Skocz do zawartości

Ubytek płynu,duże nadcisnienie w zbiorniku wyrównawczym

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcinoff

Witam wszystkich.

Mam takie pytanie, zauwazyełm ze ubyło mi płynu chlodniczego, a pojawiły sie lekkie zaciki na metalowym weżu z jakby małym odpowietrznikiem plastikowym u góry (zaraz z przodu silnika ). Nie mam białej mazi pod korkiem z oleju ani ok w zbiorniku wyrównawczym. Po postaju auta odkreciłem korek zbiorniczka wyrównawczego i usłyszałem syczenie ale małe. Znajomy powiedział mi ze mam coś z korkiem na zbiorniku i on nie upuszcza nadciśnienia, a one adekwatnie wywala płyn w najsłabszym mijscu. Czy to ma sens czy coś innego ??

I jeszcze wczoraj jak przyjechałem na gorącym silniku odkreciłem ten korek, syczało głośno i poleciała para, poziom płynu sie podniosł i tak został do rana. Kiedy znowu odpaliłem auto to poziom sie obniżył...

Wiem ze moze to byc sprawa blacha ale jak sadzicie ?

z góry dziekuje za odpowiedzi :)

https://forum.opel24.com/topic/39821-ubytek-p%C5%82ynudu%C5%BCe-nadcisnienie-w-zbiorniku-wyr%C3%B3wnawczym/

Zlikwiduj wyciek,a resztą ,ze syczy i poziom się podnosi się nie przejmuj,bo tak musi być

jakby nie było ciśnienia w układzie,to dopiero byłby cyrk

Gość marcinoff

Ok tylko czy ten wyciek nie jest spowodowany zbyt dużym nad ciśnieniem ? Znajomy powiedział że może być zawór na korku walniety i nie puszcza ciśnienia. Auto jak po stało całą noc i odkręcilem korek to lekko zasyczalo a raczej nie powinno. Ja się tak nie znam na tym a straszyli mnie że może mi pęknac wąż i będzie silnik do remontu jak zleci płyn.

Gość marcinoff

Witam ponownie

pojezdziłem z tym problemem troche, zauważyłem ze płynu w zbiorniku jest znowu mniej. Na ciepłym silniku dotknąłem dolego przewodu i byl jakby twardawy, odkreciłem korek i w tym momencie poziom płynu podniosł sie , czyli tak z 1,5cm oczywiście leciała para i syczało,a ten waż zrobił sie jakby bardziej miekki. Czy to jest przyczyna zbyt dużego ciśnienia ?? albo problem tkwi w czyms innym ??

Chciałem też dodać ze w zbiorniku z płynem nie ma oznak oleju, ani na korku wlewu oleju tez nie ma nic, no i nie dymi mi nic na bialo.

Dziś zamowiłem nowy korek zbiornika wyrównawczego...

prosze o jakies sugestie :)

z góry dziekuje

Spróbuj rozebrać korek i tam masz na środku gumowy czopek,rusz go ,bo pewnie skleił.Jakimś cienkim pręcikiem zrusz zaworki po boku od środka.Powinno pomóc.Na tą gumkę można psiknąć silikon,na przyszłość.

• 6 miesięcy temu...

Witam ponownie :)

Chciałbym ponownie poruszyć ten temat wycieku, a mianowicie w mojej astrze zaraz z przodu jest metalowa rurka która przepływa płyn chłodniczy, na środku tej rurki jest jakby mały "czopek" wyglądający jak odpowietrznik. Gdy jeżdżę małe odcinki po 2 - 3km zauważyłem że tam sączy sie płyn i wówczas mi go ubywa. Gdy jeżdżę normalnie do pracy tzn 15km w jedna stronę wszystko jest ok. Nie mam nadciśnienia w zbiorniku jak wcześniej pisałem, był to raczej efekt zbyt dużej paniki i szukania dziury w całym. Byłem u mechanika ale on powiedział że wszystko jest w porządku i mam tak jeździć. Nie bardzo wiem co to jest za "czopek". Czy ktoś może mi w jakiś sposób pomoc ?? jest możliwość wymiany tego i czy jest to drogie?

Na dole załączam zdjęcie które pokazuje dokładnie tą metalowa srebrna rurkę (na dole zdjęcia)gdzie na środku jest ten "czopek".

Bardzo dziękuję za odpowiedz :D

Marcin

post-12634-0-30902400-1317289804_thumb.jpg

Edytowane przez marcinoff