Skocz do zawartości

Astra F 1.4 16v znikający płyn chłodzący

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sagemik1989

Witam

Mam problem z moim autkiem:

Astra F 97r 1.4 16v

mianowicie ubywa mi płynu ze zbiorniczka wyrównawczego od cieczy chłodzącej.

Nie mam objawów uszczelki pod głowicą tzn brak tłustych plam w zbiorniku, nie dymi na biało itp, auto się nie dusi obroty trzyma ok 1tys moze troszke ponizej ale nic nie faluje, auto kupiłem w styczniu rozrząd ma przejechane 26tys pasek z napinaczami a pompa nie byla wymieniana czy to wina pompy? czy jednak uszczelki?

Dodam że płyn ubywa nie dramatycznie szybko ale jednak ubywa na 1000km jakies 2-5cm zbiorniczka

Prosze o info

pozdrawiam Daniel

https://forum.opel24.com/topic/36993-astra-f-14-16v-znikaj%C4%85cy-p%C5%82yn-ch%C5%82odz%C4%85cy/

Gość zbyszek670

1tys moze troszke ponizej ale nic nie faluje, auto kupiłem w styczniu rozrząd ma przejechane 26tys pasek z napinaczami a pompa nie byla wymieniana czy to wina pompy? czy jednak uszczelki?

Dodam że płyn ubywa nie dramatycznie szybko ale jednak ubywa na 1000km jakies 2-5cm zbiorniczka

Musisz sprawdzić czy pod silnikiem nie ma wycieku płynu (nieszczelna pompa wodna) drugim miejscem wycieku płynu jest nagrzewnica (podnieś dywaniki z przodu) może być też nieszczelna chłodnica, jak to najlepiej obadać podłóż pod ciepły silnik karton i po czasie idź zobacz skąd masz wyciek.

https://forum.opel24.com/topic/36993-astra-f-14-16v-znikaj%C4%85cy-p%C5%82yn-ch%C5%82odz%C4%85cy/#findComment-16238

Gość sagemik1989

sprawdź czy korek na zbiorniku wyrównawczym jest dobry czy trzyma odpowiednie ciśnienie

ale jak to sprawdzić?

1tys moze troszke ponizej ale nic nie faluje, auto kupiłem w styczniu rozrząd ma przejechane 26tys pasek z napinaczami a pompa nie byla wymieniana czy to wina pompy? czy jednak uszczelki?

Musisz sprawdzić czy pod silnikiem nie ma wycieku płynu (nieszczelna pompa wodna) drugim miejscem wycieku płynu jest nagrzewnica (podnieś dywaniki z przodu) może być też nieszczelna chłodnica, jak to najlepiej obadać podłóż pod ciepły silnik karton i po czasie idź zobacz skąd masz wyciek.

Pod dywanikami sucho ale widze ze poprzedni wlasciciel mial kiedys problem tzn jak go kupilem to juz zauwarzylem ze sa plamy suche po jakiejs akcji no ale na obecna chwile w aucie sucho, ok jak go zagrzeje to wjade na karton ciekawe co wyjdzie ale nie widzialem w garazu zadnych plam moze wypadowalo szybko? nie wem

Ok kupilem pompe wody 93zł, pas rozrzadu 50zl

i faktycznie stara pompa przepuszczala ciecz chłodzącą takze juz luzik:) zrobione wszystko

scaliłem posty,reg.5.4./zbyszek670

https://forum.opel24.com/topic/36993-astra-f-14-16v-znikaj%C4%85cy-p%C5%82yn-ch%C5%82odz%C4%85cy/#findComment-16227