Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość truckman

Wczoraj wymieniłem żarówki w konsoli środkowej, dodatkowo do kostki iso podłaczyłem radio CB w piny A 6,8 by uzyskać włączanie się radia po włożeniu kluczyka (12V) i wszystko działało ok. może z godzinę ,ale potem padł bezpiecznik nr 18.

Po sprawdzeniu okazało się jeszcze ,że radio padło :D

Pytanie brzmi:

1.Czy mogę w ogóle tak podłączyć radio?

2.Pytanie z serii mądry polak po szkodzie. Czy zasilanie zapalniczki działa po włożeniu kluczyka czy dopiero zapłonu?

3.Może ktoś ma inny pomysł jak rozwiązać instalację CB by działał na zasadzie gdy włożę kluczyk to działa.

4. Być może powinienienem podpiąć pod 7,8

Dołączona grafika

6 i 8 A to niby jest zasilanie? Z tym że 6 to jest podświetlanie +12, 7 zasilanie, 8 masa, bo jest jeszcze coś takiego jak 4 i jest to podtrzymanie i tam +12 jest cały czas.

PS> Dodam że 18 to bezpiecznik odpowiedzialny za podświetlanie.

https://forum.opel24.com/topic/38770-pod%C5%9Bwietlanie-licznik%C3%B3wpal%C4%85cy-bezpiecznik-nr-18-kostka-iso/

W astrze f jest tak że zapalniczka jest włączana po przekręceniu zapłonu czyli tak jak chcesz. Możesz to sprawdzić czy u Ciebie tak jest wciskając zapalniczkę i czekając aż wyskoczy. Jeśli nie wyskoczy po max 30 sekundach to przekręć zapłon i sprawdz czy po max 30 sekundach wyskoczy, jeśli tak to znaczy że zapalniczkę masz po stacyjce a spokojnie wytrzyma CB bo do tego CB jest przystosowane aby zasilać je z gniazda zapalniczki.

Ja bym takich kombinacji nie robił tylko wpiął się albo bezpośrednio do aku (jeśli maiłoby być stałe zasilanie) albo do zapalniczki, ewentualnie do plusa po stacyjce i masy w radiu CD bo tam jest instalacja przygotowana do trochę większych obciążeń niż oświetlenie itp.

Spróbuj odłączyć całkowicie CB, wymień bezpiecznik i sprawdź czy podświetlenie chodzi.