Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość coloradoo

Astra H 1,6 105KM. Wersja Enjoy z komputerem pokladowym i Climatic.

Po wylaczeniu zaplonu i wyjeciu kluczykow siedzac w samochodzie slysze jak spod radia lub panelu klimatyzacji wydobywa sie dziwny dzwiek. Dzwiek jest powtarzalny i wystepuje co ok. 1,5 minuty i trwa ok. 2-3 sekund. Odbywa sie to nawet do 10 minut po wyjeciu kluczykow ze stacyjki. Brzmi tak samo jak podczas zwalniania i zatrzymania pojazdu (np. przy zmianie wyswietlania na komputerze zuzycia paliwa z L/100km na L/h.).

Raczej nie jest to dzwiek silniczka sterujacego klapkami nawiewu, bo przy zmianie kierunku nawiewu powietrza silniczek pracuje dluzej i lekko terkocze.

https://forum.opel24.com/topic/39192-buczenie-po-wylaczeniu-zaplonu/

Gość Kosmita999

Coloradoo ja myślę że jednak to jest silniczek klapki zmiany obiegu zewn/wewn, ja mam indetyczną astrę jak Ty i taki sam problem, nie wiem z którego roku jest Twoja Astra ale ta klapka to już taka usterka która często występuje w tych egzemplarzach produkowanych na początku, u mnie to np włącza sie też czasem zanim odpalę auto, wystarczy że go otworzę, trochę niżej jest temat temu poświęcone pt Dziwne dżwieki .. czyżby odtwarzacz CD? Poczytaj. Poniewaz mamy identyczny silnik więc zapytam Cię jak wygląda sprawa spalania u Ciebie? Czy jeżdżąc krótkie odcinki w mieście Twój komputer też pokazuje spalanie rzędu 13-15l/100km? Ja mam swoja astre od niedawna i to spalanie mnie powala bo jeśli rzeczywiście tyle pali to jest to smok, w trasie spalił mi 6,9l/100km. Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/39192-buczenie-po-wylaczeniu-zaplonu/#findComment-370070

Gość coloradoo

Moja astra jest z 2006r. Wyprodukowana w wielkiej brytanii.

Jak otwieram drzwi, zapalaja sie lampki na konsoli i wyswietlacz, to tez slysze odglos spod panelu klimatyzacji, ale jest on dluzszy i bardziej podobny do dzwieku gdy recznie zmieniam obieg powietrza z wewn. na zewn., niz ten co wystepuje po wylaczeniu zaplonu. W trakcie jazdy jest cicho, tylko gdy zatrzymuje sie to znowu sie uaktywnia.

Spalanie na trasie przy predkosci do 110km/h - od 5,5 do 6,5 L/100km. Czasem wyprzedzalem. Spalanie na krotkich trasach rzedu 10L/100km/h moze byc norma. Po starcie zimnego silnika na wolnych obrotach komputer podaje paliwo 3-4L/h a gdy sie nagrzeje to spada do 0,7L/h. Najlepiej na zimnym silniku nie dusic za mocno gazu przy rozpedzaniu i jechac max. 60km/h na 4. biegu przez pierwsze 5 minut. Gdyby byl wyswietlacz temp. plynu chlodzacego to nie trzeba byloby sie zastanawiac czy juz jest dogrzany czy jeszcze nie. Na chwilowym zuzyciu paliwa komputer pokazuje nawet 39,8L/100km. Obecnie mam przejechane od zatankowania ok. 450km z czego 250km to trasa a 200km miasto i srednie spalanie ok. 6,5L/100KM (resetowalem wszystkie wskazniki).

https://forum.opel24.com/topic/39192-buczenie-po-wylaczeniu-zaplonu/#findComment-370072

Gość andy17d

Astra H 1,6 105KM. Wersja Enjoy z komputerem pokladowym i Climatic.

Po wylaczeniu zaplonu i wyjeciu kluczykow siedzac w samochodzie slysze jak spod radia lub panelu klimatyzacji wydobywa sie dziwny dzwiek. Dzwiek jest powtarzalny i wystepuje co ok. 1,5 minuty i trwa ok. 2-3 sekund. Odbywa sie to nawet do 10 minut po wyjeciu kluczykow ze stacyjki. Brzmi tak samo jak podczas zwalniania i zatrzymania pojazdu (np. przy zmianie wyswietlania na komputerze zuzycia paliwa z L/100km na L/h.).

Raczej nie jest to dzwiek silniczka sterujacego klapkami nawiewu, bo przy zmianie kierunku nawiewu powietrza silniczek pracuje dluzej i lekko terkocze.

Ja też tak mam i też mnie dziwiło ale teraz już się przyzwyczaiłem.

Słyszę to, gdy już otwieram drzwi pilotem. Po wyłączeniu zapłonu również.

Uznałem, że TTTM.

https://forum.opel24.com/topic/39192-buczenie-po-wylaczeniu-zaplonu/#findComment-370090