Skocz do zawartości

Jak sprawdzić jaki olej jest wlany? Opel Astra G 2.0 DTI

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Posiadam od dwóch tygodni sprowadzoną z Niemiec Astrę G z silnikiem 2.0 DTI, 74 kW. Nigdzie pod maską nie mogę znaleźć kartki z opisanym olejem, który jest wlany i po prostu nie wiem, czy przy wymianie wlać syntetyk, bo jeśli teraz jest mineralny to podobno może być potem nieciekawie. Przebieg 106000 km.

Poradzicie coś?

EDIT:

Zapomniałem dodać, że w książce serwisowej jest podane, że jest olej 5 w-30. To znaczy, że jest syntetyczny? I jak się dowiedzieć której firmy jest olej? Czy jeśli teraz wleję np Mobil 1 to będzie dobrze działać?

https://forum.opel24.com/topic/40814-jak-sprawdzi%C4%87-jaki-olej-jest-wlany-opel-astra-g-20-dti/

Zapomniałem dodać, że w książce serwisowej jest podane, że jest olej 5 w-30. To znaczy, że jest syntetyczny? I jak się dowiedzieć której firmy jest olej? Czy jeśli teraz wleję np Mobil 1 to będzie dobrze działać?

Skoro tak masz podane w książce serwisowej, zalej olejem o takich samych parametrach, czyli 5W-30 (ACEA A3-98 lub B3-98). Producent odgrywa małą rolę IMO.

https://forum.opel24.com/topic/40814-jak-sprawdzi%C4%87-jaki-olej-jest-wlany-opel-astra-g-20-dti/#findComment-379860

hej,

5w to syntetyk. Nie sadze zeby ktos lal do niego minerala. Jak sie boisz to wymien najpierw na pol syntetyk a na nastepnej wymianie na pely syntetyk.

Jezeli mocno chcesz mozesz pobrac probke oleju z silnika, kupic po litrze minerala, polsyntetyka i syntetyka. Wszystkie 4 wrzucic do zamrazarki a nastepnie porownac plynnosci. Do czego olej z silnika bedzie najbardziej podobny na ten typ bym stawial. Polsyntetyk i syntetyk przy -18C powinny byc jeszcze calkiem plynne:

- 5W - 25 do - 30°C, syntetyk

- 10W - 20 do - 25°C, polsyntetyk

- 15W - 15°C do - 20°C, prawie napewno mineral

- 20W - 10°C do - 15°C, mineral

- 25W - od -10°C do 0°C, mineral

Co do marki to moje zdanie jest takie, lepiej wymienic czesciej (zwlaszcza przy turbodoladowanych) na jakikolwiek olej w danej klasie lepkosci spelniajacy normy niz placic za marketing firmy olejowej.

Pozdra

https://forum.opel24.com/topic/40814-jak-sprawdzi%C4%87-jaki-olej-jest-wlany-opel-astra-g-20-dti/#findComment-380046