Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość patryk_84a

Witam. Przy okazji naprawy silniczka wycieraczek, po zdjęciu plastików z podszybia natknąłem się na kilka luźnych nie podłączonych kostek. Po rozejrzeniu się znalazłem ich więcej. Wie ktoś może do czego służą przewody w tych kostkach i kostki?

Wtyczki w okolicy serwa:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dwie wtyczki w okolicy zbiorniczka płynu chłodniczego:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wtyczka w okolicy zbiornika płynu spryskiwaczy:

Dołączona grafika

Wtyczka przed chłodnicą, wiszący przewód:

Dołączona grafika

https://forum.opel24.com/topic/38878-lu%C5%BAne-nie-pod%C5%82%C4%85czone-kostki-pod-mask%C4%85-astry-f/

Gość patryk_84a

Wpisywałem w wyszukiwarkę ale nic konkretnego nie znalazłem. Znalazłem jeden temat w którym też się udzielałeś ale chodziło o inny model opla i nie było zdjęć co mógłbym porównać wygląd wtyczek. Sprawdzić? Jak? Nie chcę czegoś popalić bo wiadomo że wtyczki mogą być też od dodatkowych czujników czy coś. Te dwie co są po obu stronach takie same to mogą być od kierunkowskazów obrysowych? Na jednej co jest obok zbiorniczka wyrównawczego jest opis AB, czy może być to wyprowadzenie złącza diagnostycznego ale niekompletnego, bo wiadomo że kompletne jest w skrzynce bezpiecznikowej. Może ktoś w swoim aucie ma takie kostki podłączone i mógłby podpatrzeć do czego? Ten kabelek co jest przed chłodnicą to może być od czujnika temperatury? tyle tylko że jest tam jedna żyła, a gdzieś na forum czytałem opis montażu takiego czujnika i do niego idą dwie żyły.

Tak, idą dwie ale przy lewym narożniku zderzaka powinna owa kostka być

może na klakson ten kabilek

Dwie pierwsze przy grodzi jakby pod przekaźniki ale w tym modelu takowych nie kojarzą, w 16 a i owszem.

3 - jakby kostka pod bezpiecznik - też w 16v i też koło serwa w skrzyneczce

4 - przypomina kostkę pompy powietrza wtórnego ale też nie ma jej w tym silniku