo to było przy 100km/h więc szum za duży, ale potem było ok. No a wczoraj w trasie(po 300km) wyłączyła mi się centralka od Gazu(w przełączniku STAG2-W). Po prostu zgasły diody, a silnik pracował jedynie na benzynie. Dziś znalazłem problem: bezpiecznik. Po wymianie przejechałem ~5km na Gazie i silnik po prostu zgasł, na benzynie jest ok, natomiast po przełączeniu na Gaz gaśnie - zupełnie jak by nie dostawał gazu(w butli jest, dla spokoju ducha nawet dotankowałem 5l). Przemierzyłem centralkę, na pinie od cewki w zależności od obrotów jest napięcie, masa i +12 jest, na ostatnim pinie 0,5V, pozostałe dwa 0V. może ktoś miał podobnie... Jakieś pomysły?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36706-astra-fspalony-bezpiecznik-silnik-nie-dostaje-lpg-stag2-w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kizior17 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Hej.Problemem może być awaria sterownika od gazu.Mam identyczny steownik od gazu i mam z nim spore problemy,instalacja ma dopiero 2 lata na początku spalanie wynosiło 8-9 litrow lpg,dzisiaj to juz około 15litrów.A u Ciebie przed awaria w jakich granicach było spalanie i czy miałeś problemy z regulacją?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36706-astra-fspalony-bezpiecznik-silnik-nie-dostaje-lpg-stag2-w/#findComment-18813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość themarvin Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Hej, moja instalacja ma już prawie 9 lat Ja osobiście użytkuję ją od 5miesięcy i żadnych problemów nie było, do teraz. A spalanie?: trasa(sam, prędkość do 110) 6-7L miasto: 10-11L (zima/jak głupieje to 13L ) A co do samego STAG2-W. Wczoraj go otwierałem, bo miałem nadzieje że moze tam jakaś dioda się urwała, kondensator pękł... cokolwiek, ale nie. układ jest bardzo prosty i tam nie ma co się zepsuć - za wyjątkiem tylko jednego scalaka który tam występuje, a tak kilka rezystorów na zmianę z kondensatorami. porządne ścieżki... Zobaczę czy ten scalak jest dostępny, jeśli tak przelutuję go (16 nóżek - o zgrozo!). Może było przepięcie, scalak się sfajczył koniec... Tylko dlaczego 5km jechał i to całkiem żwawo... dodano Właśnie przemierzyłem wszystko co było do przemierzenia. Wszystkie przekaźniki, połączenia elektryczne działają, wszędzie dopływa tyle prądu ile ma dopływać. Sterownik wg mnie też jest sprawny. Więc zostaje mi tylko spuścić głowę i udać się do jakiegoś gazownika, bo sprawa jest chyba głębsza... Okazało się, że ze starości padła cewka w parowniku. scaliłem/daro   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36706-astra-fspalony-bezpiecznik-silnik-nie-dostaje-lpg-stag2-w/#findComment-18804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi