Gość PETEREK Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Witam, Ostatnio zauważyłem że moja tylna wycieraczka przestała działać. Próbuje więc odkręcić silniczek od tylnej wycieraczki ale utknołem na odmontowaniu ramienia tylnej wycieraczki. Odkręciłem nakrętkę ale nie idzie jej wymontować. Jak to się prawidłowo robi bo nie chce czegoś zepsuć? http://img200.imageshack.us/i/imag0008b.jpg/   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andrzej_m55 Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Witam. Ramie jest na wieloklinie (na stożku) Psiknij preparatem i lekko podważ.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PETEREK Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Dzięki za podpowiedź ale nie wiem czy mam lewe raczki czy może mi się tak "zgrzały" obie części ale nie moge za nic tego zdemontować. Odkręciłem nakrętkę, zdjąłem podkładkę, psiknąłem parę razy wd40 i próbowałem ciągnąć do siebie ramię i nic. Czy może źle się to tego zabieram?   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Musisz skorzystać z małego ściągacza do łożysk, bo inaczej możesz złamać to ramię.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PETEREK Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Musisz skorzystać z małego ściągacza do łożysk, bo inaczej możesz złamać to ramię. Dzięki za rade Kacper. Zakupiłem cos takiego ale nawet to nie pomogło. Wycieraczka ani drgnie (mam nadzieje, że poprzedni właściciel jej nie przykleił ). Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Za 2-3 dni zrobię fotki jak to zdemontować przy pomocy ściągacza.Problem polega na tym że z czasem na połączeniu ośki i wycieraczki następuje utlenianie , tj. rodzaj takiego nalotu który dodatkowo zaciska wycieraczkę na ośce.Możesz wspomóc się WD40 odczekać godzinę i próbować ponownie.ps. Ściągacz jak sądzę kupiłeś dwu-ramienny ?edit:zerknij jeszcze tu http://www.wjjeeps.com/wipers/wiper_wj_03.jpgedit 21 luzujesz nakrętkę kilka zwojów, psikasz WD402 zakładasz ściągacz tak aby jego zakończenia łap weszły jak najbliżej ośkikręcisz i zdejmujesz wycieraczkę.Nie jest to wycieraczka Corsy C ale jest bardzo podobna i też z tworzywa i z metalową tulejką w środku.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romantyr Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Odświeżę temat.Mam taki sam problem(Meriva).Nawet przy zastosowaniu w/w ściągacza nie mogę zdjąć ramienia wycieraczki.Nie chcę tego robić ''na siłę''żeby czegoś nie spieprzyć.Stosowałem już wszystkie cuda WD,Odrdzewiacze,Colę itd itp.Nawierciłem nawet mały otwór w ramieniu na mocowaniu i w ten otwór''lałem''te wszystkie środki i nic. Może mają koledzy jakieś pomysły?   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Mi zawsze udawało się zdemontować ściągaczem, z wyjątkiem renówek gdzie wycieraczka na ośce nie jest symetryczna. W ostateczności załatw drugie ramie wycieraczki.   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romantyr Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) W ostateczności załatw drugie ramie wycieraczki. Tak też zrobiłem.Okazało się,że poprzedni właściciel(artysta)przykleił ramię jakimś super klejem .Stare ramię naciąłem szlifierką kontową (flex)z małą tarczką do cięcia metalu. Edytowane 31 Października 2013 przez romantyr   Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pankamyk Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Witam. Zależy jaki stożek macie zastosowany w ramieniu wycieraczki. Jest to albo mosiądz (?) albo aluminium. Będzie albo łatwiej albo ciężej demontować. W obu przypadkach zdjęcie jej wymaga użycia ściągacza do wycieraczek. Stożki lubią zostawać na gwincie silnika. Ponawiamy sciąganie zachaczając o sam stożek. Edytowane 8 Września 2014 przez pankamyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi