Skocz do zawartości

Astra F 93r JVC KD-R35 nie działa bez kluczyka i zmianie +

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dziwną sytuację w mojej GSi. Chciałem zamontować radio JVC KD-R35 do standardowej instalacji (w której poprzedni właściciel zamienił 2cm od kostki ISO kabel czerwony i czarny miejscami) by włączało się bez kluczyka. Czytałem i na tym forum i na innych jak to zrobić, jednak pojawia się dziwna reakcja radia, o której wcześniej nigdzie nie słyszałem i na którą metody na żadnym z for nie znalazłem. Otóż gdy zasilanie podłączone jest jak seryjnie, czyli po zapłonie (można to zmieniać na kostce ISO bez cięcia kabli, bo są dwa konektory: klik ) radio odpala oczywiście po włączeniu zapłonu. Gdy zamienię kable, by odpalać bez zapłonu, radio włączy się na kilka sekund, pokaże napis "LOAD", na MID'zie pojawi się napis "RADIO" i cisza - wyłącza się wszystko. Dopiero gdy włączę zapłon, radio ponownie się uruchamia.

Próbowałem ponownie zamieniać miejscami kable - nic. Co ciekawe, radio odpala bez zapłonu na kilka sekund tylko świeżo po przełożeniu kabli - gdy się wyłączy pozostawione na tej konfiguracji, potem nie da się go bez zapłonu włączyć.

Macie Koledzy jakieś pomysły jak tą kwestię rozwiązać? Chciałbym w miarę możliwości zrobić to sam, ale jeżeli nie będzie takiej opcji, pociągnę bezpośrednio plus z aku z ramką i bezpiecznikiem albo oddam Asię do specjalisty, chociaż wolałbym uniknąć zbędnych kosztów.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/38264-astra-f-93r-jvc-kd-r35-nie-dzia%C5%82a-bez-kluczyka-i-zmianie/

Gość themarvin

strasznie zakręciłeś posta, podłącz tak:

kabel czarny - MASA

kabel czerwony - +12V stałe

[shadow=brown]kabel żółty [/shadow]- +12V po stacyjce

reszty z wtyku A kostki ISO (zasilania) nigdzie nie podłączaj

i musi działaś ;]

A w ogóle, to weź miernik w ręce i zobacz czy faktycznie +12 stały jest stały - czyli ciągle, czy +12po stacyjce jest po stacyjce, no i czy masa to masa - bo skoro poprzedni właściciel coś mieszał, mógł "namieszać":P

https://forum.opel24.com/topic/38264-astra-f-93r-jvc-kd-r35-nie-dzia%C5%82a-bez-kluczyka-i-zmianie/#findComment-5795

strasznie zakręciłeś posta, podłącz tak:

kabel czarny - MASA

kabel czerwony - +12V stałe

[shadow=brown]kabel żółty [/shadow]- +12V po stacyjce

reszty z wtyku A kostki ISO (zasilania) nigdzie nie podłączaj

i musi działaś :?:

A w ogóle, to weź miernik w ręce i zobacz czy faktycznie +12 stały jest stały - czyli ciągle, czy +12po stacyjce jest po stacyjce, no i czy masa to masa - bo skoro poprzedni właściciel coś mieszał, mógł "namieszać":P

Problem w tym, że nie działa - tak jak napisałem. To co Ty podajesz to dokładnie to, co w innych tematach znalazłem. Niestety to nie wystarcza.

Z radiem to wygląda na to, ze nie te kable są zamieniane i po zamianie sygnał idzie na jakiś kondensator (podtrzymanie pamięci małym prądem). Kondensator się rozładowuje i wszystko znika.

Kable według tego co czytałem to brązowy (masa), czarny (plus po stacyjce), czerwony (plus na stałe) - tak to jest w instalacji Astry. Nigdzie głębiej nie mogły być motane, bo są jeszcze w fabrycznej otulinie. Tylko jakieś 2cm od kostki ISO w Astrze, czerwony jest zamieniony z czarnym. Na kostce JVC jedyne co jest podłączone (aktywne piny) to właśnie czerwony (plus acc), żółty (plus stał) i czarny (minus).

https://forum.opel24.com/topic/38264-astra-f-93r-jvc-kd-r35-nie-dzia%C5%82a-bez-kluczyka-i-zmianie/#findComment-5555

Gość themarvin

no tak podejrzewałem, że tak masz, ale nie mogłem dojść z Twojego 1szego posta i napisałem jasno ;]

No to jak nie masz miernika żeby to sprawdzić, to zwyczajnie podłącz radio u kogoś innego w aucie (ostatecznie podłącz pod zasilacz 12V tylko żeby miał z ~1A prąd...) i zobacz co będzie...

Do radia masz na pewno instrukcje obsługi - wiec w innym aucie połącz jak tam napisali. Wtedy będziesz wiedział czy problemem jest asterix, czy radyjo...

No bo tak - to wróżenie z fusów :?: a ze mnie cienka wróżka :)

https://forum.opel24.com/topic/38264-astra-f-93r-jvc-kd-r35-nie-dzia%C5%82a-bez-kluczyka-i-zmianie/#findComment-5539

no tak podejrzewałem, że tak masz, ale nie mogłem dojść z Twojego 1szego posta i napisałem jasno ;]

No to jak nie masz miernika żeby to sprawdzić, to zwyczajnie podłącz radio u kogoś innego w aucie (ostatecznie podłącz pod zasilacz 12V tylko żeby miał z ~1A prąd...) i zobacz co będzie...

Do radia masz na pewno instrukcje obsługi - wiec w innym aucie połącz jak tam napisali. Wtedy będziesz wiedział czy problemem jest asterix, czy radyjo...

No bo tak - to wróżenie z fusów :?: a ze mnie cienka wróżka :)

To normalna operacja, którą kilka razy już robiłem w innych samochodach i radyjkach. Patrzyłem dokładnie jaki kabel w aucie to minus i tego nie ruszałem. Natomiast zamieniłem plus po stacyjce z plusem po aku i na instalacji i na kostce - efekt jest jak pisałem wyżej. Jeżeli jest tak, jak fabryka dała to radio działa TYLKO po włączeniu zapłonu. Jeżeli zamienię, jak radzą fora (by ominąć konieczność przekręcania kluczyka, aby radio grało) to jest jak wspominałem - komputer pokaże mi, że radio jest podłączone, włączy się na sekundę, pokaże "LOAD" i się wyłącza. Potem dopiero po przekręceniu zapłonu działa.

Nie robiłem tego, co radzono mi kiedyś - z radia wszystkie plusy (żółty i czerwony kabel) podpinam do plusa od aku w instalacji (seryjna ISO) - powinno pomóc. Druga opcja, to wypięcie wszystkiego co się da z kostki ISO zasilającej w radiu i podłączenie tylko 3 przewodów: plus, plus stacyjka i minus. Miernik mam, sprawdzałem co i jak - jest jak z napisałem. Działa poza stacyjką, ale kilka sekund. Instalacja dalej niż 5cm od seryjnej kostki ISO nie mogła być motana, bo są jeszcze fabryczne okleiny na kablach.

W instrukcji czy nawet na budzie radia są rozpiski - nimi się sugerowałem. Z dokładnością do koloru kabla i numerka na kostce ISO. Mimo tego, jest jak wyżej opisałem.

https://forum.opel24.com/topic/38264-astra-f-93r-jvc-kd-r35-nie-dzia%C5%82a-bez-kluczyka-i-zmianie/#findComment-5516

a to grajdło masz nowe z pudła?

Używane od sierpnia w innym aucie. Przy seryjnej dodawanej do niego kostce ISO nic nie było zmieniane - jest dokładnie tak, jak w instrukcji czy w opisie kostek ISO JVC. Poprzednie dwa radyjka, kaseciaki, zachowywały się tak samo, więc wykluczam winę samego radyjka.

EDIT:

Już nawet nie chodzi o to, by grało bez kluczyka, ale o sam fakt, by grało bez konieczności przekręcania jego, czyli włączania zapłonu. Niech sobie nawet gra na pozycji kluczyka "I" - byle bym nie musiał zapłonu włączać.

U mnie obecnie fabrycznie nie ruszana kostka ISO od JVC wygląda tak:

Dołączona grafika Dołączona grafika

A instalacja ISO Astry (zamienione przez poprzednika czerwony i czarny kabel) wyglądają tak:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Trochę dużo tu przewodów, skoro powinno być tylko +12v z aku, +12v acc i minus...

Podpowiedziano mi, że jak podłączę tak jak niżej na zdjęciu, radyjko zagra tak, jak chcę:

Dołączona grafika

EDIT 2:

Wszystko już działa :hyhy:. Okazało się, że poprzednik niepotrzebnie zmieniał + i + po stacyjce na ISO Astry. Przelutowalem jak było seryjnie, na ISO radia + i + acc połączyłem tymi złączkami, które w kablacj do JVC były, puściłem to w jednym kablu na + stały do ISO Astry i hula nawet bez kluczyka w stacyjce. Odpiąłem też z kostki ISO JVC niebieski kabelek Remote, który wyświetlał mi na MIDzie że radio jest podpięte - do niczego mi to nie potrzebne.

Problem solved http://forum.opel24.com/public/style_emoticons/default/smile.gif.

https://forum.opel24.com/topic/38264-astra-f-93r-jvc-kd-r35-nie-dzia%C5%82a-bez-kluczyka-i-zmianie/#findComment-5355