Skocz do zawartości

Kontrolka cisnienia oleju Y17DT

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem sie na 5w30, ale wydaje mi sie ze moze byc za rzadki jak na przebieg 170tyś.

Mam podobny przebieg czyli 174 tys i jeżdżę na Castrolu magnatec 5w40. Ale decyzja należy do ciebie :mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/3976-kontrolka-cisnienia-oleju-y17dt/page/4/#findComment-268432

Dzieki za szybką odpowiedz.

Zdecyduje sie chyba na 5w40 badz 10w40, bo ten 5w30 jest zdecydowanie drozszy.

Moglbys jeszcze napisac co ile wymieniac olej, oraz czy banka 4L wystarczy na wymiane oleju??

Slyszalem dwie wersje, co 10tyś i co 30tyś

pozdr

https://forum.opel24.com/topic/3976-kontrolka-cisnienia-oleju-y17dt/page/4/#findComment-268418

Opel Astra II 1,7 DTi 16V (2000-2003)

SILNIK / o zapłonie samoczynnym, doładowany turbosprężarką z chłodzeniem powietrza doładowanego, z wtryskiem bezpośrednim do komory umieszczonej w tłoku, czterosuwowy, czterocylindrowy, rzędowy, chłodzony cieczą, wielozaworowy (po cztery zawory na jeden cylinder), z dwoma wałkami rozrządu w głowicy, umieszczony poprzecznie z przodu, napędzający koła przednie

Typ silnika Y17DT

Średnica cylindra 79 mm

Skok tłoka 86 mm

Pojemność skokowa 1686 cm3

Stopień sprężania 18,4

Ciśnienie sprężania 2,6...3 MPa

Moc maksymalna 55 kW (75 KM)

Prędkość obrotowa mocy maksymalnej 4400 obr/min

Moment maksymalny 165 N×m

Prędkość obrotowa momentu maksymalnego 1800...3000 obr/min

Układ rozrządu / dwa wałki rozrządu w głowicy, podparte na pięciu łożyskach każdy, wałek rozrządu zaworów ssących napędzany paskiem zębatym od wału korbowego, napinacz paska mechaniczny półautomatyczny, wałek rozrządu zaworów wydechowych napędzany przekładnią zębatą od koła zębatego umieszczonego na wałku rozrządu zaworów ssących

Luz roboczy zaworów (na zimno)

- zawory ssące 0,4 ą 0,05 mm

- zawory wydechowe 0,4 ą 0,05 mm

Pasek zębaty / napędu wałka rozrządu zaworów ssących, pompy wtryskowej i pompy oleju

- szerokość 25,4 mm

- liczba zębów 131

- regulacja naciągu / półautomatyczna za pomocą sprężyny napinacza

- wymiana / co 150 000 km lub co 10 lat

Ale ja tak długo bym nie czekał co 90 tys bym wymieniał.

Pojemności

- zbiornik paliwa 52 dm3

- układ smarowania 4,5 dm3 (z filtrem) zalej 4 L i poczekaj 20 min i dolej tak żeby na miarce było3/4

- układ chłodzenia 7,1 dm3

- skrzynka przekładniowa 1,6 dm3

- układ hamulcowy i sterowania sprzęgła ok. 0,5 dm3

- układ kierowniczy ze wspomaganiem

- Delphi-Saginaw 1,1 dm3

- TRW ok. 0,7 dm3

Materiały eksploatacyjne

Paliwo / olej napędowy

Olej silnikowy / wg ACEA A3-98 lub B3-98, SAE 0W 30 do SAE 10W 50, wymiana co 30 000 km lub co 1 rok (z filtrem)

Olej przekładniowy / Opel 19 40 764, sprawdzanie poziomu co 30 000 km lub co 1 rok (nie wymaga się okresowej wymiany)

Płyn chłodzący / Opel o kolorze niebieskim lub czerwonym, sprawdzanie poziomu co 30 000 km lub co 1 rok (nie wymaga się okresowej wymiany)

Płyn hamulcowy / wg SAE J 1703 DOT 4, wymiana co 2 lata

Olej w układzie kierowniczym ze wspomaganiem / olej specjalny Opel 19 40 766 (90 544 116), sprawdzanie poziomu co 30 000 km lub co 2 lata (nie wymaga się okresowej wymiany)

https://forum.opel24.com/topic/3976-kontrolka-cisnienia-oleju-y17dt/page/4/#findComment-268414

• 1 rok później...
Gość opel24kris

U mnie gasnie po około 5 sek. Autko ma 200 tys km przejechane i olej syntetyk chyba oplowski - auto polisingowe jestem drugim właścicielem. Rocznik z boku. Aha i proszę nie odbiegać od tematu bo przeglądy itp to w instrukcjach obsługi są opisane.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/3976-kontrolka-cisnienia-oleju-y17dt/page/4/#findComment-151754