Skocz do zawartości

opony asymetryczne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość golden2912

witam

pytanie dosc dziwne ale dalo mi do zastanowienia xD odnosnie opony asymetrycznych

zakupile continental contipremiumcontact 2 oponki

continental-conti-premium-contact-2-205-55-r16-91v-ml-m0-fr-letni-p22661.jpg

i pytanie jak one maja byc zalozone tak jak one sa na zdjeciu zalozone to sa one na lewa strone auta ale zakladajac je wedlug opisu out/in to na prawej stronie te "łezki" beda szly pod włos - tak ma byc ? xD

wiem ze glupie pytanie ale prosze o rozwiklanie watpliwosci

https://forum.opel24.com/topic/39437-opony-asymetryczne/

zakladajac je wedlug opisu out/in to na prawej stronie te "łezki" beda szly pod włos - tak ma byc ?

No właśnie, to jest dobre pytanie. Ja gdy kupiłem takiego typu opony zacząłem się zastanawiać czy nie ma czasem rozróżnienia na strony L/R. To co napisał szymi870 jest wystarczająca odpowiedzią, bo skoro występuje tylko oznaczenie "outside" to wiadomo jak trzeba zamontować. Wtedy jednak te ukośne nacięcia bieżnika z drugiej strony samochodu będą się obracać odwrotnie i co wtedy np z odprowadzaniem wody? czy bieżnik odwrotnie się obracający pracuje tak samo? -Może ktoś znający dobrze tematykę opon się wypowie. Trochę to dziwne, no ale skoro to nie są opony kierunkowe, bo nie mają oznaczenia kierunku (mimo iż wyglądają na takie) to inaczej się nie da.

https://forum.opel24.com/topic/39437-opony-asymetryczne/#findComment-371224

Gość golden2912

Z reguły, cywilne opony asymetryczne nie są kierunkowe, kierunek ich toczenia jest nieistotny. Gdyby opony asymetryczne miałyby dodatkowo być kierunkowe, to należałoby kupować po dwie pary opon na lewą i prawą stronę samochodu. Z racji uciążliwości tego rozwiązania dla klientów, dystrybutorów i producentów, bywa ono stosowane jedynie w przypadku opon o najwyższych osiągach i w przypadku opon do sportów samochodowych. Bieżniki opon cywilnych są w taki sposób zoptymalizowane, że pomimo tej pozornej kierunkowości zapewniają pełnię osiągów bez konieczności zachowania kierunku toczenia. Krótko mówiąc, dominująca jest w nich funkcja asymetryczna, a nie kierunkowa.

;] mysle ze to rozwialo moje watpliwosci tekst z portalu sprzedajacego opony

https://forum.opel24.com/topic/39437-opony-asymetryczne/#findComment-371407