Skocz do zawartości

opel kadett problem z silnikiem dym

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

jestem poczatkujacy a na samochodach sie za bardzo nie znam. wiec zaczne od poczatku :twisted: kupiłem kadeta z 1990 roku, silnik chodził nie bardzo równomiernie wiec pomyslałem ze swiece. w filtrze paliwa zostaje benzyna po wyłączeniu samochodu. dzisiaj wziałem sie za ta swiece i zobaczyłem ze swieca jest dobra tylko kabel WN nie jest podłączony. mam stary silnik z 90r układ gaznikowy. wiec podlaczyłem kabel i wtedy sie zaczeło. a mianowicie silnik zacza bardzo szybko sie grzac woda z chłodnicy była barzdo goraca (prawie wrzaca) silnik po wyjeciu kluczyka nie chciał zgasnac jeszcze długo tak praubował pracowac póxniej zaharczał głosno i wyłączył sie. na dodatet zpod maski poleciał niebieski -biały dym, jak drugi raz go odpaliłem i zgasiłem i pobiegłem zobaczyc co tam pod maska to zobaczyłem ze to czarny dym wyleciał z tego plastiku (dolotu powietrza). a nakretka od silnika od wlewu oleju była upaprana olejem od góry. prosze o pomoc co sprawdzic ? co to moze byc? co mozna i za ile zrobic ? a zapomniałęm dodac ze na trzech swiecach ten problem znika (tzn gdy tylko ten jeden cylinder jest wyłączony). silnik i cały samochod był myty jesli to ma znaczenie

https://forum.opel24.com/topic/4077-opel-kadett-problem-z-silnikiem-dym/

skoro mowisz ze silnik byl myty to moze tam sie dostalo troche wody i dlatego ten jeden cylinder nie pali poprawnie

ale jak spod maski wydostaje ci sie dym i korek od oleju jest ubabrany olejem to najprawdopodobniej to juz koncowka i czeka cie kapitalka silnika

a tu to zastanowilbym sie czy jeszcze warto

ale moze inny ci jeszcze podpowiedza jak na jakis czas przynajmniej daloby sie to uratowac

https://forum.opel24.com/topic/4077-opel-kadett-problem-z-silnikiem-dym/#findComment-321343

Gość Anonymous

tak tylko ze podobno kapitalny remont silnika był juz robiony. poza tym jezeli nawet w tym cylindrze jest woda to ile czasu moze potrwac i jak szybko powinno to ustopic ?

[ Dodano: Sro Sie 01, 2007 15:42 ]

przepraszam ze post po poscie ale mam jescze jedno pytanie. zakładajac ze silnik chodzi w miare dobrze na tych trzech cylindrach to mo je pytanie brzmi czy to grozi czyms jezeli bede sobie tak jezdził bez pracy 4 cylindra ?

[ Dodano: Sro Sie 01, 2007 18:22 ]

dym z silnika idzie obojetnie czy pracuja 3 czy 4 cylindry. dym idzie przy wyłaczeniu silnika, a tak pracuje ładnie i równo. nie wiem co jest. ratunku. czy juz wymieniac silnik czy moze byc cos błahego i da sie zrobic niewielkim kosztem

https://forum.opel24.com/topic/4077-opel-kadett-problem-z-silnikiem-dym/#findComment-321342

Gość Anonymous

mam kolejne informacje moze komus pomoze. mowie o przypadku gdy wszydkie swiece działaja, sa podłączone i chodza wszystkie gary. wiec gdy silnik nie jest nagrzany to jest ok, normalnie sie włacza silnik i wyłacza nie ma zadnych spalin chodzi ładnie i cicho. problem sie pojawia gdy temperatura cieczy chłodzacej jest na wskazniku w połowie wtedy dzieje sie to co wczesniej opisywałem. oze miał juz ktros taki przypadek ? i dlaczego na nierozgrzanym silniku wszystko ładnie chodzi ?

https://forum.opel24.com/topic/4077-opel-kadett-problem-z-silnikiem-dym/#findComment-321295