Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fan_dieseli

Od pewnego czasu w mojej astrze zauważam dziwny dźwięk przy ruszaniu/cofaniu na półsprzęgle bez gazu, łapie wtedy niższe obroty, wątpie aby był to normalny objaw.

Ten dźwięk wydobywa się ze silnika lub z przedniego zawieszenia, trudno mi stwierdzić.

Gdy dodaje gazu problemu nie ma.

Może ktoś się spotkał w swojej asi z takim objawem. :)

https://forum.opel24.com/topic/37434-ruszanie-na-p%C3%B3%C5%82sprz%C4%99gle-dziwny-d%C5%BAwi%C4%99k-astra-g-17-dti/

• 3 miesiące temu...

Witam.

Jestem posiadaczem Astry G 1.7 DTI kombi od miesiąca i zauważyłem u mnie dokładnie ten sam objaw podczas cofania, tzn. tak jakby jakaś cienka blacha wpadała w drgania i uderzała o coś metalowego. Odgłos dochodzi z prawego przodu. U mnie problem występuje dopóki silnik niezagrzeje się. Byłem z tym u mechanika ale powiedział że to może być sporo rzeczy i narazie mam jeździć dopóki problem nienasili się.

Udało Ci się może rozwiązać już ten problem ? :)

Sam borykałem się z tym dźwiękiem ponad rok.

Przyczyną okazało się ramie, które podtrzymuje podniesioną maskę. W miejscu gdzie jest zamocowane na stałe (taki jakby zawias), powstaje luz. wystarczy coś włożyć między ramię a karoserię.

Pozdrawiam osobę która to odkryła ;)

mario84pl chodzi o ten pręt który przytrzymuje podniesioną maskę? :)

Co włożyłeś między maskę i karoserię? Ja myślałem żeby włożyć jakiś kawałek gąbki, ale trochę boję się że przy drganiach ta gąbka może wpaść np. na pasek alternatora i może mi szkód narobić.

Tak to ten pręt.

Ja tam tymczasowo włożyłem kawałek chusteczki ;) podczas jazdy jest spokój a chusteczka nie wypada, trzeba jedynie uważać gdy się podnosi maskę i rusza "pręt" bo wtedy może wypaść. Ale docelowo (tak widziałem na forum) podkleję jakimś kawałkiem gumy, tak żeby była pewność że nie wypadnie.

Wielkie dzięki mario84pl :mg:

Problem rozwiązany :prosze:

Ja wziąłem i na pręt nakleiłem trochę taśmy malarskiej w miejscu w którym wchodzi do tego uchwytu, który podtrzymuje pręt "w spoczynku" (ten obok akumulatora). Pręt wchodzi ciasno i już mi nic niestuka :-D