Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Piszę do was z takim problemem , po włączeniu kluczyka zapala się przekreślona poduszka z cyfra 2 ( domyślam sie że chodzi o poduszke pasażera) po kilku sekundach znika ale kontrolka czerwona Airbag świeci nadal nawet gdy odpale silnik. Próbowałem wyłączać i włączać poduszke pasażera i nic nie pomaga. Ale co dziwne mimo dzwieku po deaktywacji przycisk się nie podświetla a powinien. Po kilkunastu próbach poddałem się i podłączyłem czytnik błędów. Wykazało że nie ma zadnych błędów oprócz jednego B0975 - CSD Telltale Circuit Malfunction (child seat detection) ale mimo kilku prób wykasowania tego błędu nadal dzieje sie dokładnie to samo co na poczatku.

Macie może jakieś pomysły?

https://forum.opel24.com/topic/38623-kontrolka-airbag-nie-moge-skasowac/

Gość zbyszek670

Wykazało że nie ma zadnych błędów oprócz jednego B0975 - CSD Telltale Circuit Malfunction (child seat detection) ale mimo kilku prób wykasowania tego błędu nadal dzieje sie dokładnie to samo co na poczatku.

To jest błąd -wykrywania obecności fotelika (chodzi o fotelik dla dziecka).

https://forum.opel24.com/topic/38623-kontrolka-airbag-nie-moge-skasowac/#findComment-2535

• 10 miesięcy temu...

To jest błąd -wykrywania obecności fotelika (chodzi o fotelik dla dziecka).

Zmagam się od miesiąca z tym problemem w moim Oplu Omega B FL 2002. U mnie to jest blad 0095 CSD (Child Seat Detection) Sensor Malfunction. Byłem nawet w ASO dzisiaj, zaplacilem 240zł i _nic_ nie zrobili. Powiedzieli ze nie da sie tego zdezaktywowac itd... :(

Mozesz zdradzic jak Tobie udalo sie z tym uporac?

h4nter@gmail.com

https://forum.opel24.com/topic/38623-kontrolka-airbag-nie-moge-skasowac/#findComment-420370

a czujnik wymienili ??

jak nei to jak chca usunac

najpierw usuwa sie usterke

Według omegaowners.com i omegaklub.eu jest możliwość deaktywacji sensoora przy użyciu Tech2. w OpCom'ie jest opcja Not In Use, ale kiedy to zrobię dostaję komunikat "Programming Failed". Dlatego sie udałem do ASO. Powiedzieli mi że się nie da deaktywować czujnika i za godzinę "diagnostyki komputerowej" mam zapłacić 221zł.

Gdyby wiedział czy da się łatwo dobrać do tego czujnika, to może bym sam go podlutował, bo pewnie zwyczajnie się urwał. Wcześniej raz na miesiąc zaszwankował, a jak skasowałem błąd to było ok. Teraz już totalnie nei działa.

Do tego jak odpiąłem z wiązki zółtą płaską wtyczkę z trzema przewodami, to po skasowaniu błędu 0095 CSD (Child Seat Detection) Sensor Malfunction już nie było, ale za to pojawił się Seat Occupancy Pad 1 Not Present. Czyli wynika z tego że mata jak i sensor są na 3 żyłowym przewodzie i jest to jedna całość. Z tym że mata działa, a sensor wykrywający fotelik nie :(

Gdyby ktoś mógł na forum potwierdzić czy da się ten durny sensor wykrywający fotelki deaktywować przy użyciu Tech2 albo OpCom to będę wdzięczny. Jest mi on nie potrzebny (w Polsce i tak małych dzieci nie można z przodu przewozic tyłem do kierunku jazdy), więc chciałbym go wyłączyć. Nie chcę dla głupiego czujnika rozpruwać fotela albo kupować nowego/używanego i wymieniać, zwłaszcza że mata działa, podgrzewanie działa itd.

https://forum.opel24.com/topic/38623-kontrolka-airbag-nie-moge-skasowac/#findComment-420504