Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NTTsystem

Witam serdecznie.Mam powyższy problem,mianowicie w moim oplu astrze z 3 miesiące temu zakupiłem nowy akumulator i jeździłem troche na nim.Lecz tydzień temu zachorowałem i samochód stoi bez czynnie na parkingu 7 dni.Dzisiaj poszedłem do samochodu i było mi go ciężko odpalić bo prawie nie było prądu ale w końcu odpalił.Przejechałem kilka kilometrów i go zgasiłem.Gdy wróciłem do auta i chciałem go odpalić to wszystkie kontrolki nawet zgasły bo akumulator nie dawał żadnego prądu.Jaka może być przyczyna że po 7 dniach stania auta nowy akumulator się wyczerpał??? Proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuję.

https://forum.opel24.com/topic/39805-roz%C5%82adowywanie-si%C4%99-nowego-akumulatora/

Usuń Caps-lock z tytułu i popraw go na bardziej zrozumiały.

Sprawdź połączenie klem i masę.

Napięcie ładowania i najważniejsze ubytek prądu(prąd spoczynkowy)który powinien mieścić się w zakresie 20-50mA

https://forum.opel24.com/topic/39805-roz%C5%82adowywanie-si%C4%99-nowego-akumulatora/#findComment-373617

Gość zlotyorzech

Akumulator sam się rozładowuje z czasem. Dodatkowo w aucie na postoju zawsze coś pobiera prąd, choćby sterownik alarmu, instalacji LPG, czujniki alarmu, radio to prawdziwy pożeracz prądu. Może jakaś żarówka nie gaśnie, np. w bagażniku? Trzeba sprawdzić upływ prądu na postoju - wypnij klemę najlepiej "-" i wepnij do niej multimetr ustawiony na pomiar prądu, najlepiej zakres do 10A a potem zmniejszaj. Zablokuj też czujniki otwarcia maski i inne, tak jak zwykle gdy zamykasz samochód. Jeden kabelek multimetru przyłóż do zdjętej klemy, drugi do bolca akumulatora. Upływ na poziomie 0,1 A baterię 50 Ah wyładuje do 0 w 3 tygodnie, ale jak masz upływ rzędu 0,5 A czy więcej, to trzeba coś z tym zrobić, bo zniszczysz nowy akumulator. Może alarm zmienić albo sprawdzić jego połączenia. I kabel masowy - niesprawny powoduje niedoładowywania baterii.

https://forum.opel24.com/topic/39805-roz%C5%82adowywanie-si%C4%99-nowego-akumulatora/#findComment-373619