Skocz do zawartości

Czy wraz z włączeniem klimatyzacji włącza sie wentylator??

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysintra

Witam!! Walka z nie włanczającym się wentylatorem przy odpowiedniej temperaturze-ciąg dalszy....Moje pytanie w temacie....U mnie się nie włącza a słyszałem,że powinien...

https://forum.opel24.com/topic/38236-czy-wraz-z-w%C5%82%C4%85czeniem-klimatyzacji-w%C5%82%C4%85cza-sie-wentylator/

Gość Krzysintra

U mnie w AG tak,nawet obydwa.Na zimnym silniku po włączeniu klimatyzacji ruszają po około 0,5-2 minutach.

Czyli bezpośrednio po włączeniu klimy wentylator nie startuje?? Czyli za szybko odpuściłem,nie poczekałem 2min...Dzięki za info :?:

Krzysintra, sprawdzałem u siebie. Po włączeniu klimy na uruchomionym zimnym silniku , od razu włączają się dwa wentylatory, a po jej wyłączeniu wentylatory zatrzymują się.

Czyli w sintrze wygląda to trochę inaczej,bo w AG na zimnym silniku ruszają po 0,5-2 minutach a w innym przypadku startują od razu.

Witam.

A umnie po odpaleniu zimnego silnika (auto w garażu) i włączeniu klimy wentylatory

niewłączyły się nawet po 5minutach. Klima działała OK.

Niewiem kiedy powinny się włączyć wentylatory ale jest to do sprawdzenia.

Pozdr.

• 1 miesiąc temu...

witam

u mnie po wymianie termostatu nastepnie czujnika na chłodnicy załaczaja sie oby dwa wentylatory ruszałem tez kablami i silniczkiem od wentylatora gdy odkrecałem łape silnika

[przed wymiana załaczał sie tylko jeden i to po około5 min teraz odrazu]

Cytat z innego tematu:

nie wszystkie chłodnice mają gniazda na termowłączniki wentylatorów (późniejsze modele mają zaślepione a wiatraki załącza ECU).

Może stąd są różnice że u mnie załączają się wentylatory od razu a np. u kolegi baki później.

Cytat z innego tematu:

nie wszystkie chłodnice mają gniazda na termowłączniki wentylatorów (późniejsze modele mają zaślepione a wiatraki załącza ECU).

Może stąd są różnice że u mnie załączają się wentylatory od razu a np. u kolegi baki później.

Też mi się tak wydaje. ECU włącza je bardziej inteligentnie. Jeśli są termowłączniki to wiatraki muszą ruszyć automatycznie bo tak są podłączone.